Πόρτα στον Κόσμο

Ο πόλεμος στη Συρία πρέπει να τελειώσει, της Μαρίας Καρχιλάκη

Spread the love

2cf6603.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

woman-wheelchair-REUTERSMarko-Djurica.JPG

 

Ο πόλεμος στη Συρία πρέπει να τελειώσει. Μόνον έτσι θα υπάρξει ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Οι περισσότεροι από τους σύρους που συνάντησα και μίλησα στον Πειραιά μου έλεγαν ότι δεν διανοούνται να φέρουν την ταυτότητα του πρόσφυγα αν και εφόσον οι μάχες τελειώσουν. Θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Αρκετοί πριν αποφασίσουν το δύσκολο κι επικίνδυνο ταξίδι με τα φουσκωτά από την Τουρκία στην Ελλάδα είχαν περάσει μήνες ή και χρόνια στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Ήθελαν να βρίσκονται κοντά στη χώρα τους έτσι ώστε να επιστρέψουν με τη λήξη του πολέμου. Τους εγκατέλειψαν κι έβαλαν πλώρη για την Ευρώπη, διότι, όπως μου είπαν, οι συνθήκες εκεί γίνονταν όλο και πιο άθλιες, κυρίως, όμως, γιατί έχασαν κάθε ελπίδα ότι η ειρήνη είναι κοντά.

Οι Άραβες χρησιμοποιούν συχνά στο λόγο τους τη λέξη χαλάς που σημαίνει φινίτο, τέλος. Έχασα το λογαριασμό από τις φορές που την άκουσα: η Συρία είναι ο νέος Λίβανος, χαλάς· Συρία, χαλάς· έπρεπε να φύγουμε, χαλάς· δεν είχαμε ζωή, χαλάς…

Εδώ και κάμποσες ημέρες ισχύει κατάπαυση του πυρός στη Συρία μετά από συμφωνία αμερικανών και ρώσων. Είναι μια εύθραυστη εκεχειρία και οι παραβιάσεις δεν λείπουν -κυρίως, όπως καταγγέλλεται, από την πλευρά των ρώσων που δεν έχουν σταματήσει εντελώς τους βομβαρδισμούς.

Πώς, ενδεχομένως, θα μπορούσε να πειστεί η Μόσχα να σεβαστεί πλήρως την εκεχειρία;

Πιστεύω, αν η Δύση εγκαταλείψει τη θέση της ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη λύσης στη Συρία είναι να φύγει ο Άσαντ από την εξουσία. Να αποδεχτεί, δηλαδή, αρέσουν ή όχι, τα νέα δεδομένα μετά την εμπλοκή των ρώσων στο πεδίο της μάχης. Να χωνέψει, με άλλα λόγια, ότι η Μόσχα πέτυχε το στόχο της να διασώσει το καθεστώς της Δαμασκού.

Μόνον έτσι η εκεχειρία θα μπορέσει να πραγματώσει τον διακηρυγμένο στόχο της, να βάλει, δηλαδή, τα θεμέλια για πολιτική διευθέτηση του συριακού, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την επιστροφή των εκατομμυρίων εκτοπισμένων στις εστίες τους.

-Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 7,6 εκατομμύρια τους πρόσφυγες εντός Συρίας και σε 4 εκείνους εκτός. Για τους νεκρούς, οι εκτιμήσεις διαφέρουν: 250.000 σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 470.000 κατά το Συριακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr  

 

SHARE
RELATED POSTS
Η πρακτική αξία του θεωρητικού στοχασμού, του Ηλία Καραβόλια 
Δεξί – αριστερό, του Γιώργου Αρκουλή
Η μεταφυσική της κυκλικότητας του χρήματος, του Ηλία Καραβόλια 

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.