Το σχόλιο της ημέρας

Ο Πλανήτης σε περιπέτειες. Τι λέει το διάταγμα Τραμπ, του Ηλία Καραβόλια

 

Ηλίας Καραβόλιας

 

  Ηλίας Καραβόλιας  

Επικίνδυνος Νέος Κόσμος

Το ”κλείσιμο” των συνόρων, προσωρινό έστω, στην χώρα που χτίστηκε από τους μετανάστες, στην χώρα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας,θα θεριέψει τους εθνικιστές παντού.Το ίδιο και τους φονταμεταλιστές (άλλωστε το Ιράν ετοιμάζει αντίποινα για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στα εδάφη του ).Και όσοι λένε ότι ο εθνικισμός είναι παρεξηγημένη λέξη, όσοι την εξισώνουν με τον πατριωτισμό,καλά θα κάνουν να μην επιπλέουν σε ότι τους βολεύει.

Το θέμα όμως είναι άλλο. Δεν κατανοούν άραγε οι επιτελείς του Τράμπ ότι το δίκτυο ISIS ”φτιάχνει” τζιχαντιστές στην καρδιά των δυτικών χωρών; Δεν αναρωτιούνται μήπως τελικά όλο αυτό γυρίσει μπούμεραγκ και γίνει αφορμή να ενισχυθεί η οργάνωση τυφλών χτυπημάτων. εκ των έσω;( όπως στην Ευρώπη δηλαδή) Ή μήπως είναι τεράστια η μπίζνα της ασφάλειας και του ελέγχου – ειδικά όταν βασιλεύει ο τρόμος ;Πλέον, όσα θεωρούσαμε αυτονόητα στη Δύση  ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία μετακίνησης, αρχές ισονομίας και δικαιοσύνης, ανεξιθρησκία) δυστυχώς θα πάνε πίσω, πολύ πίσω. Θα ξαναχαθούν μέσα στην Ιστορία. Αλλά κακώς λέω ”θεωρούσαμε”. Κάποιοι ενδεχομένως δεν τα θεωρούν ”αξίες”. Τα κατατάσσουν ίσως στις διανοουμενίστικες διεθνιστικές φιλοσοφίες. Γι’ αυτό και δεν ξέρουν τι σημαίνει ουμανισμός ( η φυλή να είναι καλά)

Και να τελικά που ένας παγκόσμιος καθοδηγητής ανήλθε στην εξέδρα του ισχυρού έθνους. Είναι παράδοξο αλλά αληθινό: στη χώρα της αξιοκρατίας, στην ασφαλή εστία του καπιταλιστικού ονείρου, στην γη της επαγγελίας,αναβιώνει ο εθνικισμός. Χέρι χέρι με τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και την απορύθμιση των αγορών (την εξήγγειλε ήδη ο Τράμπ και ώθησε την Wall Street σε ιστορικό υψηλό άνω των 20,000 μονάδων) μια ολιγαρχία πλουτοκρατών γύρω από τον νέο πρόεδρο θα ξανακάνει την αμερικανική ηγεμονία αυτό που ήταν μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο: ιμπεριαλιστική δύναμη, αφού όμως πρώτα κλειστεί στο δολάριο της, στον πουριτανισμό της, στην αποχαύνωση που βασιλεύει στις συντηρητικές πολιτείες της.

Προστατευτισμός και εθνικοφροσύνη θα βαδίζουν μαζί μέχρι να χρειαστεί να δράσει το γνωστό μακρύ χέρι της πολεμικής βιομηχανίας. Ας ελπίσουμε ότι οι λοιποί ισχυροί μονάρχες της οικουμένης δεν θα ζηλέψουν την επίδειξη ισχύος του νέου πλανητάρχη (αλλιώς έρχονται δύσκολοι καιροί για την ανθρωπότητα). Είναι ευνόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση μια νέα γεωπολιτική ανισορροπία μεταξύ των ισχυρών κρατών θα εμφανιστεί στο προσκήνιο και θα στηρίζεται σε ένα σύστημα εθνικού οικονομικού προστατευτισμού. Σύστημα που φυσικά θα ευνοήσει, εντός των μεγάλων οικονομιών, τους εθνικούς ολιγάρχες, τις εγχώριες ελίτ κάθε ισχυρής χώρας. Ένα τέτοιο σύστημα θα χαρακτηρίζεται από πολυπολική ισχύ και θα γεννάει διαρκώς περιστασιακές “ηγεμονίες”, επιδείξεις ισχύος και φυσικά διεθνή αβεβαιότητα.

Αυταρχικοί ηγέτες θα βρουν την ευκαιρία να απαξιώσουν περισσότερο τους δημοκρατικούς θεσμούς, εις βάρος φυσικά των λαών τους.Με αυτό τον τρόπο θα θεριέψει σταδιακά ένα νέο είδος απομονωτισμού των εθνών,με χαρακτηριστικό γνώρισμα το ισχυρό πατριωτικό σημαίνον της υπεροχής και της ανωτερότητας. Θα περάσουμε σε μια δήθεν αθώα εθνικιστική μορφή διακυβέρνησης των κατ όνομα, μόνο, ελεύθερων κοινωνιών.

Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να παίξει το ρόλο του αντίβαρου καθώς ήδη εισήλθε σε περίοδο ενδοσκόπησης και αυτοεγκλωβισμού. Η λιτότητα, όπου επιβάλλεται, απορυθμίζει το ευρωπαικό ιδεώδες. Μετά το Brexit, με την Λεπέν να τρομάζει όσους αυταπατώνται με την σταθερότητα του ευρώ και με την Ελλάδα πάλι στα όρια της χρεοκοπίας, η αφύπνιση των δαιμόνων μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία. Δραχμή και ευρωσκεπτικιστές παραμονεύουν για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, δεδομένης και της τροχιάς της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου (πλησιάζει το 1:1).

Αλλά ας μην κρυβόμαστε. Η ζημιά για την παγκόσμια συνθήκη ισορροπίας ξεκίνησε πριν εγκατασταθεί το σύστημα Τραμπ στην Ουάσιγκτον.Ξεκίνησε όταν οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι της παγκοσμιοποίησης βούλιαζαν κοινωνίες σε χρέη και έτσι κατέστρεψαν το λογισμικό της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας μεταξύ των χωρών της Δύσης. Οι αγορές κέρδισαν κατά κράτος τις εθνικές κυβερνήσεις που τα έβαλαν μαζί τους. Και αυτές οι ίδιες οι αγορές είναι που επέβαλλαν να πληρωθεί ασφάλιστρο κινδύνου, για τα κέρδη τους, από τις ίδιες τις κοινωνίες.

Πολύ φοβάμαι ότι τα κράτη πλέον θα έχουν πολίτες ταγμένους στην καθαρότητα της εθνικότητας τους,στην ισχύ της ψευδαισθητικής ανωτερότητας τους, στην οικονομία τους και στο βιοτικό τους επίπεδο. Ο Άνθρωπος, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, μάλλον θα ”ακολουθεί” και δεν θα ”προηγείται” της καταγωγής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας του…

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

Η είδηση: 

Αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προκαλέσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την Παρασκευή, όταν υπέγραψε το περιβόητο διάταγμα, με το οποίο κλείνει τα σύνορα της χώρας σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το διάταγμα τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή, δημιουργώντας σύγχυση, χάος και οργισμένες αντιδράσεις, με αρκετούς μετανάστες και πρόσφυγες να μένουν εκτός πτήσεων και να εγκλωβίζονται σε αεροδρόμια.

Τι προβλέπει το διάταγμα Τραμπ

ΣΥΡΙΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στο State Departement να σταματήσει την έκδοση βίζας σε υπηκόους Συρίας και να σταματήσει την υποδοχή Σύρων προσφύγων. Αυτό θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας, που θα διασφαλίζουν ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο Τραμπ διέταξε τετράμηνη παύση στο αμερικανικό πρόγραμμα προσφύγων. Η παύση έχει ως σκοπό να δοθεί χρόνος ώστε να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ελέγχονται οι πρόσφυγες πριν εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Το διάταγμα μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που οι ΗΠΑ διατίθενται να δεχτούν τουλάχιστον στο μισό, σε περίπου δηλαδή 50.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το περασμένο οικονομικό έτος, οι ΗΠΑ δέχτηκαν 84.995 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 12.587 ανθρώπους από τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε θέσει το όριο στους 110.000.

Η προσωρινή μείωση περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ανθρώπους που επικαλούνται θρησκευτικούς διωγμούς, από τη στιγμή που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη χώρα τους. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για Χριστιανούς σε μουσουλμανικές χώρες.

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Το διάταγμα Τραμπ δεν προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις προσθήκες που θέλει να γίνουν στον έλεγχο των προσφύγων από το State Department και την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας. Αντίθετα δίνει κατεύθυνση στους αξιωματούχους να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες αίτησης και αποδοχής καθεστώτος πρόσφυγα και να βρουν άλλα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούν να αποτρέψουν ανθρώπους που αποτελούν απειλή από το χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες.

Κατά την περίοδο της διοίκησης Ομπάμα, ο έλεγχος των προσφύγων περιελάμβανε προσωπικές συνεντεύξεις, όπου παρέχονται βιομετρικά στοιχεία για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους, κοινωνικές ή πολιτικές δραστηριότητες, εργασία, τηλέφωνα, λογαριασμοί e-mails και άλλα ενώ έδιναν και δαχτυλικά αποτυπώματα. Οι Σύροι υπόκεινταν σε επιπλέον ελέγχους, τους οποίους αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αρνηθεί να αναφέρουν.

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Το διάταγμα Τραμπ παύει την μετανάστευση από χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για τρομοκρατία, για 90 μέρες. Το State Department ανακοίνωσε πως η τρίμηνη διακοπή ισχύει για Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη.

Το διάταγμα καλεί ακόμα τους αξιωματούχους της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του State Department, μαζί με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να παρέχουν όσες πληροφορίες χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να ελεγχθούν οι “επισκέπτες” και να καταλήξουν σε μια λίστα με τις χώρες που δεν είναι σε θέση να παρέχουν τα στοιχεία που χρειάζονται.

Το διάταγμα προβλέπει πως η κυβέρνηση θα δώσει στις χώρες 60 μέρες ώστε να αρχίσουν να παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται αλλιώς θα απαγορευτεί στους πολίτες τους να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος.

Απαγορεύοντας ο Τραμπ τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από αυτές τις επτά χώρες, φαίνεται να πραγματοποιεί έστω και προσωρινά μια προεκλογική του δέσμευση. Αυτή δηλαδή της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων, μέχρι τουλάχιστον την παροχή διασφαλίσεων πως οι “επισκέπτες” ελέγχονται εξονυχιστικά.

news247


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Όρθιοι στο σπίτι, του Κωστή Α.Μακρή
Πανδημία, του Πάνου Μπιτσαξή
Ερημωμένη Αθήνα. Είναι ήδη αργά…, της Ωραιοζήλης -Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.