Πόρτα στη Ψυχολογία

Ο γάμος κάνει καλό και στο έμφραγμα!, της Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

*Η Μαρίνα Μόσχα είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια

στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

[www.askitis.gr]  

 

 

 

 

coyple.jpg

 

 

Οι περισσότεροι γνωρίζαμε μέσα από έρευνες πως ο γάμος κάνει καλό!

 

Νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) στο Νόργουιτς, έρχεται να το επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο γάμος κάνει καλό στο έμφραγμα!

 

Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάνστεστερ από τον επικεφαλής Νίκολας Γκόλοπ, υποστηρίζοντας πως όσοι είναι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από ένα έμφραγμα σε σχέση με τους εργένηδες ή τους διαζευγμένους.

 

Φαίνεται λοιπόν πως ήρθε ο καιρός να δικαιωθούν οι παντρεμένοι μέσα από το γνωστό “και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή” που παραφράζοντάς το μπορούμε να πούμε πως “και οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη καρδιά και μακροζωία”.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 25.000 ασθενείς με έμφραγμα (τα χαρακτηριστικά τους) και με μέση ηλικία τα 67 χρόνια.

 

Τα στοιχεία έδειξαν πως:

 

Οι παντρεμένοι είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα θανάτου μετά το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μόνιμο/η σύντροφο.

Οι χωρισμένοι διατρέχουν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους εργένηδες.

Οι παντρεμένοι έμεναν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 2 μέρες λιγότερες μετά το έμφραγμα, δηλαδή 6 αντί για 7 – 8 ημέρες, όπου έμεναν οι διαζευγμένοι και οι εργένηδες.

Άρα λοιπόν, ο γάμος λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στο έμφραγμα και κατ’ επέκταση της υγείας, ενώ παράλληλα φαίνεται να μειώνει και την παραμονή στο νοσοκομείο. Δεν ξέρω (χαριτολογώντας βέβαια) αν θα έπρεπε οι ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν εκστρατεία για το θεσμό του γάμου (για μείωση των εξόδων τους) που στις μέρες μας περνάει μία σχετική κρίση που δυστυχώς ενισχύεται και από την οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η αύξηση κατά 170% στα Σύμφωνα Συμβίωσης στη χώρα μας…

 

 

Πώς εξηγείται αυτό;

 

Οι ερευνητές έδωσαν την εξήγηση πως ο παντρεμένος άνθρωπος λαμβάνει μεγαλύτερη συναισθηματική αλλά και πρακτική υποστήριξη από τη σύζυγό του, που τον φροντίζει περισσότερο και τον προσέχει καθώς φοβάται μην τον χάσει μετά την εμφάνιση του εμφράγματος. Μάλιστα, σύστησαν στους καρδιολόγους να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον ασθενή και στους παράγοντες που τον επηρεάζουν άμεσα, καθώς είναι γεγονός πως ψυχοκοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν όλους μας…

 

Πράγματι, αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους ελεύθερους λόγω της συντροφικότητας, του μοιράσματος των δύσκολων και αγχωτικών στιγμών όπως οι απογοητεύσεις, το καθημερινό άγχος, δυσκολίες στον εργασιακό τομέα, οικονομικές δυσκολίες, κλπ.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
love-695x390.jpg
Πρώτο ραντεβού, πόσο σημαντικό είναι για μια σχέση;
Ευτυχία: τα πράγματα είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι, του Dr Γρηγόρη Βασιλειάδη
Πώς χωρίζουν οι Έλληνες, του Σταύρου Μαλιχούδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.