Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Ο φωνομετρητής κύριος Erik Satie, του Βαγγέλη Παυλίδη

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του 

 

 

 

 

“Η όρεξή μου είναι καλή μα ποτέ δεν μιλώ όταν τρώγω, μήπως και πνιγώ”

Erik Satie, “Μια μέρα στην ζωή ενός μουσικού”

Στις 17 Μαϊου 1866, πριν 149 χρόνια και δυο μέρες, γεννιόταν ο Erik Satie, Γάλλος συνθέτης και πιανίστας.

Ξομολογιέμαι την αμαρτία μου πως δεν τον γνώριζα τον κύριο, μα ξεπετάχτηκε μπροστά μου καθώς αναζητούσα τις παραξενιές διασήμων ανδρών και γυναικών, μουσικών στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μέρος της Παρισινής avant garde των αρχών του 20ου αιώνα ο Erik Satie υπήρξε προπομπός ρευμάτων όπως ο μινιμαλισμός, η επαναληπτική μουσική και το θέατρο του παράλογου. Ήταν όμως και η επιτομή του εκκεντρικού, του “παράξενου”.

Αυτοπροσδιορίστηκε ως “Γυμνοπαιδιστής” – οι πιο γνωστές συνθέσεις του ονομάζονται “Γυμνοπαιδίες”- και αργότερα ως “Φωνομετρητής”, που το προτιμούσε απο το “μουσικός”. Έγραψε συνθέσεις με ονόματα όπως “Πλαδαρά Πρελούδια (για έναν σκύλο)”, “Αποξηραμένα Έμβρυα”, “Ψάρι που ονειρεύεται”, διάφορα “σκυλίσια” κομμάτια για πιάνο, “Παγωμένες” συνθέσεις και μουσική επίπλων.

Ο Satie απεχθανόταν τον ήλιο, είχε πάντα ένα σφυρί στην τσέπη για άμυνα, και ίδρυσε δικιά του εκκλησία – την Μητροπολιτική Εκκλησία της Τέχνης και του Ιησού Μαέστρου. Είχε 12 πανομοιότυπα γκρίζα κοστούμια. Φορούσε το ένα συνεχώς μέχρι να φθαρεί τελείως και ύστερα άρχιζε να φοράει το άλλο μέχρι να φθαρεί κι αυτό. Όταν πέθανε το 1925 απο κίρρωση του ήπατος, είχε ακόμα έξη. Οι φίλοι του ανακάλυψαν στο σπίτι του ένα χάος που περιελάμβανε περισσότερες απο 100 ομπρέλλες, 84 μαντήλια, και δυο πιάνα το ένα πάνω στο άλλο. Το επάνω πιάνο χρησίμευε ως ράφι για δέματα, βιβλία και άλλα αντικείμενα. Ανακαλύφθηκαν επίσης, αμέτρητα γράμματα που είχε γράψει στον εαυτό του και ανάμεσά τους ένα σημείωμα όπου περιέγραφε την δίαιτά του.

Κι εδώ μπαίνουμε σ’ αυτό για το οποίο ξεκίνησα να ερευνώ, το φαγητό, που έρχεται ίσως σε δεύτερη μοίρα παραξενιάς σε σύγκριση με τα όσα περιέγραψα παραπάνω. Την δίαιτά του λοιπόν την αποτελούσαν αποκλειστικά και μόνο λευκά φαγητά: αυγά, ζάχαρη, κόκκαλα, λίπος, αλάτι, καρύδα, ρύζι, πάστα, γογγύλια, κοτόπουλο νερόβραστο, λευκό τυρί, ορισμένα είδη ψαριού και νερό ή κρασί, λευκό φυσικά.

 

ERIK-SATIE.jpg


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Η Ευρώπη, η Σοφία και τα τριαντάφυλλα – Europe, Sophia and the Roses, του Βαγγέλη Παυλίδη
Έφτασε η Άνοιξη – Spring is here, του Βαγγέλη Παυλίδη
Marcel Duchamp, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.