Υγεία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Φιλοζωΐα- Διαβάστε τις δηλώσεις του

ieronimos_0.jpg
Spread the love

Στην απαράδεκτη δήλωση του Ηγούμενου Θήρας Δαμασκηνού: Σκοτώστε τα ζώα και ασχοληθείτε με τις γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις!, απαντά με παλαιότερο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Ο αρχιεπισκόπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος συμπαρίσταται  σε όλους εκείνους που πασχίζουν για τα δικαιώματα και την ευζωία των ζώων στη χώρα μας. Έτσι με επιστολή του προς την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωικών Σωματείων στις 6 Ιουνίου 2011 αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα σας για συμμετοχή στην προσπάθεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης των ζώων αισθάνομαι βαθειά την ανάγκη εν πρώτοις να σας συγχαρώ.

Να συγχαρώ όλους εσάς, τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που εθελοντικά και παρά τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, αγωνίζεσθε, εκπροσωπούμενοι από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωικών Σωματείων (ΠΣΕΦΣ), για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα […] Ο σεβασμός στα ζώα, ως απόρροια της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό, ως ευχαριστιακή στάση ζωής, είναι έκδηλος στην Εκκλησιαστική και Πνευματική μας Παράδοση.

Αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο, ποιος δεν θα συμφωνούσε ότι οι εικόνες των κακοποιημένων ζώων είναι αδιανόητες; Ότι δυσφημούν τη χώρα μας και την κοινωνία μας; Ότι αποτελούν ενδείξεις βαρβαρότητας; Συμμερίζομαι την απορία σας: Πως είναι δυνατόν η μεγάλη κρίση την οποία διερχόμαστε να μη μας κάνει πιο ευαίσθητους, λιγότερο ανάλγητους, πιο προσεκτικούς και σ’ αυτό το θέμα;».

Στην ημερίδα «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» – που πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2011  στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) – διαβάστηκε από τον δημοσιογράφο και συντονιστή, Γιάννη Πολίτη, το μήνυμα – χαιρετισμός του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος από την πλευρά της χριστιανικής ηθικής σημείωσε:

«Με χαρά μου απευθύνομαι στη σημερινή σύναξή σας με λόγο πατρικό και ευχετικό. Η σύμπασα φύση, ακολουθώντας τα κελεύσματα των ανθρωπίνων κοινωνιών άγεται σε μια αθέλητη υποταγή στο έλλογο πρωτεύον το οποίο κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη γη.

Ναι μεν, σύμφωνα και με την ορθόδοξη θεολογία, ο άνθρωπος έχει την υποχρέωση να συντηρεί και να κήδεται της άλογης κτίσης, όμως ένας μονοδιάστατος εγωπαθής άνθρωπος, μονοδιάστατα και εγωκεντρικά μόνο μπορεί να δει την άλογη φύση. Αυτή συνεχίζει να υπάρχει, στα έσχατα των ηπείρων και στα βάθη της θαλάσσης αγνοώντας ακόμη και την ύπαρξη μας, όμως στην εγγύτητα της πόλης την αντιλαμβάνεται συνυπαρξιακά και τις πλείστες φορές εξαρτητικά.

Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς. Εφόσον αποφασίζουμε να μπούμε δυναμικά στον ολιγόχρονο ζωικό κύκλο τους και να τα συναυλίσουμε με τα μέλη της οικογένειας μας, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως έχουν και αυτά μια ζωώδη μεν, αλλά θεόσδοτη αξιοπρέπεια.

Αυτή τη συναντούμε καλύτερα στην άγρια φύση, στο λύκο και στα κητοειδή, ενώ με τα κατοικίδια, εν πολλοίς, την αλληλοδιδασκόμαστε. Δεν απέχουμε δε από την αλήθεια αν ισχυρισθούμε πως όποιος αγαπά και σέβεται τη θεία δημιουργία αγαπά τα δημιουργήματα εν καθ’ εν και πως όποιος αγαπά τα δημιουργήματα σέβεται και τιμά τον άκτιστο και άρρητο Δημιουργό. Εύχομαι τα βέλτιστα σε όλους εσάς προσωπικώς και επιτυχία στην ημερίδα σας.

SHARE
RELATED POSTS
Μπορώ να καθυστερήσω το γκριζάρισμα των μαλλιών μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
ΑΚΟΣ: Σβήσε το τσιγάρο σου!- Βοήθησε στην έρευνα συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Κρύβει κινδύνους η αμυγδαλίτιδα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.