Πόρτα στη Ψυχολογία

Νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, του Θάνου Ασκητή

Θάνος Ασκητής

 

Το Νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ψηφίστηκε. Είναι σίγουρα ένα καλό Νομοσχέδιο που απελευθερώνει πολλές δυσκαμψίες και δυσλειτουργίες γύρω από τη δικαιωματική πράξη του ανθρώπου να εγκυρώσει νομικά το όνομά του και τη κοινωνική του εικόνα, αλλά το μεγάλο γεγονός που λέγεται ψυχολογία και ψυχική σταθερότητα λείπει παντελώς. Άραγε αυτοί που έφτιαξαν το νομοσχέδιο, δεν σκέφθηκαν ότι κυρίαρχο μέρος αυτής της κατάστασης ενός ανθρώπου που πασχίζει να εναρμονιστεί σωματικά και ψυχικά, είναι το πως νιώθει ο ίδιος; Μπορεί ένας άνθρωπος που δυσφορεί με το φύλο του, να πάρει από μόνος του μια απόφαση και να μπει σε ορμονοθεραπεία και σε πιθανή χειρουργική επέμβαση; Δεν πρέπει να εκτιμηθεί ψυχολογικά; Δεν πρέπει το περιβάλλον του να προετοιμαστεί και να αποδεχθεί το σοκ που βιώνει μέσα σε αυτή τη κατάσταση; Είναι όλα αυτά τόσο απλά και αυτονόητα που δεν χρειάζεται η ψυχολογική προσέγγιση; Μπορεί ο δικαστής να πάρει μια τέτοια απόφαση; Μήπως η έντονη προοδευτικότητα μιας κοινωνίας, που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της σε τόσο ειδικά και δύσκολα θέματα, τελικά μπερδεύει πιο πολύ τα πράγματα και τα κάνει ακόμα πιο δύσκολα;

32 χρόνια ασκώ την Κλινική Ψυχιατρική και ειδικότερα παρατηρώ κλινικά ανθρώπινες συμπεριφορές και σεξουαλικές δυσκολίες. Θέματα που αφορούν τη διαφυλικότητα και την οριοθέτηση του φύλου κοινωνικά, βιολογικά και ψυχολογικά αγγίζουν άμεσα το κλινικό μου ενδιαφέρον. Νομίζω λοιπόν, ότι το παρόν νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά, έχει όμως και ένα μεγάλο αρνητικό. Οι ειδικοί του Νομοσχεδίου «ξέχασαν» τον ψυχολογικό παράγοντα εκείνου που φέρει το πρόβλημα. Όπως επίσης «ξέχασαν» και εκείνους που ζουν μαζί με τον άνθρωπο που έχει δυσφορία για το φύλο του και δεν ξέρουν πολλές φορές τι να κάνουν, πως να φερθούν και φυσικά πως να βοηθήσουν και τους εαυτούς τους και τον άνθρωπό τους. Αν όλα αυτά είναι λάθος που γράφω, τότε εγώ, 32 χρόνια ασκώ λάθος ιατρική!

 

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The articleexpresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Το φιλί της αγάπης, του Θάνου Ασκητή
Ποια γυναίκα είναι έξυπνη;
Πώς επιδρά η άνοιξη στη σεξουαλική μας ζωή;, του Δρ Θάνου Ασκητή
1 Comment
 • Gina Davila
  21 Οκτωβρίου 2017 at 05:09

  ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΟΥΤΑΣ:

  ‘Θάνο, (πρώην «πορταΐτης» είμαι γι΄αυτό σου μιλάω στον ενικό!). Σχολιάζω κάτι δικό σου που διάβασα σε κάποια ιστοσελίδα για το θέμα της αλλαγής φύλου, δε θυμούμαι πού, και καταφεύγω στην Πόρτα.
  Ναι είναι απόφαση που αλλάζει ριζικά τη ζωή και δε μπορεί να γίνει αναστροφή γιατί θα μπλεχτούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Κι εγώ έχω πρόβλημα με την ηλικία. Και δε μιλάω για τα 18, τότε αναλαμβάνει καθένας τις ευθύνες του. Μιλάω για τους ανήλικους κι εδώ δε βάζω χρόνο, αλλά σκληρά κριτήρια. Δεν πιστεύω ότι αρκεί μόνο η συγκατάθεση των γονιών, που συχνά δεν ξέρουν τίποτα για τις παρενέργειες. Πιστεύω ότι μια επιτροπή ειδικών ψυχολόγων με πείρα και ενδιαφέρον για τον νέο/νέα είναι απόλυτα αναγκαία. Ναι ασφαλώς θα καλέσουν τους γονείς, να ζητήσουν τη γνώμη τους και να τους εξηγήσουν το θέμα. Οπότε δε με νοιάζει αν το παιδί είναι 16 ή 12 χρονών. Γιατί να βασανιστεί επί χρόνια σε μια ηλικία που για όλους μας είναι (ήταν) δύσκολη? Και αν υπάρχει αντίθετη γνώμη των γονιών, να ζητηθεί από δικαστήριο να αποφασίσει και ακόμα και να απαγορέψει την αλλαγή φύλου, αν πειστεί ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για το νέο/νέα που συχνά έχει και ψυχολογικά προβλήματα.
  Πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει κάποια σοβαρή χώρα αντί οι βουλευτές, άσχετοι βασικά με το θέμα να αποφασίζουν όχι για το καλό του παιδιού, αλλά προς τα πού γέρνουν οι ψηφοφόροι τους. Πολλά άκουσα στη Βουλή αλλά θα περίμενα πριν ψηφίσουν να καλέσουν 4-5 ειδικούς για να πουν τη γνώμη τους και να τους κάνουν ερωτήσεις. Αλλά δυστυχώς οι βουλευτές μας θεωρούν εαυτούς παντογνώστες, είτε σ’ αυτό το θέμα είτε στα μνημόνια που τα ψηφίζουν όχι μόνο χωρίς να τα καταλαβαίνουν αλλά και χωρίς να τα έχουν διαβάσει.
  Σ’ ευχαριστώ για την ομιλία σου και χαιρετισμούς στην παρέα μας.
  Χρήστος Μαγγούτας

  Υ.Γ. Για τη δημοσίευση στην «Πόρτα» κάνω μόνο ένα σχόλιο: Σίγουρα ο Καναδάς δεν καταστράφηκε με το να διδάσκει σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Ειδικά στο Τορόντο, που ξέρω από πρώτο χέρι, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου. Φυσικά υπάρχουν και μερικοί που δε θεωρούν ικανούς τους παιδοψυχολόγους και αφήνουν τα παιδιά τους στην εκπαίδευση από τους συνομηλίκους τους στις τουαλέτες. Είναι αυτοί που αν ήταν στην χώρα τους θα έκαναν κλειτοριδεκτομή, την κατάρα της γυναικείας σεξουαλικότητας, που εδώ θεωρείται βαριά σωματική βλάβη και τιμωρείται ανάλογα. Ή άλλοι επειδή το είπε ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, που ήταν και αστρονόμος και δίδασκε 300 χρόνια μετά τον Κοπέρνικο ότι το σύμπαν γυρίζει γύρω από τη γη όπως το ασπράδι γύρω από τον κρόκο και η δημιουργία έγινε πριν 7288 χρόνια.
  Όσο για το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο πρωθυπουργός της επαρχίας και ο δήμαρχος του Τορόντο οδηγούσαν την παρέλαση των Pride νομίζουν ότι όλοι οι Καναδοί είναι ομοφυλόφιλοι, όταν είναι μόνο το 0.9% και δεν έχουν λόγο να μην το δηλώσουν.
  Κοντολογίς μπορεί ο Καναδάς να είναι από τις λίγες χώρες που επιτρέπει τις μπούργκες, αλλά δε δέχεται καμιά υποχώρηση από οποιαδήποτε θρησκεία όταν πρόκειται να προστατέψει τους κατοίκους του.
  Εύχομαι η Ελλάδα να βρει το δρόμο της, αλλά είναι πνευματικά, πολιτιστικά και πολιτικά τόσο πίσω που πιστεύει ότι ο θεός θα τη λυπηθεί και θα διώξει τους εβραίους πολιτικούς που τους ψήφιζε και ξαναψήφισε ο Κυρίαρχος λαός της.
  Με βρίζουν για τις θέσεις μου αλλά εγώ απλός αντιγραφέας των μεγάλων είμαι: «Η Ελλάδα πάει και να την κλαις» (Παλαμάς).”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.