Πόρτα στον Κόσμο

Νέα ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ – Απειλές από Ουάσιγκτον

united_nations5-1021x578.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

united_nations5-1021x578.jpg

 

 

 

Επί ενός σχεδίου απόφασης που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κάτι που εξώθησε την πρεσβευτή των ΗΠΑ να απευθύνει απειλητική προειδοποίηση, καλείται να ψηφίσει την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

«Στον ΟΗΕ μας ζητούν πάντα να κάνουμε περισσότερα, να δώσουμε περισσότερα», τόνισε μέσω Twitter η Νίκι Χέιλι: «Λοιπόν, όταν παίρνουμε μια απόφαση, σύμφωνα με τη βούληση του αμερικανικού λαού, για το πού θα εγκαταστήσουμε ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρεσβεία, δεν περιμένουμε εκείνοι που έχουμε βοηθήσει να μας βάζουν στο στόχαστρο. Την Πέμπτη θα γίνει μια ψηφοφορία (για ένα κείμενο) που επικρίνει την επιλογή μας. Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ονόματα».

 


Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε εντατική εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης που σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ του κειμένου. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι παρόμοια με εκείνη της Χέιλι όταν απευθύνθηκε στους 14 ομολόγους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού ενέκριναν το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αίγυπτο.

 

Με βλοσυρό ύφος, η Χέιλι είπε πως η έκβαση της ψηφοφορίας αποτελούσε «μια προσβολή» την οποία «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε». Η ενότητα των 14 υπολοίπων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ εναντίον της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε δημόσια ταπείνωση για την αμερικανική διπλωματία.

 

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ουάσινγκτον κατέφυγε στο δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του κειμένου.

 

Η Γενική Συνέλευση έχει 193 κράτη μέλη και το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη ενδέχεται να συγκεντρώσει ακόμη και 180 ψήφους, κατά ορισμένες πηγές.

 

Αντίθετα με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας πάντως δεν είναι δεσμευτικές.

 

Γενικά, το σχέδιο απόφασης της ΓΣ είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε προταθεί τη Δευτέρα στο ΣΑ. Έχουν προστεθεί παραπομπές σε αποφάσεις που αφορούν την Ιερουσαλήμ και υιοθετήθηκαν όλες από τη Γενική Συνέλευση, περιλαμβανομένων και πρόσφατων.

 

Το κείμενο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στη ΓΣ από την Υεμένη και την Τουρκία (κράτος μέλος του NATO, όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία) εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

 

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του ΟΙΣ ανακήρυξαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και προέτρεψαν κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του.

 

Αναγνώριση της Αν. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης ζητά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, την οποία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, και έχει ανακηρύξει διά νόμου όλη την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση της πόλης όμως δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

 

ΕΡΤ

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
Η παρακμή της αμερικανικής δημοκρατίας, του Νίκου Βασιλειάδη
Ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών. Μάθε και προστάτευσε!
epitheseis-parisi-708.jpg
Μακελειό στο Παρίσι – Στις 5μμ ειρηνική συγκέντρωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.