Υγεία

Να τρώω κρέας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το κρέας είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης αλλά ενοχοποιείται και για την εμφάνιση νεοπλασιών και καρδιακών παθήσεων. Το κλειδί είναι η ισορροπημένη διατροφή.

Οι διατροφολόγοι συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν το πολύ 120gr την εβδομάδα. Επικίνδυνες είναι και οι αυξητικές ορμόνες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευση του κρέατος που θα καταναλώσουμε και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, που περιέχουν περισσότερα πρόσθετα και λίπος από ό, τι ένα απλό κομμάτι κρέας μοσχαριού, χοιρινού ή αρνιού. Όχι σε σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά, κυρίως αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Μοσχάρι ή χοιρινό;

Το χοιρινό περιέχει λιγότερες θερμίδες, λίπος και κορεσμένο λίπος σε σχέση με το μοσχάρι. Ωστόσο, το μοσχάρι περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σύγκριση με το χοιρινό, γι’ αυτό και ενδείκνυται για την αναιμία. Το χοιρινό υπερτερεί σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη, ενώ το μοσχαρίσιο σε ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη και λυσίνη. Το άπαχο βοδινό περιέχει βιταμίνες και ανόργανα συστατικά ενώ δεν έχει πολύ λίπος. Η περιεκτικότητα σε λίπος του κιμά, ποικίλλει, οπότε ας προτιμάμε λιγότερο λιπαρά κομμάτια.

Στα οφέλη του κόκκινου κρέατος- κυρίως για τα παιδιά – συγκαταλέγονται ο ψευδάργυρος που ωφελεί το δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όχι ότι δεν μπορείτε να βρείτε ψευδάργυρο σε άλλες τροφές όπως στρείδια, γάλα και φακές. Το κόκκινο κρέας είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (φωσφόρος, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο), γι’ αυτό και πρωταγωνιστεί σε πολλές δίαιτες. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι «πλήρης», δηλ. περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του.

…Και οι κίνδυνοι

Πανευρωπαϊκή μελέτη για την διατροφή και τον καρκίνο, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινο κρές την εβδομάδα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα. Υπάρχει μια θεωρία ότι οι ενώσεις αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη, που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, ενεργοποιούν μια διαδικασία στο έντερο, που οδηγεί στο σχηματισμό ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα, επειδή η διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ενώσεις που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες.

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή –φτωχή σε κόκκινο κρέας, πλούσια σε φυτικές τροφές και ψάρια- μπορεί να μειώσει έως και κατά 2/3 τις πιθανότητες εμφάνισης Alzheimer. Ενώ τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, το κόκκινο κρέας έχει μικρά ποσοστά και μπορεί να προκαλέσει περίσσεια οξέων στον οργανισμό και προβλήματα στα οστά.

Τέλος, το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών και στις καρδιακές παθήσεις.

Με επίγνωση του ότι ζούμε στην Ελλάδα που το κρέας κακώς πρωταγωνιστεί στη διατροφή μας, τουλάχιστον ας μειώσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε!

 

SHARE
RELATED POSTS
Μην ξεχνάτε το εμβόλιο κατά της γρίπης!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε ανησυχούμε για το έντερό μας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.