Υγεία

Να τρώω αυγά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το αυγό αποτελεί συμπύκνωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Πρωτεΐνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12 το καθιστούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Υπάρχουν όμως περιορισμοί στην κατανάλωση του;

Ένα αυγό έχει διατροφή αξία μιάμιση φορά το βάρος του σε κρέας. Οι πρωτεΐνες του είναι πιο πλήρεις από εκείνες του γάλακτος, πιο θρεπτικές από του κρέατος ή του ψαριού και πιο εύκολα αφομοιώσιμες. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 80 θερμίδες και παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε πρωτεΐνη, σίδηρο και μέταλλα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για ασθένειες συνδεδεμένες με καρδιακά νοσήματα αλλά και τον καρκίνο, ενώ ο κρόκος του είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Κι αν έχω χοληστερόλη;

Το αυγό είναι προϊόν υψηλής χοληστερόλης, περισσότερο από το κρέας ή τα τυριά. Αν υπάρχει τάση για υπερχοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση του. Ωστόσο δεν πρέπει να το αποκλείουμε εντελώς από τη διατροφή καθώς περιέχει λεκιθίνη, που έχει ισχυρή αντιχοληστερολική δράση. Επιπρόσθετα, η διατροφική χοληστερόλη των τροφών άρα και των αυγών είναι λιγότερο από το 1/4 της συνολικής χοληστερόλης που επιβαρύνει τον οργανισμό. Την υπόλοιπη χοληστερόλη την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και τα επίπεδα της επηρεάζονται και από παράγοντες όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή. Δεν είναι ο εξοβελισμός του αυγού που θα διασφαλίσει χαμηλή χοληστερόλη αλλά μία ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα κορεσμένα λίπη από κατηγορίες τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά φαγητά και τα κάθε είδους κέικ, γλυκίσματα και παχυντικά εδέσματα. Το ασπράδι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης χωρίς λίπος γι’ αυτό τα αυγά περιλαμβάνονται σε πολλές δίαιτες αδυνατίσματος. Ωστόσο το αυγό δεν πρέπει να θεωρείται πλήρης τροφή γιατί του λείπουν υδατάνθρακες, σάκχαρα, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Δύο αυγά την εβδομάδα

Σημασία έχει το πώς παρασκευάζουμε το αυγό. Φροντίζουμε να είναι φρέσκο και μαγειρεμένο χωρίς επιπλέον λίπη. Δεν χρησιμοποιούμε πολύ λάδι ή βούτυρο και να αποφεύγουμε τα τηγανητά αυγά, προτιμώντας τα αυγά ομελέτα, τα βραστά ή τα ποσέ.

Για τους υγιείς ένα αυγό την ημέρα κάνει καλό αλλά στην συνολική ποσότητα πρόσληψης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα αναρίθμητα έτοιμα παρασκευάσματα που περιέχουν το συστατικό του αυγού. Γι’ αυτόν το λόγο η κατανάλωση αυγών καλό είναι να μην ξεπερνά τα δύο την εβδομάδα.
Το ωμό ασπράδι δεν είναι πολύ εύπεπτη τροφή. Το μαγείρεμα διευκολύνει τη δράση των ενζύμων της πέψης, πήζοντας τις πρωτεΐνες του. Αντίθετα ο κρόκος εάν καταναλωθεί ωμός είναι εύπεπτος, ενώ το πολύ μαγείρεμα δυσκολεύει την χώνεψή του. Το αυγό είναι εξαιρετική διατροφή γι’ αυτό και το δίνουμε στα βρέφη μετά τον απογαλακτισμό τους, σαν διατροφικό συμπλήρωμα στο γάλα. Τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, απαραίτητο συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου. Το σώμα συνθέτει και από μόνο του χολίνη, αλλά η ποσότητα δεν επαρκεί και πρέπει να τη συμπληρώνουμε από τροφές. Τέλος, η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα της πολύτιμης για τα μάτια λουτεΐνης.

 

SHARE
RELATED POSTS
Κρασί: Οι ύπουλες αόρατες θερμίδες
Είναι ασφαλές να καταναλώνω μουχλιασμένα τρόφιμα ή «χαλασμένα» φρούτα και λαχανικά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν η αναπνοή μας προδίδει, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.