Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Να σκοτώσουμε τον Σίσυφο, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας

 

 

Πριν λίγο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Financial Times τον βασικό πυρήνα της πρότασης μας για το χρέος:
Ανταλλαγή (swap) του υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, συνοδεία παραγωγής μόνιμου πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξη των μεγάλων φοροφυγάδων.

Κοινώς, πρέπει μεταξύ άλλων να πείσουμε τον κ. Σόιμπλε, που καλώς τα βάζει με την ελληνική ελίτ, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα κυνηγήσει όσους καναλάρχες, πετρελαιάδες, κατασκευαστές και εθνικούς εργολάβους πλουτίζουν παρανόμως και φοροδιαφεύγουν, στέλνοντας λεφτά σε εξωχώριους προορισμούς (αλλά και στην Ελβετία, στην Γερμανία, στην Αγγλία…).

Το μεγάλο ΣΤΟIΧΗΜΑ στο οποίο θα ποντάρει η κυβέρνηση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να μην χρειάζονται ετησίως νέοι ΕΝΦΙΑ, χαράτσια, περικοπές συντάξεων και μισθών, για να γράφουμε τα πολυπόθητα πλεονάσματα.

Εάν πείσουμε τους δύσκολους Γερμανούς ότι μπορούμε να κυνηγήσουμε τους ολιγάρχες που λυμαίνονται την χώρα και απομυζούν παραγωγικούς πόρους, τότε ίσως κάνουν πίσω και δεχθούν την ρήτρα ανάπτυξης και την επιμήκυνση που ζητάμε (διότι πλέον δεν ζητάμε άμεσο αλλά έμμεσο κούρεμα).

Σύμμαχος μας σε αυτό τον σκοπό είναι οι ΗΠΑ που δια στόματος Ομπάμα βρήκαν την ευκαιρία να θυμίσουν στο Βερολίνο ότι η εμμονή στην λιτότητα ίσως οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις διεθνώς, όσον αφορά την ύφεση και τον αποπληθωρισμό.

Όμως πρέπει να θυμηθούμε έναν μύθο, όπως σωστά τον επισήμανε στους αναγνώστες της γαλλικής Le Monde o Βαρουφάκης: “Η ορθή στρατηγική για τον Σίσυφο είναι να σταματήσει να σπρώχνει τον βράχο του, όχι να έχει στόχο να τον ανεβάσει στην κορυφή του λόφου”, λέει σε μία μεταφορά που παραπέμπει στην αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην χώρα. Παλεύουμε με έναν βράχο πάνω στον οποίο κάθονται δύο κλάσματα: αυτό του Ετήσιου Κόστους Εξυπηρέτησης του Χρέους προς το ΑΕΠ και αυτό του Χρέους προς το ΑΕΠ.

Προσπαθούμε να τα καταφέρουμε ταυτόχρονα και με τα δυο κλάσματα με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουμε τίποτα, διότι μειώνοντας τον παρονομαστή, μπορεί το πρώτο κλάσμα να μειώνεται κάπως, αλλά το δεύτερο λογικό είναι να αυξάνεται, ειδικά αφού ΕΕ και ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει τα χρέη της, ζητώντας της να περιορίσει τα έσοδά της!

Μπορεί οι υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες να φαίνονται βουνό, όμως εμείς πρέπει να ξεφορτωθούμε τον βράχο με τα δυο κλάσματα.

Το κλίμα για την χώρα μας μοιάζει ευνοϊκό μερικές στιγμές, γίνεται δυσμενές απότομα και η αισιοδοξία εναλλάσσεται με την απαισιοδοξία ταχύτατα.

Οι Γερμανοί αρέσκονται στους αρχαιοελληνικούς μύθους. Ας δοκιμάσουμε να τους περιγράψουμε παραστατικά τον μύθο του Σίσυφου και ας ευχηθούμε ότι ένα πρόγραμμα γέφυρα, όπως στήνεται από την πλευρά μας, θα ξεπεράσει σκοπέλους όπως αυτόν περί της διαφωνίας για την αναγκαιότητα της τρόικας.

Έχουμε ικανότητες στην θεωρία παιγνίων, το αποδείξαμε στην πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και προσεκτικά τώρα πρέπει να βάλουμε την πραγματικότητα στο μικροσκόπιο και να δεσμευτούμε με ποσοτικοποιημένους στόχους στους θεσμικούς εταίρους μας, ώστε να πειστούν ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς να αιμορραγεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Αρκεί να σκοτώσουμε πρώτα τον Σίσυφο (και να πληρώσουν όσα δεν πλήρωσαν μερικοί Έλληνες ολιγάρχες…)

 

SHARE
RELATED POSTS
“Εμβληματικά Έργα”!…, του Γιώργου Σαράφογλου
Η καταγγελία της ΕΣΗΕΑ για τις συλλήψεις δημοσιογράφων
Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.