Πόρτα στην Πολιτική

Ν. Παππάς: Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαστημική πολιτική

04-21411117934038.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04-21411117934038.jpg

 

 

 

 

 

Εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Τομέα του Διαστήματος: Εκπαίδευση, Έρευνα, Τεχνολογία, Εφαρμογές» πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος των δύο ιδρυμάτων.

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιων και Ενημέρωσης της ΝΔ, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

 

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης που αφορά τη διαστημική πολιτική, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της επιστήμης πραγματώνεται στην εφαρμογή με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι έχουμε περάσει το πρώτο σοκ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη στελέχωση της διαστημικής υπηρεσίας, και τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής. «Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε με όρους μακροπρόθεσμους για την πορεία της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός, και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διαστημική πολιτική, τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

 

Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο η οποία έλαβε ευρεία αποδοχή από μεγάλο μέρος του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, και ότι το νομοσχέδιο θα θέσει ψηλά τον πήχη. Σημείωσε, ότι ήδη από σήμερα αλλά και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το αρμόδιο υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσεις και ιδέες «για να κατακτήσουμε τους επιδιωκόμενους στόχους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τα αυτονόητα βήματα που η χώρα όφειλε να είχε κάνει στον τομέα, καθώς είναι από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν διαθέτει διαστημικό Οργανισμό, την ώρα που έχει στο δυναμικό της λαμπρά επιστημονικά μυαλά και γενικότερα ανθρώπινο δυναμικό. «Θα είναι αδιανόητο» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ «για την Ελλάδα του μέλλοντος να μην έχει έναν τέτοιο διαστημικό Οργανισμό, καθώς διαθέτει και το επιστημονικό και το επιχειρηματικό εκτόπισμα».

 

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ. Παππάς, θα έχουμε την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου HELLAS SAT3, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση πολλών εφαρμογών της διαστημικής επιστήμης σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και με την καθημερινή ζωή των πολιτών και φυσικά με το επιχειρείν. Δικός μας στόχος είναι να διασυνδεθεί αυτός ο διαστημικός οργανισμός με τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και φυσικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας σε επίπεδο έρευνας, τεχνολογίας, επιστήμης και επιχειρηματικότητας. Είναι ανάγκη, συνέχισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενός ουσιαστικού συντονισμού μεταξύ όλων των ερευνητικών φορέων και των αξιολογότατων Ελλήνων επιστημόνων που να πιστοποιεί την ελληνικότητα σπουδαίων επιτευγμάτων και στον τομέα της διαστημικής επιστήμης.

 

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΕΒΕΑ για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας στον τομέα, προσθέτοντας ότι με συντονισμό και ενότητα δυνάμεων η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει.

 

ΑΠΕΜΠΕ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Απολογία στον πιτσιρικά που ψήφισε Ποτάμι, του Σταύρου Θεοδωράκη
Δήλωση Παύλου Γερουλάνου για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης στα Εξάρχεια από την Ελληνική Αστυνομία
Εργ-άσημη, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.