Πρόσωπα - Αφιερώματα

Minas: Δωρικός, Ευφυής, Αυθεντικός. Ο σχεδιαστής και του 21ου αιώνα, της Τζίνας Δαβιλά

Τζίνα Δαβιλά

Ξημερώνοντας η 25η Μαρτίου 2020 κίνησε για το ταξίδι στην αιωνιότητα ο υπέροχος Minas (Μηνάς) Σπυρίδης.

Τα ειλικρινή, βαθιά μας συλλυπητήρια  στην οικογένειά του. 

ΤΔ και iPorta.gr team

 

Minas: ο σχεδιαστής και του 21ου αιώνα. Γιατί η απλότητα είναι αξία διαχρονική

Minas:  η Ελλάδα, η αρχέτυπος της Δημιουργίας, επιβάλλεται στον κόσμο μέσα από την αφαιρετική, λιτή, δωρική τέχνη του Έλληνα δημιουργού κοσμημάτων και αντικειμένων που χαρακτηρίζονται από την απλότητα, την σαφήνεια των γραμμών της Αρχαίας Ελλάδας, την επιβλητική λάμψη της χωρίς υπερβολή. Τα κοσμήματα και τα αντικείμενα δημιουργημένα από τον Mina  διαθέτουν την διαυγή καθαρότητα, το φως, τη μεγαλοπρεπή και σπάνια αρμονία του σχεδίου, σαν να χορεύουν  αέρινα κορμιά ακροπατώντας σε διάφανα νερά χωρίς να έχουν βάρος. Δεν του αρέσουν οι πέτρες γιατί “κλέβουν” την λάμψη από το  υλικό.

Ο Μinas είναι ο μοναδικός Έλληνας σχεδιαστής που τιμάται διεθνώς και φιλοξενείται στην μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου, στην Νέα Υόρκη, το κέντρο της Υφηλίου. Από την καρδιά της Αθήνας [μεγάλωσε στην Νέα Ιωνία]  με έμφυτη ευγένεια, οξυδερκές πνεύμα και ιδιαιτέρως ελεύθερο, ξεκίνησε στα 15 του να βηματίζει σ’ένα δρόμο που λίγοι τολμούσαν: την τέχνη της χρυσοχοΐας.  Όντας διαφορετικός, έπαιζε βιολί,  όταν οι άλλοι διασκέδαζαν με Καζαντζίδη.

Σήμερα, στην ηλικία των 80 χρόνων, με περγαμηνές απ’όλο τον κόσμο, από τους πιο δύσκολους κριτές και ολοκληρωτικά παρών σε κάθε δημιούργημά του, προχωρά χαμογελαστός και αισιόδοξος ευελπιστώντας οι γιοι του, Αρίων και Προμηθέας, να ακολουθήσουν τον απόλυτα επιτυχή και διακεκριμένο δρόμο του πατέρα τους.

Ο Minas, ο κύριος Μηνάς Σπυρίδης, στο βιβλίο της ζωής του, εκτός από την αφοσίωση στην τέχνη του και το ολόψυχο δόσιμο στην οικογένειά του, την Τζίνα την σύζυγό του και δυο τους γιούς τους, έχει να προσθέσει πολυποίκιλες ιστορίες: για την φιλία του με τον κιθαριστή των Rolling Stones, τον Keith Richards,  και τον Lou Reed, για τον διάσημο οίκο της Δανίας  Georg Jensen & Royal Copenhagen, οι οποίοι του ζήτησαν να τους στείλει και να αγοράσουν τα καλούπια των σχεδίων του, πρόταση στην οποία ο Μηνάς δεν απάντησε ποτέ ακούγοντας τη συμβουλή του φίλου του Keith Richards «Ποτέ τα master tapes σου σε κανέναν» μιλώντας με όρους μουσικούς, αλλά στο βάθος καλλιτεχνικούς.

Είναι ο σχεδιαστής που δημιούργησε 1.000 μοναδικά κομμάτια  ρολογιού χειρός με αεραγωγό για να μην ιδρώνει το χέρι, που αποδέχτηκε  να δημιουργήσει ανιδιοτελώς τα σύγχρονα σύμβολα της Χώρας της Μυκόνου, ένα παγκάκι από ολόλευκο Μάρμαρο Πεντέλης, το υλικό που χρησιμοποίησε ο Φειδίας για τον Παρθενώνα, και έναν Αεροδυναμικό Φανό, σημεία που αποτελούν έργα υψηλής αισθητικής και αξίας στο νησί των Ανέμων. Είναι ο σχεδιαστής που μετά την Νέα Υόρκη κατέκτησε και το Λονδίνο εγκαινιάζοντας τον δικό του χώρο όπου διευθύνει ο γιος του Αρίων Σπυρίδης. Είναι ο ευαίσθητος και τρυφερός καλλιτέχνης που στις 5 Σεπτεμβρίου του 2018 θα εγκαινιάσει στο Μουσείο Μπενάκη [Πειραιώς 138], την έκθεση με τίτλο «Minas. Clarity of Shapes through the lens of Coutayar», γιορτάζοντας τα 80α γενέθλιά του και την 50χρονη πορεία του στο χώρο της Υψηλής Δημιουργίας με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κώστα Κουτάγιαρ σε πορτραίτα αντισυμβατικών ανθρώπων του σήμερα, ντυμένα με τα κοσμήματα του Mina.

Είναι ο άνθρωπος που τα χέρια του, καταπονημένα από τα εργαλεία, λειαίνουν τα αντικείμενα και δημιουργούν κοσμήματα, κούπες, έπιπλα ακόμα και σπίτια που έχουν το καθάριο ελληνικό Φως και την κρυστάλλινη διαύγεια του μέτρου.

Και αν ο Wittgenstein είπε «Σε έσχατο βάθος Ηθική και Αισθητική συμπίπτουν», ο Minas δεν χρειάζεται να πει. Δημιουργεί με πάθος, αγάπη και τη γνώση ότι η ισορροπία και η αρμονία των σχεδίων των χρηστικών αντικειμένων δίνουν αξία στον ίδιο τον χρήστη, δηλαδή στον άνθρωπο. Το κέντρο της δημιουργίας και του σύμπαντος.

Σήμερα στο iPorta.gr στρώνουμε  κόκκινα χαλιά για να υποδεχτούμε τον Minas. Μεταξύ άλλων μας αποκαλύπτει και την άγνωστη σχέση του με τη Ρόδο. Τον ευχαριστώ θερμά.

Τζίνα Δαβιλά

Ποια εικόνα θυμάστε έντονα από τα παιδικά σας χρόνια;

Θυμάμαι έντονα ! την αγωνία μου να προσπαθώ να βρω χαρτί για να ζωγραφίσω.

Τι σημαίνει για σας ένα κόσμημα να είναι αγέραστο;

Να είναι διαχρονικό, να αντέχει στο χρόνο. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπω νέους να φοράνε κοσμήματα που έχω σχεδιάσει 40 χρόνια πριν.

Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι ο άνθρωπος στα 50 του έχει το πρόσωπο που του αξίζει. Ενστερνίζεστε αυτή την άποψη;

Ο άνθρωπος δε σταματά να εξελίσσεται και να αλλάζει.

Μια αφρικανική παροιμία λέει «Αν θες να πας γρήγορα πήγαινε μόνος, μα αν θες να πας μακριά πάρε κι άλλους μαζί». Εσείς πώς πορευτήκατε στη ζωή σας;

It’s one man’s show, as well a family affair.

Ένας τυχαίος έρωτας σας οδήγησε στην δωρική Μύκονο. Ποιο άλλο νησί ή ποιος άλλος ελληνικός τόπος θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση και δημιουργία για σας;

Η Ρόδος για εμένα που ήμουν ποδηλάτης ήταν και θα είναι πάντα κομμάτι της ζωής μου. Κέρδισα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1958 στην πίστα Διαγόρας στο sprint.

«Αισθητική» λέξη κουρασμένη ή ανύπαρκτη στην καθημερινότητά μας;

Η αισθητική δεν είναι λέξη κουρασμένη, είναι παρερμηνευμένη.

Υπάρχουν στοιχεία αξεσουάρ σε μια γυναίκα κι έναν άνδρα που απαγορεύεται να λείπουν; Τι ισχύει για το σπίτι, το γραφείο, την πλατεία μιας πόλης ή ενός χωριού;

Στη σημερινή εποχή καθένας μπορεί να φοράει ό,τι τον εκφράζει και με τον τρόπο που τον ικανοποιεί. Το σπίτι είναι τρόπος ζωής, το ίδιο και το γραφείο. Η πλατεία μιας πόλης αντανακλά το ρυθμό της ίδιας της πόλης.

Έρωτας, Αγάπη, Φιλία, Οικογένεια, Εργασία, Υγεία, Χρήμα: ποιο ρόλο έχουν παίξεις τη ζωή σας οι προηγούμενες έννοιες και με ποια σειρά τις κατατάσσετε ξεκινώντας από την σπουδαιότερη.

Όλα είναι συνδυασμός. Με βεβαιότητα όμως το χρήμα έρχεται τελευταίο.

Τι σας θυμώνει;

Η αισθητική που δε διδάσκεται στα σχολεία.

Τι θαυμάζετε;

Τη πολυμήχανη δομή σκέψης του Leonardo da Vinci.

Λένε ότι είμαστε τα βιβλία μας, οι ταινίες, μας, τα τραγούδια μας, τα πρότυπα μας. Εσείς πού βρίσκετε τον εαυτό σας; Σε ποιο βιβλίο, τραγούδι, ταινία, πρότυπο;

Ανοίξτε ένα βιβλίο για την αρχαία Ελλάδα και τα γλυπτά της και θα τα δείτε όλα. Όσο για τη μουσική είναι το πάθος μου, όλα προκαλούν μοναδικά διαφορετικά συναισθήματα.

Αν δεν ήσασταν ο καταξιωμένος σχεδιαστής παγκοσμίου βεληνεκούς, ποιο άλλο επάγγελμα θα μπορούσατε να κάνετε;

Μουσικός ή dj διότι η μουσική με συντροφεύει σε όλη την πορεία της ζωής μου

Αν μιλούσατε σε ένα Πανεπιστήμιο ή σε κάποιο σχολείο, πού θα εστιάζατε την ομιλία σας;

Στην ελευθερία της σκέψης, στην αυθεντικότητα και στο πάθος για δημιουργία.

Τι θα θέλατε να μάθουμε για σας που δεν το γνωρίζουμε;

Αυτό που με απασχόλησε κυρίως σ ‘όλη μου τη ζωή είναι το πάθος μου για το ελάχιστο που δίνει το μέγιστο. Η απλότητα των σχημάτων.

*    Επισκεφθείτε την σελίδα του Minas  εδώ . Το κοσμήματα του Minas στη Ρόδο διατίθενται αποκλειστικά από τα καταστήματα   Kounakis Jewels and Watches στην οδό Σωκράτους 103, στην Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.

Ακολουθεί έκθεση φωτογραφιών και το video από την δημιουργία του στην Μύκονο:

 

 

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg
Άν ο Μπετόβεν, είχε γεννηθεί στην Κάρπαθο;, του Μανώλη Δημελλά
Η Πεντάμορφη και το Παραμύθι της, του Μάνου Στεφανίδη
Αντέχει ο Ντίνος!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.