Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Η σημερινή μέρα πιστεύω οτι θα μείνει στην Ιστορία ως μια απο τις πλέον σημαντικές για τις κοινωνίες της Ευρώπης. Η ΕΚΤ ακολουθώντας τις συνταγές της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) , όπως όλα δείχνουν, επιτέλους προβαίνει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 50 δις μηνιαίως ,για περίπου δυο χρόνια απο σήμερα. Θα ”ρίξει” στις οικονομίες συνολικά 1,1 τρις-το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ απο συστάσεως της ΕΕ. Το ζητούμενο φυσικά είναι πώς θα καταλήξουν αυτά τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται μια ολόκληρη ανάλυση και σύντομα θα την κάνουμε.

Να αναφέρω μόνο ότι στις ΗΠΑ, οι ανάλογες αγορές είχαν φθάσει μέχρι και τα 80 δις μηνιαίως. Λογικό είναι εμείς εδώ στην Ελλάδα να αγωνιούμε για το αν αγοραστούν απο την ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα. Δυστυχώς οι αγορές αυτές φαίνεται οτι θα είναι σχεδόν ασήμαντες( συνολικά 15 δις), ενώ οι τράπεζες μας θα έχουν έκτακτη ρευστότητα( απο τον ELA) 10 δις για δύο εβδομάδες( σημ: αυτό δεν σημαίνει οτι μετά θα ”κοπεί” εντελώς η ρευστότητα, όπως κακώς διαδίδουν κάποια sites).

Η τύχη της Ελλάδας είναι άμεσα εξαρτημένη απο την τύχη της Ευρωζώνης. Και φυσικά, όποιοι θεωρούν ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα ”διωχθεί” έτσι εύκολα απο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το γερμανικό διευθυντήριο, καλό είναι να ξανασκεφθούν ορθολογικά για κάποια πράγματα που καλώς ή κακώς ισχύουν στις σχέσεις ΕΕ και Ελλάδας. Σε κανέναν δεν συμφέρει να ξηλώθει το πουλόβερ…

Τώρα, παραφράζοντας τον Μαρξ, η μεγάλη αλήθεια είναι οτι ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απο την Ευρώπη εδώ και χρόνια: αυτό του πληθωρισμού. Ο διοικητής της ΕΚΤ όμως αποδεικνύει οτι δεν φοβάται αυτό το φάντασμα- και καλώς πράττει! Με την έναρξη προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Κόντρα στο ισχυρό τραπεζικό-πολιτικό κατεστημένο του Βερολίνου, ο Ντράγκι δίνει σήμα στις αγορές ότι πρέπει να τονωθεί η ζήτηση στις οικονομίες, μέσω επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της σημερινής ιστορικής απόφασης. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας θα εξαφανιστεί η ύφεση και η λιτότητα από την Ευρωζώνη.

Επί 6 χρόνια τώρα το φάντασμα της Βαϊμάρης και του υπερπληθωρισμού πριν τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, έκανε το Βερολίνο να συμπεριφέρεται με μια εμμονή κατά της ποσοτικής χαλάρωσης στο ευρωσύστημα. Όμως ζούμε στο 2015 όπου κυκλοφορούν 18 ”διαφορετικά” ευρώ, με 18 ”διαφορετικά”επιτόκια, σε 18 ”διαφορετικές” οικονομίες και κοινωνίες. Αυτό αγνοεί συστηματικά ο μυωπικός εγωισμός των Γερμανών που ”στυλώνει” τα πόδια της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Και η πραγματικότητα είναι ότι οι λαοί της Ευρώπης, θέλουν το ευρώ, θέλουν την Ευρωζώνη. Αυτό που δεν θέλουν, και θα φανεί στις ελληνικές, τις ισπανικές και τις αγγλικές κάλπες φέτος, είναι την παράλογη εμμονή στην λιτότητα και στην ύφεση. Και αυτή την εμμονή θέλουν να αλλάξουν. Γιατί στην Ιστορία, πάντα οι κοινωνίες είχαν και θα έχουν ισχυρότερο όπλο στα χέρια τους απο αυτό των αγορών και των τραπεζών: την Δημοκρατία…

 

Ηλίας Καραβόλιας 

SHARE
RELATED POSTS
Ματαιότης ματαιοτήτων…, του Νότη Μαυρουδή
Στην Πόρτα είμαστε φιλόζωοι και βοηθάμε ενεργά- αναζητείται ο ιδιοκτήτης του!
Άσυλο το…παρεξηγημένο! (Asylum’s misconception), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.