Απόψεις

Μια “αριστερή” γαργάρα για τη Βάση της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Spread the love

 

Manolis Dimellas

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μανώλης Δημελλάς είναι δημοσιογράφος

 

 

 

“Νατοϊκή βάση στην Κάρπαθο”! Η πρόταση του υπουργού Π. Καμμένου μοιάζει με αναστάσιμη στρακαστρούκα, που όμως ρίχνεται στα πόδια των καρπάθιων. Και μπορεί αρκετοί να λένε ότι πρόκειται για παχιά λόγια, όμως δίχως αντίδραση, από τους “φιλήσυχους και φιλόξενους κάτοικους” όπως είπε και ο υπουργός για τους καρπάθιους, κάποια ημέρα θα ξυπνήσουμε και θα κατεβάζουν καμιόνια με πολεμικό υλικό στον Αφιάρτη, μα θα είναι για το καλό…ποιός θα είναι ο τυχερός της ιστορίας.

 

Ο κ. Π. Καμμένος έφτασε στο νησί με αφορμή τα “Ηλιάκεια” εκεί έκανε και τις ανάλογες επίσημες δηλώσεις, όμως δεν ακούστηκε κιχ! Καμιά αντίδραση! Ούτε από επίσημους φορείς, ούτε και από καμιά μεμονωμένη ομάδα κατοίκων.

 

Στο κυνήγι της τρομοκρατίας… έρχεται η ανάπτυξη της Καρπάθου που θα μετατραπεί και σε ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης των ιπταμένων όλων των συμμαχικών χωρών και δεν είναι καινούρια βάση, (προς Θεού), πρόκειται για μεταφορά από την Κρήτη.

 

Προφανώς όταν μιλάμε για ανάπτυξη ασφαλώς θα εννοούμε τους οικούς ανοχής που θα ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια, γιατί δεν ακούστηκε κανένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο τέτοιο που να περιλαμβάνεται στην ενδεχόμενη αεροπορική Βάση, το μόνο που απομένει είναι η οικονομία καυσίμων στα αεροπλάνα που θα τραβούν για τη Μέση Ανατολή για να κατασκοπεύουν ή ακόμη χειρότερα, να βομβαρδίζουν ολόκληρες χώρες στο όνομα νέων “τίμιων” σταυροφοριών.

 

Παλιότερα για να υπερασπιστούν τις Βάσεις χρησιμοποιούσαν δυο κίνητρα, τέτοια που έμοιαζαν με υπνωτικά χάπια, έτσι πότιζαν τον κοσμάκη για: “τον από Βορρά κίνδυνο και για τη μεγάλη συμμαχία που μας περιλαμβάνει και μπορεί να σώσει τη πατρίδα μας”.

 

Σήμερα είναι οι Τζιχαντιστές και η διεθνής τρομοκρατία. Μόνο που κάποιος πρέπει να μας πει ποιος ανέθρεψε στο κόρφο και τα δυο;

 

Εντάξει κίνημα στην Κάρπαθο δεν υπάρχει, αλλά θα περιμέναμε μια κάποια τουλάχιστον αντίδραση. Μόνο το ΚΚΕ έδωσε επίσημη ανακοίνωση, που εκφράζει τη διαφωνία του σε τέτοιες σκέψεις και προοπτικές.

 

Σε άλλες εποχές αν μια τέτοια πρόταση ξεκινούσε από κυβέρνηση με την ταμπέλα της “δεξιάς”, τότε αρκετοί θα χόρευαν ήδη κρεμασμένοι από τα κάγκελα.

 

Αλλά με την “αριστερή” συν-κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα στραβά μάτια είναι πιο εύκολα.

 

Την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ σώζει ο γραμματέας της οργανώσεως Καρπάθου.

 

Ο Ηλίας Λογοθέτης δεν κρύβει την κάθετη διαφωνία του σε μια τέτοια ιδέα και πιθανότητα. Μάλιστα ξεκαθαρίζει και δηλώνει ανοιχτά ότι:

 

-“Όπου κι αν είναι οι Βάσεις παίζουν τον ίδιο ρόλο και πρέπει να φύγουν. Ειδικά στην Κάρπαθο μια Νατοϊκή βάση μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και επειδή λένε ότι θα δώσει ζωή στον τόπο να μας εξηγήσουν για ποια ανάπτυξη μιλούν. Θα τελειώσουν κάθε προοπτική στην περιοχή του Αφιάρτη, θα πάει περίπατο το Σερφ και ο τουρισμός, ενώ θα ανθίσουν τα κωλόμπαρα και οι οίκοι ανοχής. Καμιά προσφορά για τον τόπο μας, ενώ οι δήθεν αμυντικοί λόγοι δεν είναι παρά επιθετικές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή”.

 

Φυσικά περιμένουμε να συνεδριάσουν όλες οι τοπικές οργανώσεις και να διαβάσουμε τις αποφάσεις της. Άραγε θα το κάνουν;

 

Βάσεις…Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Το 1953 υπογράφεται η πρώτη σύμβαση για την δημιουργία βάσεων στην Ελλάδα. Ο σχετικός νόμος αναφέρει “περί στρατιωτικών ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ”.

 

Τρια χρόνια μετά, το 1956, έχουμε νέα συμφωνία αυτή τη φορά “περί του νομικού καθεστώτος των εν Ελλάδι ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ”.

 

Το 1980 το τοπίο βάσεων καταγράφεται ως εξής: ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 7206 (R.A.B.C.), ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ, ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΒΑΣΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΒΑΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (588 μονάδα), ΒΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ: Στην Αργυρούπολη (Κιλκίς), Γιαννιτσά, Κατσιμίδι κ.ά. ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ: Σούδας, Γουρνών, Ν. Μάκρης, Πειραιά, Βόλου, Παλαιοκαστρίτσας, Καλαμάτας, Κυθήρων. ΒΑΣΗ ηλεκτρονικής κατασκοπείας στα Μέσα Μάνης. κλπ

 

Τον Οκτώβρη του 1982 άρχισαν νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βάσεων, που διήρκεσαν εννέα μήνες, διακόπηκαν δεκάδες φορές, άλλες τόσες δόθηκε η εντύπωση ότι ναυαγούν, μα εν τέλει οδήγησαν σε «αίσιο τέλος», στις 15 Ιούλη 1983. Υπογράφηκε η λεγόμενη συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων.

 

Στις 23 Γενάρη του 1987, ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή αναγγέλλει επίσημα την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις βάσεις επί μηδενικής βάσης και στις 24 Μάη της ίδιας χρονιάς, και πάλι ο πρωθυπουργός, ανακοινώνει ότι το νέο κείμενο που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα μπει στην έγκριση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.

 

Η συμφωνία για την παραμονή των βάσεων, που είχε καταληχθεί ήδη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχαν πέσει ακόμη οι υπογραφές, έγινε τελικό κείμενο συμφωνίας, που την υπέγραψαν στις 8 Ιούλη ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ως υπουργός Άμυνας της ΝΔ και από την πλευρά των ΗΠΑ ο Ντικ Τσένεϊ, τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο Μάικλ Σωτήρχος, τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το νέο χαρακτηριστικό, η κατ’ έτος ανανέωσή της, γεγονός που συνεχίζεται ως τα σήμερα. (Στοιχεία από την εφημερίδα “Ριζοσπάστης”).

 

Πόσες φορές είπαν για το ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο;

 

Η ιδέα για την στρατιωτική εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Καρπάθου δεν είναι τωρινή. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται τις φήμες που κυκλοφορούσαν από το 1988, για τη δήθεν δημιουργία μιας Νατοϊκής βάσης στην άκρη του Αφιάρτη.

 

Με την εκκίνηση των έργων εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου από την 7η ΜΟΜΑ άρχισαν και οι ψίθυροι. Και οι μεν κυβερνητικοί έλεγαν ότι πρόκειται για παραμύθια, οι δε αντιπολιτευτικοί ανέπτυσσαν τρανές θεωρίες. “Γιατί άραγε κατασκευάζουν τόσο μεγάλο αεροδρόμιο;

 

Στα 2.100 μέτρα φτάνει το μήκος του διαδρόμου και 30 μέτρα το πλάτος, στ’ αλήθεια το χρειαζόμαστε”; Ψίθυροι και κουβέντες, που ευτυχώς πνίγηκαν στο καρπάθιο πέλαγος.

 

Ο Μάκης Εμ. Ρήγας έγραψε τότε στην εφ. Καρπαθιακή (7/1988) ένα μεγάλο άρθρο για το θέμα του αεροδρομίου Καρπάθου σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, της πρώτης παραγράφου, αναφέρει: “Αφότου ξεκίνησαν τα έργα της 7ης ΜΟΜΑ ξεκίνησαν κι έντονοι ενδοιασμοί. Τόσο μεγάλο αεροδρόμιο μόνο από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και για το ΝΑΤΟ προορίζεται. Σε περίπτωση πολέμου η περιοχή μας θα είναι η πρώτη που θα γίνει ολοκαύτωμα…Αυτά και άλλα με πολλή δόση κομματικής εκμετάλλευσης ή διότι το νομίζουν περισσότερη εξάρτηση ή επειδή τόσες δεκαετηρίδες δεν το έφτιαξαν οι προηγούμενοι…”.

 

Μόλις τρια χρόνια αργότερα, το 1990, διαδόθηκε μια φήμη για μια νέα Ελληνοαμερικανική συμφωνία που προέβλεπε πυρηνικά όπλα σε κάποια νησιά μεταξύ αυτών και στην Κάρπαθο.

 

Αλλά και μέσα στο 1995 διαδόθηκε ακόμη μια αόριστη φημολογία για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και το όνομα της Καρπάθου ήταν και σε εκείνη τη λίστα!

 

Είναι φανερό ότι η στρατηγική θέση της Καρπάθου στον χάρτη κάθε τόσο την ανακατεύει με φήμες, ιδεοληψίες, θεωρίες αλλά και ανώνυμα και καμιά φορά επώνυμα και επίμονα τρολαρίσματα, που ταλαιπωρούν και πολλές φορές, δίχως κανέναν προφανή λόγο, δημιουργούν μια ενοχλητική αναστάτωση.

 

Ο υπουργός εθν. Άμυνας Π. Καμμένος είναι γνωστός φίλος της Καρπάθου, την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και μάλιστα έχει παρακολουθήσει ακόμη και την επίσημη γιορτή του 68ου εορτασμού της επανάστασης Καρπάθου, με τους απόδημους Μενετιάτες στον Πειραιά, θα περίμενε λοιπόν κανείς να γνωρίζει την λαμπρή ιστορία του νησιού και την επαναστατική της δράση του Οκτώβρη 1944, που στάθηκε μακριά από οργανωμένα συμφέροντα και πέτυχε να υψώσει τη γαλανόλευκη πρώτο από όλα τα Δωδεκάνησα.

 

Πριν λοιπόν από την οποιαδήποτε σκέψη για “μεταφορά και εγκατάσταση Νατοϊκών δυνάμεων στην Κάρπαθο”, τουλάχιστον να άκουγε και την άποψη των καρπάθιων.

 

Μπορεί να αργούμε αλλά όταν αποφασίσουμε να αντιδράσουμε δεν θα είμαστε τα εύκολα κορόιδα…

 

Πηγή:verena.gr 

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιώργος Αρκουλής
Πεθερές Vs Άρσεναλ, του Γιώργου Αρκουλή
Προπάντων Διακριτικότης!, του Κωστή Α. Μακρή
Ζωή ψευδεπίγραφη, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.