Απόψεις

Τεχνολογία και παιδιά, του Κώστα Κρομμύδα

Spread the love

Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εσάς που έχετε μικρά παιδιά θα έχετε εκπλαγεί με την οικειότητα με την οποία χειρίζονται όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές! Και κυρίως τα κινητά μας με τα οποία έρχονται σε επαφή πολύ πιο εύκολα μιας και μπορούν να μας τα παίρνουν όπου και αν είμαστε. Η κόρη μου ανακαλύπτει πράγματα που δεν είχα φανταστεί ότι υπάρχουν. Προχθές ανακάλυψε ένα παιχνίδι μέσα σε μια φωτογραφική μηχανή που της έφεραν δώρο που εμείς δεν είχαμε καταλάβει καν ότι υπήρχε. Και όχι μόνο το ανακάλυψε αλλά ήξερε και να το παίζει! Από που, και ποιος τις το έδειξε; Δεν είναι λίγες οι φορές που ανακαλύπτω πως την ίδια απορία έχουν αρκετοί γονείς για τα παιδιά τους. Η εξοικείωση τους με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι κάτι για το οποίο πραγματικά νιώθω εντυπωσιασμένος. Είμαι σίγουρος πως για αυτή την εξοικείωση κυρίως ευθύνεται η πολύωρη ενασχόληση τους. Αστειευόμενος λέω πολλές σε άλλους γονείς πως τα παιδιά μας είναι σαν τις ηλεκτρονικές συσκευές, κάθε νέα γενιά είναι πιο βελτιωμένη από την προηγούμενη. Στη νέα πραγματικότητα όπου όλα θα είναι αυτοματοποιημένα δεν είναι καθόλου κακή αυτή η εξοικείωση με όλη αυτή την τεχνολογία. Το κακό κατά τη γνώμη μου είναι τα παιδιά μας να μην μάθουν ποτέ πως είναι ο πραγματικός κόσμος και να ζουν τα περισσότερα συναισθήματα μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια και εφαρμογές. Χρειάζεται μέτρο για να μπορούν να έχουν πραγματικές εμπειρίες τις οποίες θα αποκτήσουν μόνο με την άμεση επαφή τους με οτιδήποτε.

Τα Χριστούγεννα που βρεθήκαμε με παρέα όπου υπήρχαν πολλά παιδιά ,ανακάλυψα ότι η κυρία ενασχόληση τους ήταν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι η κινητό με το οποίο αποξενωνόταν από τον υπόλοιπο κόσμο. Το κακό όμως είναι ότι το ίδιο κάναμε και οι μεγάλοι. Ουσιαστικά εμείς τους δίναμε το παράδειγμα για το πως να περάσουν το χρόνο τους. Τότε λοιπόν σκέφτηκα και συμφώνησα και με τους άλλους γονείς να εφαρμόσουμε την ώρα χωρίς καμία συσκευή στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ήμασταν κοντά στη θάλασσα και όταν τους είπαμε πως θα έπρεπε για λίγη ώρα να μην έχει κανένα τους κάποια συσκευή, άρχισαν να παραπονιούνται αλλά πολύ σύντομα όταν κατάλαβαν πως δεν θα περάσει το δικό τους αποφάσισαν να βγουν έξω και για πρώτη φορά τα είδαμε να παίζουν όλα μαζί δίπλα στη θάλασσα να τρέχουν και γενικά να δείχνουν πολύ πιο χαρούμενα από ότι όταν ήταν καρφωμένα και αποξενωμένα πάνω από μια συσκευή. 
Το μέτρο σε ότι έχει να κάνει με την ανατροφή των παιδιών είναι μεγάλο κέρδος. Σαφώς και τα παιδιά μας πρέπει να έχουν επαφή με τις νέες τεχνολογίες, αλλά πολύ πιο σαφέστατα δεν πρέπει να χάσουν την επαφή τους μα την πραγματικότητα, την αληθινή ζωή και σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Να μην ξεχνάμε, όμως, ποτέ, πως τις περισσότερες φορές εμείς τους δίνουμε το καλό η το κακό παράδειγμα!

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι ηθοποιός και συγγραφέας των βιβλίων “Η ζωή που έλειπε’ και “Μπαμπά, μεγάλωσέ με”. 

SHARE
RELATED POSTS
Ευρωπαϊκή υπεροψία
Σκέφτεσαι; Πονάει;, της Αναστασίας Φωκά
Φυλακές υψίστης ασφαλείας, του Θάνου Τζήμερου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.