Πόρτα στην Πολιτική

Μετά από σαράντα χρόνια…, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas
Spread the love

Xristos Magoutas

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

 

 

 

 

12966597_10209058864214236_843259143_n.jpg

 

 

13015076_10209058864134234_397266758_n.jpg

 

Τις μέρες αυτές η Κουβανική Κυβέρνηση προσκάλεσε τον πρωθυπουργό τον Καναδά Justin Trudeau να επισκεφθεί τη χώρα, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο ευχαρίστως θα επισκεφτεί τον Καναδά.

 

Η επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau δεν γίνεται για πρώτη φορά αυτές τις μέρες. Είχε γίνει πριν ….40 χρόνια όταν ο πατέρας του Πιερ Ελιοτ και η μητέρα του Μαργαρετ είχαν επισκεφθεί την Κούβα. Υπήρχε μια αμοιβαία εκτίμηση ανάμεσα στον Κάστρο και τον Πιερ Τρυντώ. Κι ο τελευταίος σε μια δύσκολη εποχή όπου οι ΗΠΑ ήταν εχθρικότατες προς την Κάστρο και την Κούβα αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι που είχε μεγάλη πολιτική βαρύτητα (οι Αμερικάνοι το κατάλαβαν τώρα όταν πριν λίγες μέρες ο Ομπάμα ζήτησε αναθέρμανση στις σχέσεις τους με την Κούβα).

 

Και οικονομική βαρύτητα: οι Καναδοί αποτελούν τον κύριο επισκέπτη στην Κούβα με 1.5 εκατομμύρια στα 3 εκατομμύρια τουριστών). Κάποτε ο Κάστρο (που είχε πάντοτε αίσθηση του χιούμορ), είχε πει: «Γιατί ο Καναδάς να έχει μόνο 20 εκατομμύρια (τότε) πληθυσμό και όχι 200;». Σε μια άλλη περίπτωση όταν τον ρώτησαν πόσοι ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι είχε απαντήσει: «50, αλλά αν συλλαμβάναμε και τους πράκτορες των ΗΠΑ θα φτάναμε τις 50,000!».

 

Μεγάλη εκτίμηση είχε γι’ αυτόν και η τότε σύζυγος του πρωθυπουργού που τον χαρακτήριζε σαν ένα θερμό και τίμιο άντρα.

 

Οι καλές τους σχέσεις δε σταμάτησαν ποτέ. Είναι γνωστή η φράση του Τρυντώ: «Δε έχω συναντήσει ποτέ κακό κομμουνιστή» που πλήγωσε τους Αμερικάνους στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Και για τον Κάστρο λέγεται ότι όταν έμαθε για το θάνατο που άλλου γιου του Τρυντώ, του Μισέλ, από χιονοστιβάδα στο Δυτικό Καναδά, έκλαιγε επί ώρες. Εμφανώς συγκινημένος ήταν όταν –χρόνια αργότερα– παρακολούθησε την κηδεία του Πιερ Τρυντώ.

 

Τις μέρες αυτέ είδε τη δημοσιότητα μια φωτογραφία που δείχνει τον Κάστρο να κρατά στα χέρια του τον Justin Trudeau, το 1976, μωρό τότε, και να φαίνεται καταχαρούμενος. Μερικοί αμφισβήτησαν τη φωτογραφία ισχυριζόμενοι ότι το μωρό είναι ο αδελφός του Μισέλ. Μια δήλωση όμως της μητέρας τους Μάργκαρετ Τρυντώ, διαλύει τις αμφιβολίες: ο μικρός είναι ο σημερινός πρωθυπουργός το Καναδά.

 

Αυτά τα 40 χρόνια ήταν πολύ σημαντικά για τις δυο χώρες αλλά και για όλο τον κόσμο και οι αλλαγές που έγιναν σε κάθε τομέα ήταν κοσμοϊστορικές. Διατηρήθηκε όμως αυτή η για πολλούς «παράξενη» φιλία του Κάστρο με την οικογένεια Τρυντώ ο όποιος συχνά κατηγορήθηκε για τη σχέση του με ένα δικτάτορα. «Την Κούβα θα την συγκρίνετε με τις χώρες της περιοχής και όχι με χώρες του αναπτυγμένου κόσμου».

 

 

(Σημείωση: δεν αναφέρω πηγές σ’ αυτό το κείμενο επειδή όσα γράφω είναι περισσότερο από προσωπικές εμπειρίες που είχα ζώντας στον Καναδά. Και επίσης για να δείξω ότι ακόμα και στην αλλοπρόσαλλη πολιτική σκηνή, μπορεί να υπάρξουν ζεστές ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα σε άτομα που διαφέρουν πολιτικά).

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr  

 

SHARE
RELATED POSTS
 «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»: ο απολογισμός από την πρώτη επαφή του κου Μανώλη Γλυνού
Αλληλεγγύη για Όλους-Στεκόμαστε Δίπλα στους Πρόσφυγες της Μόριας, Στηρίζουμε την Αλληλεγγύη, στηρίζουμε την Ανθρωπιά
Λαϊκός Ηγέτης αλλά όχι Πρόεδρος λαϊκής φαντασίωσης, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.