Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Με 8.57 ευρώ την ημέρα, του Δημήτρη Κατσούλα

Δημήτρης Κατσούλας
Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

 

grfdnfh.jpg

Με την Βαγγελιώ είμαστε φίλοι πάντα. Μαζί στο σχολείο,μια ζωή κοντινά θρανία, μαζί και μετά. Φιλαράκια αληθινά, από εκείνα που δεν χρειάζονται να βλέπονται καθημερινά για να θυμούνται πως είναι από την ίδια πάστα φτιαγμένα.

Η Βαγγελιώ ήταν πάντα αληθινή και δυνατή. Η πιο δυνατή στην τάξη. Ήξερες πάντα τι ταξίδευε στο μυαλό της, δεν το έκρυβε ποτέ.Μια ζωή αυτό το κορίτσι πάλευε για τα πάντα. Τίποτα στη ζωή δεν της χαρίστηκε, έφτυνε αίμα για ο,τι πετύχαινε.

Σήμερα η παλιά μου φίλη μου έδωσε ακόμα ένα μάθημα. Στη δουλειά της-δούλευε σ’ ένα τηλεφωνικό κέντρο-το αφεντικό της έκρινε πως τα 320 ολόκληρα ευρώ που την πλήρωνε για κάθε μήνα δουλειάς της, ήταν υπέρογκα. Κι έτσι απλά, σαν να μην τρέχει τίποτα, της ζήτησε να γίνουν 258 από εδώ και πέρα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αλλαγή στον τονισμό της λέξεως ”δουλειά” και τη μετατροπή της σε ”δουλεία”…

Αντί για τα 10 ολόκληρα ευρώ που αναλογούσαν έως τώρα σε κάθε ημέρα του μήνα, θα έπρεπε η Βαγγελιώ να περνάει από εδώ και πέρα με 8 ολόκληρα ευρώ και 57 σεντς την κάθε ημέρα της. Τόσα βλέπεις υπολόγισαν οι ντόπιοι και ξένοι αφεντάδες πως αρκούν στους σκλάβους.

Τι έκανε λοιπόν η καλή μου φίλη συμμαθήτρια; Τους έφτυσε κατάμουτρα και παραιτήθηκε! Την ημέρα μάλιστα που η ανεργία με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, έφτανε στο 28.7 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας, καταρρίπτοντας άλλο ένα ρεκόρ, η η φίλη μου η Βαγγελιώ έφτυσε κατάμουτρα έναν από εκείνους που πιστεύουν πως μπορούν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές και να τις θυσιάζουν όποτε θελήσουν στο βωμό του κέρδους. Ηθινά ευτυχισμένος που ένας από αυτούς είναι και η παιδική μου φίλη η Βαγγελιώ!

Η Βαγγελιώ είναι ζωγράφος. Τα έργα της είναι εκείνα που μπορούν να πάρουν την ψυχή σου και να την ταξιδέψουν σε μέρη πανέμορφα, σε μέρη που μόνο η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να πλάσει.

Ελπίζω να την πείσω, το συντομότερο δυνατόν, ν’ ανοίξει την ψυχή της και να τα μοιραστεί με όλους εμάς διοργανώνοντας μια έκθεση.

Μην τα παρατάς Βαγγελιώ μου, δεν είσαι μόνη σου σ’ αυτό. Μην τα παρατάς και θα δεις πως η αυγή δεν απέχει τελικά και πολύ από το βαθύ σκοτάδι.

 

 

* Το άρθρο απηχεί στις απόψεις του συντάκτη του.

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Πέφτουν οι μάσκες…, του Γιώργου Αρκουλή
Το πένθος και η πραγματικότητα, του Κωστή Α.Μακρή
Μοντέρνοι καιροί, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.