Βιβλίο

Μάνος Κοντολέων: “Η αξιοπιστία των Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής είναι η φερεγγυότητα του φορέα διοργάνωσης”

og-image-ianos.jpg
Spread the love

og-image-ianos.jpg

 

www.ianos.gr 

 

 

 

 

  BANNER-KONTOLEWN2.png

 

Ο κος Μάνος Κοντολέων είναι συγγραφέας, κριτικός Λογοτεχνίας. Αλλά γίνεται και Δάσκαλος, όταν του ζητηθεί. Με αφορμή τα “Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής -Φθινόπωρο 2017” από τον ΙΑΝΟ, στα οποία ο κος Μάνος Κοντολέων είναι Δάσκαλος στο  Τμήμα Κριτικής Λογοτεχνίας, απαντά σε ερωτήσεις του iPorta.gr. Στις απαντήσεις του ο κ. Κοντολέων αποδεικνύει με ευκολία γιατί ο ίδιος τόσο ως συγγραφέας, όσο και ως κριτικός εμπνέει εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, τεχνογνωσία προς το αντικείμενό του που τον κάθιστά σεβάσμιο.

 

Υπενθυμίζουμε απλώς ότι ο ΙΑΝΟΣ και το “Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής -Φθινόπωρο 2017” προσφέρει την εξ ολοκλήρου δωρεάν συμμετοχή στο συγκεκριμένο σεμινάριο του κου Μάνου Κοντολέων σε έναν αναγνώστη του iPorta.gr, δώρο αξίας 340 ευρώ. Περισσότερα και τρόπος συμμετοχής εδώ. Πέρας συλλογής συμμετοχών: 13 Νοεμβρίου 2017.

 

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για μανος κοντολεων

 

 

Μπορείτε να μετρήσετε τον αριθμό των βιβλίων που έχετε διαβάσει;

-Όχι, βέβαια! Τόσα, μα τόσα πολλά για τόσα μα τόσα πολλά χρόνια!

Δώστε μας πέντε τίτλους που θεωρείτε απαραίτητο να διαβάσει κάποιος

– Αν ήταν μόνο πέντε οι τίτλοι που θεωρώ απαραίτητο να τους έχεις διαβάσει κάποιος, τότε όλα όσα τόσα χρόνια διάβασα και συνεχίζω να διαβάζω δεν θα είχαν νόημα. Κι άλλωστε πιστεύω πως δεν έχει σημασία το τι ακριβώς διάβασε κάποιος, όσο το πώς το διάβασε. Στη Λογοτεχνία σημασία δεν έχει η ποσότητα των αναγνώσεων, αλλά η ποιότητα με την οποία έχουν γίνει.

Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός καλού βιβλίου;

– Ας μην αναφέρω γενικά χαρακτηριστικά –δομή, γλώσσα, χαρακτήρες κλπ. Αλλά ας πω ότι θεωρώ καλό εκείνο το βιβλίο που όταν το έχεις τελειώσει έστω και ελάχιστα έχεις δει τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός εργαστηρίου που αναλαμβάνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής δεδομένης της έξαρσης τέτοιων εργαστηρίων στην επικράτεια;

– Ασφαλώς η φερεγγυότητα του φορέα που τα διοργανώνει. Ασφαλώς και η σοβαρότητα εκείνου που διδάσκει. Η επάρκεια του στο θέμα της λογοτεχνικής γραφής. Αν ο ίδιος, ως δημιουργός, έχει να επιδείξει καλά έργα. Και βέβαια η μεταδοτικότητά του.

Πώς θα προτείνατε να επιλέγει κάποιος την ανάγνωση βιβλίων ή κειμένων κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο από το την άσκοπη περιπλάνηση;

– Η εμπειρία στις επιλογές , όπως όλες οι εμπειρίες δεν διδάσκεται. Αποκτάται από τη συνεχή εξάσκηση. Ας ξεκινήσει κάποιος να διαβάζει και λίγο, λίγο θα βρει τους δικούς του κανόνες επιλογών. Κι αν κάνει κάποια λάθη, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Χίλιες φορές μια, δυο λάθος επιλογές, παρά η απόλυτη άρνηση.

 

 Χορηγός επικοινωνίας στα Εργαστήρια-ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα

Για το iPorta.gr : Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
llll.png
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης-Βιβλιοπαρουσίαση, του Νίκου Βασιλειάδη
Μάνος Στεφανίδης
Προδημοσίευση: “Ο μοιραίος Αλέξης- ημερολόγια απώλειας, 2014-17”, του Μάνου Στεφανίδη
Τέσσερα βιβλία για το 2020, του Άγγελου Κουτσούκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.