Πόρτα στη Δωδεκάνησο

“Λες και ήταν χθες” Μουσικοθεατρική παράσταση στις 28 Οκτ με ελεύθερη είσοδο

14705850_1499127846770023_8112132376621368135_n.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14705850_1499127846770023_8112132376621368135_n.jpg

 

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), διοργανώνει στις 28/10/2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:30 στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ μια μουσικοθεατρική παράσταση – αναδρομή σε όλο το κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό φάσμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου και λίγο μετέπειτα, με κύριο άξονα τη ζωή και τα τραγούδια των συνθετών Μ. Σουγιούλ, Κώστα Γιαννίδη.

 

Τίτλος της παράστασης: «Λές και ήταν χτές» (ρετρό τραγούδι, πρόζα)

 

ΔΕΝ πρόκειται για ένα σύνηθες αφιέρωμα στο ρετρό τραγούδι, αλλά για μια σφαιρικότερη προσέγγιση (μουσική, κοινωνιολογική, πολιτική & ιστορική) της Ελλάδας του μεσοπολέμου κ λίγο μετέπειτα, μέσα από επιλεγμένα τραγούδια των Σουγιούλ – Γιαννίδη, κείμενα (πρόζα) κ εποπτικό υλικό.

Τα κείμενα αναφέρονται στη ζωή κ την καλλιτεχνική πορεία των δύο συνθετών, καθώς κ στην επικρατούσα κοινωνικοπολιτική, οικονομική κ πολιτισμική κατάσταση της εποχής.

 

Μέσα από την παράσταση ο θεατής πληροφορείται για την τότε οικονομικοπολιτική κατάσταση, την κουλτούρα, τα καλλιτεχνικά & μουσικά ρεύματα, τον τρόπο διασκέδασης, τις τότε αξίες και τα ιδανικά. Επίσης για τη ζωή κ το έργο των δύο συνθετών, πώς δημιουργούσαν, τις συνεργασίες τους, τα προβλήματα στη δουλειά τους, την κατάσταση στο καλλιτεχνικό στερέωμα της εποχής, πώς προέκυψε το κάθε τραγούδι. κ.λ.π

 

Η Ελλάδα του μεσοπολέμου έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα: οικονομική κρίση, παγκόσμιος πόλεμος, μετανάστευση, προσφυγικό ρεύμα, προσπάθεια ανάκαμψης κι οι ανθρώπινες ανάγκες αδυσώπητα ίδιες: ο έρωτας, η αγάπη, η δημιουργικότητα, η επιθυμία για ζωή.

 

Ρομαντισμός, τρυφερότητα, αγάπη για την πατρίδα, πάθος για τη νίκη, σκληρός καθημερινός αγώνας για επιβίωση, αλλά κ όραμα για ένα νέο ξεκίνημα, για ένα καλύτερο αύριο ατομικό και εθνικό κ βεβαίως κέφι κ δίψα για τη χαρά της ζωής.. Όλα αυτά συνθέτουν τον σφυγμό της τότε περιόδου. Μιας εποχής που μπορεί να μας διδάξει πολλά και να μας εμπνεύσει θετικά για το σήμερα. Γιατί η ιστορία, ως γνωστόν επαναλαμβάνεται!

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Φώτης Ματζαρίδης (πιάνο), Δέσποινα Βολονάκη Αδάμη (κείμενα παράστασης – τραγούδι), Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος (παρουσίαση, αφήγηση – πρόζα, τραγούδι) καθώς και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, υπό την Δ/νση του μαέστρου κ. Μιχάλη Καλαεντζή.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/9rMECOgtBeU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
Ευχές από τον Δημήτρη Γάκη, Βουλευτή Δωδ/σου
Δ.Κ.Πεταλούδων: Σε πλήρη εξέλιξη δύο μεγάλα έργα οδοποιίας του Δήμου Ρόδου στην περιοχή.
Η ομιλία του κου Γιώργου Νικητιάδη που καθήλωσε τους παρισταμένους στο Hotel Plaza

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.