Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Λαθροθήρες, του Βαγγέλη Παυλίδη

.jpg
Spread the love

Από την “Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ»” έλαβα και αναρτώ το παρακάτω γιατί πιστεύω πως μας αφορά όλους. Παρόμοια περιστατικά κάθε άλλο παρά σπάνια είναι και στα δικά μας μέρη, στην Ρόδο. Στόχος δυστυχώς των ασυνείδητων κυνηγών δεν είναι μόνο τα σπάνια είδη αλλά το κάθε τι με με φτερά ή τρίχωμα που κινείται. Πρόσφατα, είχαμε το φαινόμενο με τις (ι)ξόβεργες και το σλοτωμένο ελαφάκι.

Δευτερώνω την παράκληση της ΕΥΠΛΟΪΑΣ για να διαδωθεί όσο πιο πλατιά γίνεται το θέμα αυτό. Σύνδεσμο για την ΕΥΠΛΟΪΑ θα βρείτε και στο μπλόγκ μου

 

.jpg

 

 

 

.jpg

Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ»

Αγαπητοί φίλοι,

Σε ένα άγριο σκηνικό εθνικών πολέμων, θρησκευτικών πολέμων, επεκτατικών πολέμων και πολέμων επιρροής, όπου τα νεανικά κινήματα αμφισβήτησης συνθλίβονται εν τη γενέσει τους ή ποδηγετούνται προς όφελος της βαρβαρότητας, είτε οικονομικής είτε θρησκευτικής φύσης…

 

…Εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι μόνον ο ανθρώπινος πολιτισμός του οποίου ο άνθρωπος είναι φορέας και κοινωνός, μ’ όλα τα πισωγυρίσματα, τείνει προς τη συνεννόηση και όχι την αδιαλλαξία, και μόνο μέσα απ’ αυτόν θα οδηγηθεί ο πλανήτης γη στην ειρηνική συνύπαρξη.

 

Επανερχόμαστε λοιπόν σε ένα από τα πλέον αποκρουστικά ζητήματα που απασχολούν ευρέως ακόμη και σήμερα αρκετά νησιά του Αιγαίου. Οι αναρίθμητοι λαθροθήρες συνεχίζουν να συλλαμβάνουν παράνομα με τη χρήση δικτύων και δολωμάτων τα άγρια μεταναστευτικά πουλιά για να τα προωθήσουν προς πώληση και οι κυνηγοί που –παρά τη διαφώτιση που γίνεται από την ομοσπονδία τους για την αναγκαιότητα ύπαρξης της άγριας πανίδας-, συνεχίζουν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα κατά παντός κινητού και ακίνητου στόχου.

Τον τελευταίο μήνα μάθαμε από αγρότες της Σύρου για το φόνο 2 σπάνιων αρπακτικών (αετός και γεράκι) πυροβολημένων από κυνηγούς. Κι αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε πόσες τέτοιες ιστορίες συμβαίνουν στα νησιά και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Και είναι τραγικό και οξύμωρο, οι αρχές στο συγκεκριμένο νησί να διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ δεν μπορούν, και δεν θέλουν, να πείσουν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του για τη σημασία και το σεβασμό της Άγριας χλωρίδας, της πανίδας, και της Ζωής γενικότερα, αλλά και το σεβασμό των νόμων.

Με τι μούτρα ζητάει λοιπόν, να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα η νήσος αυτή που συνεχίζει για αιώνες το Άγριο Κυνήγι της Άγριας Ζωής!

 

Δείτε στο: 28ο τεύχος της Εύπλοιας το ειδικό αφιέρωμα.

 

Συνημμένα: 2 φωτογραφίες και 2 ακτινογραφίες των σκοτωμένων πουλιών και το ιατρικό πόρισμα: Και οι δύο ακτινογραφίες επιβεβαιώνουν ότι τα πτηνά πυροβολήθηκαν. Στο ένα υπάρχουν αρκετά σκάγια. Στο άλλο που είναι σε πολύ προχωρημένη αποσύνθεση, πρακτικά μόνο πτέρωμα και οστά, ανιχνεύεται ένα σκάγι στα οστά του κρανίου. Τα υπόλοιπα που πιθανότατα υπήρχαν στους μαλακούς ιστούς είτε παρέμειναν στο έδαφος καθώς το πτώμα έλιωσε είτε καταναλώθηκαν από πτωματοφάγα ζώα.

 

(Παρακαλούμε προωθήστε το παρόν κείμενο σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες καθώς και στους Βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου).

 

Βαγγέλης Παυλίδης

η ιστοσελίδα του

 

SHARE
RELATED POSTS
Ζούμε μαζί: μικρές ιστορίες διαφορετικών φίλων, του Βαγγέλη Παυλίδη
“…και περνούσανε τα τραμ, ταραμ ταμ ταμ…”, του Βαγγέλη Παυλίδη – The trams were passing by…, by Vangelis Pavlidis
Vangelis Pavlidis
Ρόδος, Νοέμβρης 1522 – Rhodes, November 1522, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.