Πόρτα στην Πολιτική

Κόκκινος VS Χατζημάρκου: ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης “κατακεραυνώνει” τον Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου στον κυκλαδικό τύπο

13010861_122665738135363_3646938572353814814_n.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13010861_122665738135363_3646938572353814814_n.jpg

 

 

 

To σκούρο γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην παράταξη της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου περιγράφει γλαφυρά στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, χρησιμοποιώντας καταγγελτικό τόνο αναφορικά με τη απόλυτη στάση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου απέναντι σε στελέχη του συνδυασμού του, τα οποία καθώς διαφώνησαν, “είδαν” αυτομάτως, την “πόρτα” της εξόδου.


Αναφερόμενος απολογιστικά στα πρώτα έτη της τρέχουσας θητείας, τα οποία τον βρίσκουν με άκρως περιορισμένο “χαρτοφυλάκιο”, ενώ παράλληλα, καθίσταται σαφές πως το αρνητικό κλίμα εντός παράταξης διατηρείται, με φόντο τόσο τη μη συμπερίληψή του – ούτε ως όνομα – στην ανακοίνωση του νέου περιφερειακού σχήματος, όσο όμως και τις τρεις διαγραφές αιρετών, αλλά και τη διαφοροποίηση του περιφερειακού συμβούλου, Μάρκου Δαδάου, στηλιτεύει έντονα τη στάση του κ. Χατζημάρκου.

Ο ίδιος, επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως οι ανάγκες των νησιών, αν κι επιβάλλουν τη συνένωση δυνάμεων, ωστόσο, ο Περιφερειάρχης με τη συμπεριφορά του, οδηγεί στην ανάπτυξη κλίματος εσωστρέφειας, στοχοποιώντας μάλιστα τους διαφωνούντες, συμπεριφορά που παραπέμπει ξεκάθαρα σε “πολιτικό bullying”.

Έχει υπάρξει ρήξη ανάμεσα σε εσάς και τον Περιφερειάρχη από πολύ νωρίς, γεγονός που έχει “πρωταγωνιστήσει” αρκετές φορές στον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης στο Ν. Αιγαίο. Η αντιπαράθεση ξέσπασε στους πρώτους μήνες της τρέχουσας θητείας και διατηρείται μέχρι και σήμερα ένα τεταμένο κλίμα, παρά το ότι κατέχετε τη θέση χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Ποια είναι η τοποθέτησή σας για τα σημερινά δεδομένα και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με φόντο τις ανάγκες των νησιών;

 

“Σε μία εποχή που η κοινωνία ζητά από όσους βρίσκονται σε θέση ευθύνης, να λειτουργήσουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να δώσουν αποτέλεσμα, δυστυχώς, τα γεγονότα που συμβαίνουν στην ΠΝΑι, αφενός με γεμίζουν θλίψη κι αφετέρου, νομίζω ότι “πληγώνουν” τον αυτοδιοικητικό θεσμό. Λυπάμαι πραγματικά για τη στάση του Περιφερειάρχη.

Θυμίζω ότι ήμουν αυτός που είχα περιφερειακό συνδυασμό το 2010, ένωσα τις δυνάμεις μου με τον περιφερειακό συνδυασμό που δημιούργησε το 2014 ο κ. Χατζημάρκος και συνέβαλα τα μέγιστα, ώστε να πετύχει τη μεγάλη νίκη ο συνδυασμός και ο κ. Χατζημάρκος να βρίσκεται στη θέση του Περιφερειάρχη. Δυστυχώς, από την πρώτη κατανομή αρμοδιοτήτων, στις αρχές του 2014 είδα έναν εσκεμμένο – κατά την ταπεινή άποψή μου κι έτσι φαίνεται κι από την πορεία – περιορισμό των αρμοδιοτήτων.

Σεβάστηκα απόλυτα την απόφασή του. Ως απλό παράδειγμα να πω ότι δεν μπορεί από τον αναπτυξιακό νόμο, να δίνει ο Περιφερειάρχης, όπως έχει δικαίωμα να το κάνει, τις επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις κι εσένα να σε περιορίζει να βάζεις τα πρόστιμα. Ή σου έχει εμπιστοσύνη ή δεν σου έχει.

Προσωπικά περίμενα, αλλά και η κοινωνία περίμενε ενδεχομένως, να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και φυσικά να μου εμπιστευθεί κάποιον ρόλο. Ωστόσο, λίγο αργότερα και αναφέρομαι στο τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου του 2015, αιφνιδιαστικά είδα ότι τις αρμοδιότητες που μου είχε εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης τις πήρε πίσω και το χειρότερο απ΄ όλα συνοδεύτηκε αυτή η αποπομπή μου με χαρακτηρισμούς και γεγονότα, που πραγματικά δεν ανήκουν στον δικό μου πολιτικό πολιτισμό κι επίπεδο”.

 

Το χαρτοφυλάκιό σας περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα Πολιτικής Προστασίας για τη χωρική ενότητα Δωδεκανήσου. Πώς σχολιάζετε πολιτικά τη συγκεκριμένη στάση του Περιφερειάρχη απέναντί σας, αλλά κι επί της ουσίας, πώς εσείς υπηρετείτε τις ανάγκες των νησιωτών;

 


“Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων που μου είχε εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης έγινε αμέσως μετά τις εκλογές του 2015. Ίσως δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός. Προσωπικά έχω την Πολιτική Προστασία και κάποιες άλλες αρμοδιότητες, όπως η παλλαϊκή άμυνα και ο σχεδιασμός για έκτακτες καταστάσεις (…) επίσης, έχω την εποπτεία των υπηρεσιών της ΠΝΑι στην Δωδεκάνησο βάσει του σχετικού άρθρου του “Καλλικράτη” και ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης που ασκώ τα χρέη του πρώην Νομάρχη, εκπροσωπώ την περιοχή της Δωδεκανήσου.

Έχω κι άλλες αρμοδιότητες μικρότερης εμβέλειας, τις οποίες ασκώ με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν μπορεί να είσαι υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και να μην έχεις στη διάθεσή σου – όπως έχουν άλλοι συνάδελφοι Αντιπεριφερειάρχες -, τη δυνατότητα να έχεις το χρηματοδοτικό πακέτο με το οποίο θα διενεργήσεις κάποια έργα. Πρέπει αυτό να γίνεται από άλλους, ενώ εσύ είσαι ο άμεσος προϊστάμενος. Αυτό δεν μου το εκχώρησε ποτέ ο κ. Περιφερειάρχης.

Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, αρκεί να θυμίσω ότι έχω διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ στο παρελθόν και με εντιμότητα κι αποτελεσματικότητα κάναμε πολλά έργα στο Ν. Αιγαίο και είχα συνεργαστεί με όλους τους Αυτοδιοικητικούς. Ως εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου δεν μπορώ να σιωπώ για τα προβλήματα και τα αναδεικνύω.
Για πολλοστή φορά τείνω χείρα συνεργασίας και στον Περιφερειάρχη και σε οποιονδήποτε άλλον πιστεύει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο. Δυστυχώς όμως, κάθε φορά που το πράττω, εισπράττω άρνηση, χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν στο δικό μου ήθος και το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπίστωσα ότι κάποιοι ενδεχομένως (και δε θέλω να ονοματίσω) με είχαν στοχοποιήσει για τη δραστηριότητά μου ως Γενικού Γραμματέα για θέματα διοικητικών πράξεων.

Αθωώθηκα πανηγυρικά και δικαιώθηκα σε όλες τις δικαστικές διαμάχες. Έφτασε σε σημείο η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να προσπαθήσει να με στοχοποιήσει για αδίκημα, το οποίο όχι μόνον δεν έχω διαπράξει, αλλά πολύ σύντομα – στο φως της δημοσιότητας – θα βγουν τα επιμέρους στοιχεία στα οποία κάποιοι προσπάθησαν να μου στήσουν κατηγορητήριο.
Προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο για το πολιτικό bulling που είχα δεχθεί, να ποινικοποιήσουν και να λύσουν τις προσωπικές μας διαφορές (όπως αυτές έχουν καταγραφεί γιατί εγώ προσωπικά δεν είχα με κανέναν αντιδικία), στα δικαστήρια και να ρίξουν λάσπη. Εγώ με τη λάσπη χτίζω. Όλα αυτά, γυρίζουν”.

 

Κάνατε λόγο για πρόθεση συνεργασίας εκ μέρους σας. Πώς σχεδιάζετε να συνεχίσετε ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή με δεδομένη την κατάσταση που περιγράψατε; Θα προσπαθήσετε για την αποκατάσταση των σχέσεων;

“Τις προθέσεις τις δικές μου τις έχω δείξει. Μέχρι τώρα υπηρέτησα χωρίς να πληγώσω την Περιφερειακή Αρχή. Και το έκανα, σεβόμενος πλήρως τον εαυτό μου και σεβόμενος τους πολίτες που μας ψήφισαν. Σεβόμενος ακόμη και όσους μου επιτίθενται πολιτικά, θέλοντας να τους δείξω πως, πρέπει να σταματήσουν τις λάθος τακτικές που πληγώνουν τον αυτοδιοικητικό θεσμό και την κοινωνία και οι ίδιοι εκτίθενται. Ο Χαράλαμπος Κόκκινος έχει την πολιτική παρουσία του στο Ν. Αιγαίο.

Ο κ. Χατζημάρκος αυτή τη στιγμή δεν την έχει δείξει. Και λυπάμαι που θα πω αυτό: Επειδή είμαστε στην Ερμούπολη στη Σύρο, δεν τον ξέρει ο κόσμος. Δεν γνωρίζουν τον Περιφερειάρχη. Ίσως τον ενοχλήσει αυτό που λέω. Δεν έρχεται συχνά στις Κυκλάδες, στην άλλη πλευρά του Ν. Αιγαίου. Τα νησιά μας πρέπει να είναι ενωμένα στον αγώνα για την ανάπτυξη κι εγώ δεν είμαι αυτός ο οποίος θα λαϊκίζω υπέρ της Δωδεκανήσου ή υπέρ των Κυκλάδων.

Είναι Περιφερειάρχης όλων των νησιών και πρέπει να έχει και τη φυσική παρουσία και την ουσιαστική παρέμβαση και σε αυτήν την περιοχή. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Οι Κυκλαδίτες μιλούσαν για απουσία του κ. Μαχαιρίδη, αλλά συγκρινόμενος με τον κ. Μαχαιρίδη, ο κ. Χατζημάρκος δεν είναι κοντά ούτε ως φυσική παρουσία, ούτε ως λύση προβλημάτων. Δεν είμαι μόνο εγώ που έχει καυγαδίσει ή διώκει.

Θυμίζω ότι υπήρχε σύγκρουση με τον δήμαρχο Σύρου, με τον δήμαρχο της Κω. Υπήρχαν επίσης, κάποια γεγονότα και “αψιμαχίες” πολιτικές με τον δήμαρχο Ρόδου, τον δήμαρχο Καρπάθου. Θα πείτε ότι ενδεχομένως αυτά είναι μέσα στην ένταση της δουλειάς. Ενδεχομένως ναι, αλλά τόσα πολλά; Είναι δυνατόν να συγκρούεται με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης; Να συγκρούεται με περιφερειακούς συμβούλους και να λειτουργεί με διαφορετικά μέτρα και σταθμά;

Τα λέω αυτά γιατί είμαι αποφασισμένος, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να με οδηγήσουν σε αποχώρηση, να παραμείνω. Έχω μάθει όταν έχω δίκιο, να το υπερασπίζομαι. Όσο προκαλούμαι, δεν μπορώ να σιωπώ κι ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής:

Είμαι σήμερα στη Σύρο, είναι 4 το μεσημέρι, είχα κληθεί ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής να παραστώ σε προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 2 το μεσημέρι, είμαι δύο ώρες εδώ και πληροφορήθηκα πριν από λίγη ώρα, ότι η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη, πραγματοποιήθηκε στις 10 ή 10.30 το πρωί.

Δεν ενημερώθηκα ούτε για την αλλαγή της ώρας. Είχα ενημερώσει ότι έρχομαι και με έγγραφο την Οικονομική Επιτροπή. Στην Εκτελεστική Επιτροπή δε, είχα να κληθώ πολύ καιρό. Δεν το ανέδειξα. Αλλά δεν μπορώ να σιωπώ σε αυτού του είδους τις τακτικές που δεν περιποιούν τιμή για μία Περιφερειακή Αρχή”.

Προσφάτως ανακοινώθηκε το νέο σχήμα της περιφερειακής διοίκησης για το διάστημα που απομένει κατά την τρέχουσα θητεία. Απουσίαζε το όνομά σας από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Επιπλέον, τα αμέσως επόμενα 24ωρα καταγράφηκαν κι έντονες διαφοροποιήσεις από Δωδεκάνησα και Κυκλάδες εκ μέρους τεσσάρων στελεχών της παράταξης. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

 

“Αυτή η υπόθεση έρχεται να “δέσει” με τις εξελίξεις που υπάρχουν. Το γεγονός ότι τρία στελέχη διεγράφησαν (και με τον έναν από τους τρεις μάλιστα, τον κ. Ζωγραφίδη υπήρχε και διαφορετική σχέση, καθώς ήταν κουμπάροι με τον κ. Χατζημάρκο) καταλαβαίνει κανείς, ότι δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, για μία Περιφερειακή Αρχή να τρώει τα παιδιά της.
Αρχίζει ο κόσμος και σκέφτεται γιατί να συμβαίνουν αυτά. Λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που ένα σημαντικό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης – κι έτσι θεωρώ τον Μάκη Δαδάο -, ένας έντιμος άνθρωπος και σεμνός μαχητής, βρίσκεται στη γωνία και στο περιθώριο. Δεν είμαι αυτός που θα σχολιάσω τις επιλογές του κ. Περιφερειάρχη.

 

Το αν είναι πετυχημένες ή αποτυχημένες θα φανεί στο τέλος. Πάντως, τις σχολίασαν οι ίδιοι οι άνθρωποι του συνδυασμού του, με τις διαμαρτυρίες που έπραξαν, που δεν νομίζω ότι ήταν για την καρέκλα, αλλά έχουν να κάνουν με τη δομή. Δημιουργήθηκε ένα σχήμα με κάποιους περιφερειακούς συμβούλους που τους δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν Αντιπεριφερειάρχες και κάποιοι άλλοι να γίνουν εντεταλμένοι, που ουσιαστικά οι αρμοδιότητές τους, θα συγκρούονται”.

Από τη δική σας οπτική, το νέο περιφερειακό σχήμα δομήθηκε έτσι, με απόφαση αποκλειστικά του Περιφερειάρχη; Κι αν ναι, για ποιούς λόγους;

 

“Τους λόγους που το δόμησε έτσι ο κ. Περιφερειάρχης, τους ξέρει καλύτερα ο ίδιος, άσχετα από το τί υποπτεύομαι εγώ, τί υποψιάζομαι και τί πιστεύω. Ο κ. Χατζημάρκος έχει ένα πανελλήνιο “ρεκόρ”. Έχει καταφέρει να διαγράψει από την παράταξή του τρεις περιφερειακούς συμβούλους, έχει συγκρουστεί με έναν από τους δύο χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες του, χωρίς να ξέρει ο κόσμος την αιτία (και μην πει ότι είναι τα εισιτήρια γιατί θα γελάσει το πανελλήνιο), ενώ ακόμη κι άλλα στελέχη είναι “στα κάγκελα” και το ξέρει ο κ. Χατζημάρκος.

 

Όταν ανακοινώνεται ένα σχήμα χωρίς να αναφέρεται καν, έστω για τα μάτια του κόσμου, ότι υπάρχει κι ένας χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου ή όταν βλέπετε “καραγκιοζιλίκια” στον απολογισμό του έργου της ΠΝΑι και να παίρνουν το καρτελάκι του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου για να μην δει ο κόσμος ότι υπάρχει, ποιός εκτίθεται;

 

Εγώ που με ξέρει ο κόσμος, ή εκείνοι που το κάνουν και δεν έχουν επιδείξει συγκεκριμένο έργο στην περιοχή; Λυπάμαι, αλλά δεν καταλαβαίνουν ποιό είναι το συμφέρον του τόπου. Επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο να καλλιεργήσουν εσωστρέφεια. Έχουν γίνει πάρα πολλά για τα οποία επιφυλάσσομαι. Περίμενα σοβαρότητα”.

 

Πολλάκις έχουν απασχολήσει τα θέματα των μετακινήσεών σας στην Οικονομική Επιτροπή. Οι εισηγήσεις είναι αρνητικές στο να εγκρίνονται οι δικές σας μετακινήσεις, με δεδομένη την αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Τί απαντάτε γι αυτό το σοβαρό θέμα;

 

“Άλλο ένα δείγμα των διωκτικών συμπεριφορών και της παρακώλυσης του έργου μου είναι κι αυτό. Αναφέρθηκα στις πετσοκομμένες αρμοδιότητες που μου εκχωρήθηκαν το 2014, τη δυσκολία με την οποία ασκώ τις αρμοδιότητές μου.

 

Είναι δυνατόν η πλειοψηφία, να εγκρίνει ταξίδια πολυήμερα στελεχών της στο Μαϊάμι, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και οπουδήποτε αλλού ή και στην Ελλάδα και να μην μπορεί ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας να δει τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα; Είναι δυνατόν ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου να μην μπορεί να πάει σε άλλο νησί; Μήπως κακώς βρίσκεται και στη Ρόδο κατά την άποψή τους;”.

 

Με φόντο τα σοβαρά προβλήματα των νησιών, τα ζητήματα της νησιωτικότητας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που απαιτούν ένωση δυνάμεων, η στάση του Χαράλαμπου Κόκκινου, ποιά θα είναι παρακάτω;

 

“Ο Χαράλαμπος Κόκκινος αυτή τη στιγμή είναι χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. Είναι εκλεγμένος πρόεδρος στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Είναι Αναπληρωματικό μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετάσχει όποτε καλείται στις συνεδριάσεις προωθώντας κι εκεί τα ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα και την περιοχή μας.

 

Εκλέχθηκα στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Ο Χαράλαμπος Κόκκινος συνεχίζει την πορεία του με ψυχραιμία, με καθαρή θέση, με εντιμότητα. Έχω σύμμαχο την κοινωνία και όποιον πιστεύει στο δίκαιο των αγώνων και των προσπάθειών μου. Δεν πρόκειται να εκχωρήσω σε κανέναν το δικαίωμα ούτε να σπιλώσει το όνομα το δικό μου, ούτε να με ντροπιάσει στα μάτια της κοινωνίας, όταν πολύ δε, περισσότερο, η όλη του διαδρομή δεν έχει δείξει κάτι το ιδιαίτερο και όταν μέχρι τώρα η συμπεριφορά του έχει δείξει χαρακτήρα που δεν γνωρίζει τί σημαίνει συναίνεση και συνεργασία. Κι όχι μόνον σε εμένα, αλλά και γενικότερα.

 

Επομένως, εγώ, όσο και αν θέλουν κάποιοι να τα παρατήσω, δεν θα τα παρατήσω. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είμαι στη διάθεση να αποκαθιστώ την αλήθεια και να ενημερώνω τον τόπο. Αν κάποιοι βγουν και πουν τα παραμύθια ότι είμαι δεκανίκι της αντιπολίτευσης ή οτιδήποτε άλλο, ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη, ας κοιτάξουν τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στον τόπο. Πρέπει να αναφέρω πως, ως αντιπολίτευση στον κ. Μαχαιρίδη ασκούσα κριτική για κάποιους μισθούς που είχε δώσει σε προέδρους των εταιρειών της ΠΝΑι και για προγραμματικές συμβάσεις και για καθυστέρηση κάποιων έργων.
Δυστυχώς οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουν γίνει στα δυόμιση χρόνια της Περιφερειακής Αρχής έχουν ξεπεράσει σε αριθμό, αυτές που έκανε ο κ. Μαχαιρίδης σε τρεισήμισι χρόνια. Δυστυχώς, θεσμοθετήθηκαν νέοι μισθοί και αποζημιώσεις στις εταιρείες με διευθύνοντες συμβούλους και με προέδρους και αντιπροέδρους να αμείβονται. Επίσης, έργα όπως η γέφυρα της Κρεμαστής, όπως το φράγμα της Κρητηνίας, το αντικαρκινικό και πολλά ακόμη, τα οποία ήταν προγραμματισμένα με τα όποια λάθη λέει και ο κ. Χατζημάρκος, δυόμιση χρόνια δεν έχουν προχωρήσει. Και για τα περιβόητα υδατοδρόμια, θα περίμενα να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις. Κλείνοντας λοιπόν, θέλω να πω πως, ο κόσμος ξέρει αν γνωρίζω να συνεργάζομαι, αν επιδιώκω την ειρήνη και την προκοπή και δεν έχω επιλέξει τον δρόμο του διχασμού”.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Προδοσία, αν δεν κρατηθούμε στην ΕΕ – Δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη
Για τον Γ.Μαυρωτά, του Γιώργου Αρκουλή
Οργή, λογική και ηγεσία στον καιρό της Ίρμας, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.