Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Κεφτέδες – Jim Harrison – Meatballs, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

JIM-HARRISON-DRAWING.jpg

 

Γεννημένος το 1939 πέθανε προχθές, 26 Μάρτη, ο Αμερικανός συγγραφέας James “Jim” Harrison. Γνωστός για τα μυθιστορήματα και την ποίησή του, άρθρα για την ζωή κοντά στην φύση και για το φαγητό. Τον έχουν αποκαλέσει “φυσικό φαινόμενο” και τον συγκρίνουν με τον William Faulkner και τον Ernest Hemingway. Οι ιστορίες του διαδραματίζονται συνήθως στα δυτικά της Β. Αμερικής.

Άνθρωπος ισχυρογνώμων με όρεξη μυθική πίστευε πως “πολλές από τις αποτυχίες μας στην πολιτική, την τέχνη και την οικογενειακή ζωή οφείλονται στο ότι δεν τρώμε με ζωντάνια.” Συχνά περιγράφει και καταγράφει τα κολοσσιαία γεύματα που δημιούργησε, κατανάλωσε ή έψαξε και ανακάλυψε. Η σχέση του με το φαγητό μόνο ως ακραία μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς πέρασε όλα τα στάδια από την ανορεξία μέχρι την μάχη με την ποδάγρα – την πάθηση των μεγάλων καλοφαγάδων.

Παραθέτω μια συνταγή από το βιβλίο του “Τα ωμά και τα μαγειρεμένα: Περιπέτειες ενός περιφερόμενου γευσιγνώστη” (“The Raw and the Cooked: Adventures of a Roving Gourmand”) και εύχομαι καλή όρεξη και καλά ούζα… ή κρασιά, αν προτιμάτε:

ΚΕΦΤΕΔΕΣ του James Harrison

ΥΛΙΚΑ — 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή βωδινός – 2 αυγά χτυπημένα – 5 σκελίδες σκόρδο – 1/4 φλυτζάνι μαϊντανός – 4 αντσούγες φιλέτο, κατά προτίμηση παστές στο αλάτι – μπόλικο ελαιόλαδο – αλάτι, πιπέρι – 1 φλυτζάνι φρέσκα ψίχουλα ψωμιού.

ΣΑΛΤΣΑ — Σ’ ένα ταψάκι βάζουμε μια γενναία δόση ελαιόλαδο. Κόβουμε στην μέση έξη περίπου ντομάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο, φρέσκο βασιλικό και θυμάρι. Το μαγειρεύμε στον φούρνο

για μια περίπου ώρα, στους 160 C. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και η σάλτσα είναι έτοιμη.

ΚΕΦΤΕΔΕΣ — Σωτάρουμε σε λάδι το ψιλοκομμένο σκόρδο, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις αντσούγες και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσουν, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά τον κιμά με τα αυγά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις αντσούγες,τα ψίχουλα, και αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε τους κεφτέδες -όχι πολύ μεγάλους γιατί θα σπάσουν. Τηγανίζουμε σε λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα κι ύστερα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Περιχύνουμε με την σάλτσα και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Το δέντρο, του Βαγγέλη Παυλίδη
Η απασφάλιση του ασφαλιστικού, του Βαγγέλη Παυλίδη
Nagasaki, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.