Υγεία

Καρκίνος μαστού: η μάχη δεν τελείωσε!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Αν και παγκοσμίως έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, ταυτόχρονα έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων. Κι αυτό γιατί η ενημέρωση τους άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς…

Ας θυμίσουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο: κάποιες επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλες μας προστατεύουν.

 Η λήψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, τουλάχιστον για διάστημα 4 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20%.

 Η συχνή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 50%. Ναι σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και στο ελαιόλαδο. Μονοακόρεστα λιπαρά περιέχονται και στα σπορέλαια – ηλιέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο κ.α.- αλλά και σε ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια.

 Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 16%.

 Τα βιοφλαβονοειδή εσπεριδοειδή, όπως και η ρεσβερατρόλη στα αχλάδια μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά., όπως και τα εσπεριδοειδή.

 Τα κιλά ειδικά γύρω από την περιοχή της μέσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

 Η καθιστική ζωή ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου. Όσες ασκούνται έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

 Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα οιστρογόνα.

 

 Όχι στο κάπνισμα

 

 Ναι στο θηλασμό γιατί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γυναίκας να παρουσιάσει τη νόσο.

Προσυμπτωματικός έλεγχος και οικογενειακό ιστορικό

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε γυναίκα: τακτική αυτοεξέταση μαστών, μαστογραφία υπερηχογράφημα κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα εμφανίζει συμπτώματα ή ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχει δηλ. οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία ξεκινά συνήθως στα 40 ή νωρίτερα για όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό. Όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό, ιδιαίτερα αν ο μαστός εμφανίζει αλλοιώσεις, ελέγχουν σε τακτικότερα διαστήματα. Η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού συμβάλει στην επιβίωση της γυναίκας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Ο καρκίνος μαστού είναι η περίπτωση του καρκίνου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Και βέβαια, είναι ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο πραγματικός κίνδυνος που απειλεί πλέον τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Όχι λοιπόν στο τσιγάρο και ναι στην πρόληψη. Η καλή μας υγεία είναι στο χέρι μας!

Τί να προσέχω στο μαστό μου;

Τα συμπτώματα που μας θέτουν άμεσα σε εγρήγορση, ακόμη κι αν η τελευταία μαστογραφία δεν υπέδειξε αλλοίωση είναι:

 Εξόγκωμα/γρουμπούλι ή σκλήρυνση σε κάποιο σημείο του μαστού. Κατά την ψηλάφηση το «ένοχο» σημείο, η αίσθηση είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ιστό του μαστού

 Έκκριση υγρών από τη θηλή, ενδεχομένως με ίχνη αίματος

 Μεταβολή στο μέγεθος, το σχήμα ή την όψη του μαστού

 Αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας του μαστού: με πτυχώσεις ή έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού

 Όταν η θηλή έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού

 Ξεφλούδισμα της σκουρόχρωμης επιδερμίδας γύρω από τη θηλή ή την επιδερμίδας του μαστού

 Κοκκίνισμα ή κοίλωμα στην επιδερμίδα ακριβώς πάνω από το μαστό

 Ο μαστός μπορεί να μεγαλώνει γρήγορα σε μέγεθος, να προκαλεί ένας αίσθημα “καψίματος” και τον αισθάνεστε πολύ ευαίσθητο ή πιο «βαρύ»

SHARE
RELATED POSTS
Κορωνοϊος / mRNA Εμβόλια και Καρδιά, του Δρ Αντωνίου Γ. Χαλαπά
Υγεία: η ζάχαρη βλάπτει την υγεία του δέρματος, της Κατερίνας Παπασάββα-Λαμπαδάκη
Τα εγκαύματα παραμονεύουν στην κουζίνα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.