Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Καινοτομία Εργαστηρίων του “Ροδίων Παιδεία”- Επιλέξτε το δικό σας

1406278364.png
Spread the love

1406278364.png

 

Γιατί η σπουδαιότερη επένδυση είναι τα παιδιά σας

 

ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

 

 

 

ergasthria-rodion-iporta.gr.png

 

 

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά Κέντρα «ΡΟΔΙΩΝ μάθησις», το νέο Ωδείο «ΡΟΔΙΩΝ ωδείον» και το Κέντρο Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ ανάδρασις» έχουν διοργανώσει μια σειρά καινοτόμων εργαστηρίων ειδικά σχεδιασμένων για να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Τα καινοτόμα και δημιουργικά αυτά Εργαστήρια διαθέτουν ποικιλία δραστηριοτήτων που ψυχαγωγούν, καλύπτουν γνωστικές ανάγκες, αναπτύσσουν δεξιότητες και καλλιεργούν στάσεις. Πιο συγκεκριμένα, φέτος λειτουργούν έξι Εργαστήρια.

 

Εργαστήριο Ρομποτικής

Tο Εργαστήριο Ρομποτικής απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και άνω και τα τμήματα διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Η εκπαιδευτική ρομποτική δεν έχει θετικές συνέπειες μόνο στον γνωστικό τομέα αλλά στον συναισθηματικό και τον κοινωνικό. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων όπως της ομαδικής εργασίας, της διαχείρισης έργου-χρόνου, του προγραμματισμού και της επικοινωνίας. Επίσης, επιδιώκεται η καλλιέργεια πολύτιμων νοητικών δεξιοτήτων όπως της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο ασχολούνται με δύο δραστηριότητες, μία κατασκευαστική και μία προγραμματιστική. Η κατασκευή των ρομπότ δημιουργείται αξιοποιώντας ένα σύνολο εκπαιδευτικών δομικών υλικών όπως είναι τα Lego Mindstorms & EV3.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μάριος Χατζημιχάλης, καθηγητής πληροφορικής.

 

ΜΑΤΗ club

Το ΜΑΤΗ club είναι ένα εργαστήριο που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά να συμμετάσχουν σε μαθηματικά διασκεδαστικά και διαφορετικά από τα “σχολικά μαθηματικά”.

Μέσα από παιχνίδια, δραστηριότητες και κατασκευές οι μαθητές και μαθήτριες καλλιεργούν την αλγοριθμική, την αναλυτική, την αφαιρετική, τη συνθετική και τη στρατηγική σκέψη και ασφαλώς τη φιλομάθεια. Το ΜΑΤΗ club παρέχει ένα ελκυστικό πρόγραμμα μαθηματικών σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικού και γυμνασίου όλων των επιπέδων ικανότητας, προκειμένου να οικοδομηθεί η αυτοπεποίθηση και να βελτιωθεί η στάση απέναντι στα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων.

 

Μέσα από τρία ξεχωριστά προγράμματα, το ΜΑΤΗ club παρέχει τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες από 6 έως 15 ετών να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, να δουν τη ομορφιά και να βιώσουν την χαρά των μαθηματικών.
Εδώ κάθε παιδί μπορεί να ανακαλύψει το δικό του μονοπάτι που οδηγεί στην ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων και την υπέρβαση του φόβου των μαθηματικών.
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Φωτεινή Βεργούλλη και Αργύρης Γαμβρέλλης, μαθηματικοί.

 

Μουσικοπαιδαγωγικό Εργαστήριο

Στο Μουσικοπαιδαγωγικό Εργαστήριο το οποίο εντάσσεται στα τμήματα του «ΡΟΔΙΩΝ Ωδείον» λειτουργούν δύο τμήματα.

 

Τμήμα μουσικοκινητικής για παιδιά ηλικίας 3,5-4,5 ετών

Στο τμήμα αυτό τα παιδιά εξερευνούν μέσα από τη μουσική. Γνωρίζουν και εξοικειώνονται με έννοιες όπως η μελωδία, τα ηχοχρώματα, ο ρυθμός, το τέμπο και η δυναμική μαθαίνοντας παιχνιδοτράγουδα και παίζοντας με μουσικά και αισθισιοκινητικά παιχνίδια/ασκήσεις. Συνεργατικά και ομαδικά αναπτύσσουν το λεξιλόγιο τους και τις κινητικές τους ικανότητες για να κατακτήσουν τους μουσικούς τους στόχους. Έρχονται σε επαφή με τα όργανα της μουσικής προπαιδείας και φτιάχνουν δικές τους μουσικές συνθέσεις.

 

Τμήμα μουσικής προπαιδείας για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών

Στο τμήμα αυτό μέσα από μια δημιουργική και ομαδική διαδικασία τα παιδιά εμβαθύνουν στον κόσμο του ήχου και της μουσικής. Η συνεργασία, η συγέντρωση και η ενσυναίσθηση καλλιεργούνται μέσα από την τέχνη και τις τεχνικές της μουσικής. Τα παιδιά γνωρίζουν τα παραδοσιακά όργανα και τα όργανα ορχήστρας, έρχονται σε πρώτη επαφή με τη μουσική σημειογραφία και δημιουργούν τις δικές τους μουσικές συνθέσεις αλλά και τα δικά τους μουσικά όργανα.

Υπεύθυνη εργαστηρίων: Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου, Τεχνολόγος ήχου μουσικών οργάνων και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Εργαστήριο Φωτογραφίας

 

Στο Εργαστήριο Φωτογραφίας λειτουργούν τρία τμήματα.

 

Τμήμα Αρχαρίων

Το τμήμα απευθύνεται σε άτομα που έχουν ελάχιστη εμπειρία και γνώση στη φωτογραφία, αλλά, παράλληλα, αγαπούν την τέχνη και τη δημιουργία. Ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου και την ευαισθησία τού φιλμ. Παράλληλα, μαθαίνει τις τεχνικές φωτισμού σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο και τον τρόπο σύνθεσης του κάδρου, ώστε αυτό να γίνει πιο δυναμικό. Με ασκήσεις και εξορμήσεις δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να προβληματιστούν για την τέχνη τής φωτογραφίας και να αποκτήσουν τη δική τους άποψη.

 

Τμήμα Προχωρημένων

Κατέχοντας τις βασικές γνώσεις σε επίπεδο τεχνικής, οι μαθητές στο τμήμα αυτό έχουν την ευκαιρία να τελειοποιήσουν όσα έμαθαν στο τμήμα αρχαρίων. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορες ειδικές τεχνικές, με τις οποίες κατανοούν καλύτερα το φως και τη σημασία του στη φωτογραφία. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα με μια σειρά φωτογραφικών ασκήσεων να μάθουν να εκφράζονται και να προσεγγίζουν τον κόσμο γύρω τους με μια περισσότερο καλλιτεχνική ματιά, αλλά, και να δημιουργούν σε υψηλότερο επίπεδο.

 

Τμήμα ψηφιακής επεξεργασίας – Photoshop

Σε αυτό το τμήμα δίνεται η ευκαιρία στον μαθητή να μάθει, αρχικά, τα βασικά εργαλεία τού photoshop, αλλά και να γνωρίσει και να εμβαθύνει σε φωτογραφικές τεχνικές τού προγράμματος. Διδάσκονται όλοι οι βασικοί τρόποι που χρειάζεται ένας φωτογράφος να γνωρίζει, προκειμένου να επεξεργαστεί μια φωτογραφία του ψηφιακά, όπως για παράδειγμα, η σωστή διαχείριση χρώματος, η κατανόηση των layers, το ρετούς προσώπου, οι ενώσεις 2-3 φωτογραφιών σε μια, και πολλά άλλα.

 

Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Φωτογραφίας είναι η Νίκη Σπάρταλη, Φωτογράφος

 

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

 

Το εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Στόχος του Εργαστηρίου είναι αφενός η ευχάριστη επαφή των παιδιών και των εφήβων με τις λέξεις, τα συναισθήματα και τις εικόνες της ανάγνωσης και αφετέρου η δημιουργική υπέρβαση του αρχικού κειμένου μέσα από νέες λέξεις και ιστορίες που θα δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά. Μέσα από φυλλάδια εργασίας και στοχευμένες ερωτήσεις τα παιδιά ξεκλειδώνουν την πόρτα της φαντασίας και της παρατηρητικότητας και συμμετέχουν στη διαδικασία της γραφής και της αφήγησης αβίαστα και φυσικά, όπως ακριβώς ενυπάρχει η αφήγηση στην παιδική και εφηβική ψυχή. Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Εργαστηρίου είναι σαφής και ουσιαστικός. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλών απαιτήσεων η Λογοτεχνία οφείλει να έχει πρωταρχική θέση. Η επαφή των παιδιών με τη γλώσσα είναι η πιο δυναμική διαχείριση, εκ μέρους τους, της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας που τα περιβάλλει. Η χαρά της δημιουργικότητας, η αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την ανακάλυψη ενός νέου σύμπαντος , του λογοτεχνικού σύμπαντος, η συμμετοχικότητα και η ένταξη στην ομάδα, η παραγωγή ενός δικού τους λόγου είναι παράγοντες που ευνοούν την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και ταυτόχρονα βοηθούν τον έφηβο να αρθρώσει τον δικό του λόγο ή αντίλογο απέναντι σε μια πραγματικότητα που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως «κλειστό» κύκλωμα.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου αυτού είναι η, Χάρις Κόντου, Φιλόλογος Νεοελληνίστρια, Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην παιδική λογοτεχνία και το νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι

 

Εργαστήριο Ζωγραφικής

Στο εργαστήριο ζωγραφικής λειτουργούν 2 τμήματα:

 

Τμήμα για παιδιά (από 7 έως 14 ετών )

Τα μαθήματα αυτά των εικαστικών τεχνών θα εισαγάγουν τα παιδιά στις βασικές τεχνικές της χρωματολογίας, της σύνθεσης, της γλυπτικής, της κεραμικής και των διακοσμητικών υφασμάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Γνωριμία με τους βασικούς κανόνες χρωματολογίας και σύνθεσης
Εκμάθηση διαφόρων τεχνικών των σύγχρονων εικαστικών τεχνών
Λαδομπογιές και τέμπερα σε καμβά, με την μέθοδο του Bob Ross
Τεχνικές ζωγραφικής με ακουαρέλα (κλασσική, σε βρεγμένο χαρτί, Grisaille, μονοτυπία)
Γραφική τέχνη (μολύβι, κάρβουνο)
Παστέλ,κολλάζ
Διακοσμητική ζωγραφική πάνω σε μπουκάλι, πιάτο με ακρυλικές μπογιές
Κεραμική– κοσμήματα, πίνακες, φυλακτά, καμπανούλες
Υλικά που χρησιμοποιούνται: μπογιές (λαδομπογιές, τέμπερα, ακουαρέλα, ακρυλικές

 

Τμήμα Ενηλίκων

 

Το τμήμα ενηλίκων περιλαμβάνει:

 

Γνωριμία με τους βασικούς κανόνες χρωματολογίας και σύνθεσης και την εκμάθηση διαφόρων τεχνικών των σύγχρονων εικαστικών τεχνών

 

Λαδομπογιές και τέμπερες σε καμβά, με την μέθοδο του Bob Ross
Τεχνικές ζωγραφικής με ακουαρέλα (κλασσική, σε βρεγμένο χαρτί, μονοτυπία)
Παστέλ

Δέρμα – κοσμήματα, πίνακες, διακόσμηση μπουκαλιών και βιβλίων
Διακοσμητική ζωγραφική πάνω σε μπουκάλι, πιάτο με ακρυλικές μπογιές
Κεραμική – κοσμήματα, πίνακες, φυλακτά, καμπανούλες

Υπεύθυνη Εργαστηρίου : Άντζελα Πελίνα, ζωγράφος, καθηγήτρια εικαστικών τεχνών

 

Εργαστήρια συμβουλευτικής γονέων

Μετά από αίτημα πολλών γονέων και εκπαιδευτικών συνεχίζονται και φέτος τα εργαστήρια συμβουλευτικής γονέων τα οποία θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2017 και εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Γονέων Παιδεία» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» που διοργανώνονται από το Γραφείο Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ ανάδρασις».

Σκοπός των εργαστηρίων είναι η υποστήριξη, ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, η προσωπική ανάπτυξη και κυρίως η επεξεργασία εναλλακτικών τρόπων να σχετιζόμαστε με τους άλλους και να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Τώρα περισσότερο από ποτέ, σε μια περίοδο κρίσης και επιβεβλημένων αλλαγών χρειάζεται να στηριχτούμε στις εσωτερικές δυνάμεις που κρύβει ο καθένας μέσα του. Χρειάζεται να έχουμε μια καλή επαφή με τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και να μπορούμε να τις αξιοποιούμε δημιουργικά. Γιατί η γνώση είναι δύναμη για εμάς και τα παιδιά μας. Γνώση για το συναίσθημα, για την αντιμετώπιση, για τη διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Το πρόγραμμα «Γονέων Παιδεία», περιλαμβάνει εργαστήρια βιωματικών αυτοκαθοδηγούμενης μάθησης, ψυχοεκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης όπου οι εμπειρίες ζωής μεταφέρονται στην ομάδα και οι γονείς παίρνουν ρόλο ερευνητή. Οι συμμετέχοντες μπορούν, μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής, ασφάλειας και εμπιστοσύνης που περιλαμβάνει μεθόδους ενεργητικής συμμετοχής και βιωματικές τεχνικές, να μάθουν πως να είναι ουσιαστικά βοηθητικοί στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε γονείς, ζευγάρια, μελλοντικούς γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για αυτοανάλυση και προσωπική ανάπτυξη.

 

Υπεύθυνη των εργαστηρίων συμβουλευτικής γονέων είναι η Ελένη Κανδυλάκη, Ψυχολόγος- Υπεύθυνη Γραφείου Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ ανάδρασις».

 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε όλα τα παραπάνω εργαστήρια προσφέρεται δωρεάν η υπηρεσία μεταφοράς των μαθητών.

 

Πληροφορίες για όλα τα παραπάνω εργαστήρια παρέχονται από τα Εκπαιδευτικά Κέντρα «ΡΟΔΙΩΝ μάθησις»: τηλ. 22410 01422 και στην ιστοσελίδα: http://mathisis.gr.

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
6 Σεπτεμβρίου: “Δρόμος Νίκης 2018”. 2ος αγώνας Δρόμου από την 95 ΑΔΤΕ, την Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Δ/σου & τον Δήμο Ρόδου
Τέρμα το Κα(λα)μπουράκι της φτηνής καθαριότητας, του Φώτη Χατζηδιάκου (τ.Δήμαρχος Ρόδου)
Δημήτρης Κρητικός: «Αποσύρουμε τα μέλη μας από τον «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047», ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.