Αθλητικά/Αθλητισμό Πόρτα στην Πολιτική

Ιστοί, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

Ίσως αύριο να με μεμφθούν
που δεν θά’χω πατήσει
επί πτωμάτων συζητητών

Δημήτρης Κονιδάρης, Οι συζητητές 1981

Το περιβόητο δόγμα Τ.Ι.Ν.Α (Τhere Is No Alternative) κινείται σήμερα άλλοτε προς την κατεύθυνση της P.I.N.A (Poor Is Not Accused: ο φτωχός δεν είναι κατηγορούμενος) κι άλλοτε προς την κατεύθυνση της F.I.N.A (Freedom Is Not Anarchy: η ελευθερία δεν είναι αναρχία).

Κι όμως στη Βουλή, στη δημόσια Αγορά, στα Πανεπιστήμια, στα ΜΜΕ οι παράλληλοι διά-λογοι κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις: σκανδάλων, πελατειασμού, αναξιοκρατίας, συμψηφισμού παρανομιών, μη-ηθικών πλεονεκτημάτων.

Οι πολιτικοί της χώρας, δυστυχώς όμως και οι πολίτες – πριν καν αρχίσουν οι καύσωνες και η ραστώνη – αναλίσκονται σε ανούσιες μονομαχίες [μάλλον=κοκορομαχίες], σε ανταλλαγή ύβρεων και συκοφαντιών, σ’εξυπνακίστικες ατάκες, σε ξαναζεσταμένα τρικ. Τα ένθεν/κακείθεν παπαγαλάκια της προπαγάνδας αναπαράγουν αυτές τις κοινοτοπίες και τις προβάλλουν “σαν δηλώσεις με νόημα”, ενώ οι πάσχοντες έλληνες και αλλοδαποί αισθάνονται όλο και περισσότερο μόνοι κι αβοήθητοι.

Το χάσμα ανάμεσα στο Κράτος και τους πολίτες διευρύνεται και φοβάμαι ότι αν δεν προσέξουμε μέσα στη μαύρη τρύπα θα πέσει πρώτη η Δημοκρατία μας.

Γύρω και τριγύρω πλέκονται οι ιστοί της νέας παγκόσμιας αράχνης και μέσα στη χώρα διαπλέκονται οι νέοι ιστοί της “τσαρικής αριστερής ελίτ”. Κι όμως όλοι περί άλλα τυρβάζουμε.

Κάποιος πρέπει ν’ανέβει στην Πνύκα και να μας μιλήσει/διδάξει για το τί είναι Πολίτευμα, πώς λειτουργεί η Πολιτεία, τί οφείλει να πράττει ο Πολίτης.

Κάποιος που μπορεί ακόμα να μας κοιτάζει στα μάτια.

ΥΓ.: “Το ήθος, μία απροσδιόριστη έννοια στην ηθική της διάσταση” [Π.Καπώνης, Η Ύβρις]

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Τα κακομαθημένα, του Σταύρου Θεοδωράκη
Ένα παράλληλο χριστουγεννιάτικο παραμύθι, του Σταύρου Θεοδωράκη
Δικαίωση για τη Νέα Αγορά Ρόδου…, του Τέρη Χατζηιωάννου (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού)
Κώστας Αρβανίτης: Ευθεία επίθεση κατά της λειτουργίας της Δικαιοσύνης

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.