Πόρτα στην Πολιτική

Ίσως άρχισε να κυβερνά!, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 Γιάννης Σιδέρης

 

 

625_34D500DC-C5AF-CE3E-F8E5-04F5E50A0C91.jpeg

 

Εν μέσω της παραζάλης για το Panousisgate, η κυβέρνηση, βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στη Δευτέρα, περιμένοντας τον «μποναμά» της  καθυστερημένης υποδόσης των 2 δισ. καθώς και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (άλλωστε και o πρόεδρος του γιουρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δηλώσεις του, βλέπει συμφωνία ως τη Δευτέρα).

 

Μια ατμόσφαιρα ικανοποίησης και, αν όχι νίκης, πλανάτο χθες στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς υπήρχε η αίσθηση ότι η διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων έκλεινε προς τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, με την κυβέρνηση να κερδίζει στα σημεία:

 

Οι εκατό δόσεις δεν ξηλώνονται, η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, αφορά τον χρόνο που θα ισχύει η προστασία τους, το ποσοστό των δανείων που θα καλύπτοντα, μπορεί να μην αγγίζει το 99%, όπως αλόγως επεδίωκε η ελληνική πλευρά, αλλά το ποσοστό από 56 ως 65% κρίνεται αρκούντως ικανοποιητικό.

Οι δανειστές επίσης δέχτηκαν την συμφωνία για την φορολόγηση του τζόγου , αλλά το πλέον εμφανές σημείο της επικράτησης τω ν κυβερνητικών θέσεων είναι  το όριο της προστατευόμενης κατοικίας που ορίζεται στις 180.000 ευρώ για άγαμο (αρχική ελληνική θέση οι 200.000 και αναβαίνει 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και 25.000 για κάθε παιδί.

 

Εμφανής και η ελληνική επικράτηση το εισοδηματικό όριο, αφού ανεβαίνει προς τις 30.000, πλησιάζοντας αυτό της ελληνικής πλευράς, ενώ θα υπάρχει και πλαφόν  στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνεται ανά έτος. Παράλληλα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιτυχία είναι το γεγονός ότι αποσυνδέθηκε η πρώτη αξιολόγηση από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Τα ανωτέρω θετικά, που εξέπεμψε το υπουργικό συμβούλιο, δεν ήταν τα μόνα.

 

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε  από τους υπουργούς να καταθέσουν λίαν συντόμως χρονοδιάγραμμα για τις δράσεις τους, επί τη βάσει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, καθώς θα ήταν τραγικό η κυβέρνηση να περιοριστεί στον  ρόλο του απλού «υλοποιητή» του μνημονίου. 

 

Ζήτησε να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο σε μια σειρά από τομείς ιδιάζουσας σημασίας, όπως η Διαφθορά, η Δημόσια Διοίκηση, η καταπολέμηση της ανασφάλιστης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εργασίας, ενώ να δρομολογηθεί και η προσπάθεια για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.   

 

Εκτός όμως του πρωθυπουργού, υπήρξαν και υπουργοί οι οποίοι , σύμφωνα με πληροφορίες μας,  εστίασαν την κριτική τους στο γεγονός ότι η κυβέρνηση  παρουσιάζει καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς του κυβερνητικού έργου, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν επηρεάζονταν από τη διαπραγμάτευση- ή όπως μας είπε ένα από τους παρευρισκόμενους «ήταν μια κανονική συνεδρίαση εντός υπουργικού συμβουλίου που προγραμμάτιζε  το  μελλοντικό του έργο»!

liberal.gr

 

* Το εκάστοτε άρθρο απηχεί στις απόψεις του συντάκτη του. 

 

iPorta.gr 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο Κουφός και οι Κότες!, του Γιώργου Σαράφογλου
ΥΦΥΠΕΞ Αντώνης Η. Διαματάρης: Όλα ή τίποτα για την ψήφο των αποδήμων;
Ηλίας Καραβόλιας
Εμείς, το ΔΝΤ και τo Χρέος μας, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.