Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ηλίας Ψινάκης: “Θα τους πετάξουμε τον Σπαλιάρα να τις ξεμπουκώσει…”- Σχόλιο για τις αρχαιολόγους του ΚΑΣ

Spread the love

Με γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, απάντησε στον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρόσφταης συναυλίας της Ά. Πρωτοψάλτη στον Μαραθώνα, κατηγόρησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) επειδή δεν δόθηκε άδεια, ώστε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στον Τύμβο του Μαραθώνα. Ο κ. Ψινάκης όταν πήρε τον λόγο, αφού ευχαρίστησε την τραγουδίστρια, η οποία είχε ήδη ορκιστεί αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, καταφέρθηκε εναντίον των αρχαιολόγων μελών του ΚΑΣ λέγοντας: «Το πρόβλημα είναι μερικοί κομπλεξικοί μαζί με τις διάνοιες και μερικές αγάμητες … που εμποδίζουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της Ελλάδος γενικότερα. Γι” αυτές που είπαμε, θα τους πετάξουμε τον Σπαλιάρα να τις ξεμπουκώσει να ηρεμήσουμε!».

Ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του, καλεί τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρουν θέση για τις δηλώσεις του δημάρχου και τις χαρακτηρίζει «σεξιστική αθλιότητα και η χυδαιολογία»: Η ανακοίνωση «Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το “ατόπημά” τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας της. Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο ΠΛΑΊΣΙΟ της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας»….

Η ανακοίνωση

«Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το “ατόπημά” τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας της. Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο ΠΛΑΊΣΙΟ της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας»….

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

 

SHARE
RELATED POSTS
Η τελευταία μου μέρα ως υγιής, της Ματίνας Δεληβού
Mr. Hawking, ελεύθερος, του Δημήτρη Παυλάκη
«Χρυσό» κι εδώ Σοφία!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
1 Comment

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.