Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Ιδιωτική Εκπαίδευση και Α.μεΑ – PRIVATE SCHOOLS AND PHYSICAL DISABILITIES, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

 

Vangelis Pavlidis

  

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THE-STAIRS-2.jpg

 

 

 

Διάταξη στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη εκπαίδευση που βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης κομμάτων και αρμόδιων φορέων με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προβλέπει πως στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια “απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους” και πως οι μαθητές αυτοί μπορούν να εγγράφονται και να φοιτούν “με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία”.


Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) που κατηγόρησε το αρμόδιο υπουργείο για σοβιετικού τύπου νομοθέτηση.

Αντίδραση όμως υπήρξε και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Η Ε.Σ.Α.μεΑ μιλάει για “απαράδεκτη στάση του ΣΙΣ”, καθώς “η εγγραφή ατόμων με αναπηρία σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι ανθρωπιστική επιλογή, αλλά δικαίωμα”, ενώ η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί τον ΣΙΣ για “ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία δεν έχει μόνο ευτελή οικονομικά κίνητρα, αλλά φθάνει σε όρια κοινωνικού ρατσισμού”.

Αυτά είναι τα (γνωστά) γεγονότα κι εγώ δεν μπορώ να προσθέσω τίποτ’ άλλο στα λόγια και τους (ήπιους πιστεύω) χαραχτηρισμούς Ε.Σ.Α.μεΑ και ΟΙΕΛΕ. Ένα πράγμα μόνο: να θυμίσω στην ΣΙΣ πως ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία, που έφτανε μέχρι την στείρωση και την φυσική τους εξόντωση, ήταν όχι σοβιετικής αλλά Ναζιστικής έμπνευσης και πρακτικής.


The Greek Association of Private Schools refuses to accept students with physical disabilities or learning problems.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Ρόδος, Χριστούγεννα 1522 – Rhodes, Christmas 1522, του Βαγγέλη Παυλίδη
.jpg
Σταύρος Δήμας, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ric S. Bastasa: τι μπορεί να συμβεί μ’ένα ψάρι, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.