Πόρτα στην Πολιτική

Η Trudeau-μανία κατακτά τις ΗΠΑ, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

 

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

trintpo-obama.jpg

 

Μόνο αυτό δεν περίμενε ο Justin Trudeau, ο νεαρός πρωθυπουργός του Καναδά κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Μια εντελώς ασυνήθιστη πρόταση. Ένα βίντεο της δημοσιογράφου Marie-Joëlle Parent παρουσιάζει δυο αμερικανούς να έχουν κυριολεκτικά πέσει στα γόνατά τους και να τον παρακαλούν …να είναι υποψήφιος για πρόεδρος στη χώρα τους και ότι θα κάνουν το παν για να δουν να υλοποιείται αυτό.

Η επίσκεψη του Trudeau στις ΗΠΑ είχε γενικά εντυπωσιάσει τους αμερικανούς γείτονες – ίσως πιο πολύ από ό,τι ο ίδιος θα ήθελε. Πριν από μερικές μέρες του ζητήθηκε να σχολιάσει το πρόγραμμα του υποψήφιου Trump, γνωστού για τις σκληροπυρηνικές θέσεις του. Αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, αλλά ούτε άντεξε στον πειρασμό να πει: «Η επιθετικότητα κατά του μουσουλμανικού κόσμου δεν είναι σωστή επιλογή».

Αλλά τώρα δε μπόρεσε να γλιτώσει τη δημοσιότητα καθώς γίνεται αναπαραγωγή του βίντεο στο Ιντερνέτ.

«Σε παρακαλούμε θέλουμε να είσαι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου στη χώρα μας. Είναι τόσο κακοί οι πολιτικοί που έχουμε, ουσιαστικά είναι απαίσιοι».

 

Ο νεαρός πρωθυπουργός δε τα έχασε: «Έχω βρει δουλειά και μου αρέσει» φαίνεται να λέει στο βίντεο. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι Αμερικάνοι φίλοι μου θα διαλέξουν τον καλύτερο». Στη συνέχεια χτύπησε στον ώμο έναν από αυτούς και απομακρύνθηκε.

Βέβαια τα παράξενα είναι συνηθισμένα στην πολιτική, μόνο που μερικές φορές επηρεάζουν πιο πολύ από δεκάδες άρθρα.

Η ως τώρα στάση του Trudeau θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστο γενναία ως προς τις κόντρες του με τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές του Καναδά προς τις ΗΠΑ αποτελούν το 75% του συνόλου. Και όπως είχε πει ο θρυλικός πατέρας του Pierre Elliott Trudeau: «Ζούμε δίπλα στον ελέφαντα, αν αυτός φταρνιστεί, εμείς, το ποντίκι, παθαίνουμε πνευμονία.

Μου το είχε πει παλιότερα σε μια προσωπική συζήτηση ο τότε (1996) πρωθυπουργός του Οντάριο, σοσιαλιστής Bob Rae όταν τον ρώτησα τι σκοπεύει να κάνει με την οικονομία.

“Τι μπορώ να κάνω; Οι ΗΠΑ ελέγχουν το 75% της καναδικής οικονομίας και το Οντάριο το 10% από το υπόλοιπο. Είμαι πρωθυπουργός του 10% της καναδικής οικονομίας.

———————–

Σημείωση: Από τα 524,000 δις εξαγωγών του Καναδά, 400,000 δις πάνε στις ΗΠΑ (75%), 40 δις στην Ε.Ε (13%), 17 στην Αγγλία (3%).

Συγκριτικά στην Ελλάδα τα 26 δις εξαγωγών πάνε κυρίως: Τουρκία 11%, Ιταλία 7.5%, Γερμανία 6.2%, Κύπρος 4.8% .

Τρομερή η οικονομική εξάρτηση του Καναδά, σχεδόν ανύπαρκτη στην Ελλάδα, αλλά αυτοί ελεύθεροι, εμείς προτεκτοράτο. Θέμα ικανών πολιτικών και ώριμου στις επιλογές λαού είναι — και δεν έχουμε κανένα από αυτά…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

  The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Νίκος Κοτζιάς: “Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή”. Το tweet του τέως ΥΠΕΞ
Giannis Sideris
Δεύτε τελευταίον ασπασμόν στις ψευδαισθήσεις, του Γιάννη Σιδέρη
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα μεγάλο ΟΧΙ, του Σαράντου Μπακρυσιώρη Υποψ.Βουλευτή Δωδ/σου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.