Ανοιχτή πόρτα

Η Σοφία των λαών” θα κυκλοφορήσει δωρεάν στο διαδίκτυο, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

12642658_10208386884375160_9007377176857766446_n.jpg

 

 

 

Σο τελευταίο στάδιο της έκδοσης βρίσκεται το βιβλίο μου «Η σοφία των λαών». Πάνω από 30 άτομα δούλεψαν εθελοντικά για την έκδοσή του. Κι αυτό γιατί μετά την εξάντληση της έντυπης έκδοσης από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Gutenberg, ήθελα να κυκλοφορήσει δωρεάν στο Ιντερνέτ ως κτήμα κοινόν. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εθελοντές και ιδιαίτερα την καλή φίλη Γιώτα Κοτσαύτη, που είχε τη γενική επιμέλεια της έκδοσης και προλογίζει το βιβλίο.

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

«Με τις ιστορίες κοιμούνται τα παιδιά
και ξυπνάνε οι μεγάλοι»

 

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας μια σταδιακά αυξανόμενη εκδοτική παραγωγή παραμυθιών και συλλογών ιστοριών που απευθύνονται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενηλίκους.

Από τη μία η ανάδειξη της παιδαγωγική αξίας των παραμυθιών τα οποία «διδάσκουν τα παιδιά μας να εκτιμούν το αγαθό και να μισούν το κακό. Τα κατευθύνουν προς μιαν υψηλή εκτίμηση της αξίας της ανθρώπινης εργασίας. Τα ασκούν στην υπερνίκηση των δυσκολιών και τους καλλιεργούν τη γενναιότητα και το θάρρος. Δείχνουν ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε, ακόμα και να θυσιαζόμαστε για μια καλή υπόθεση. Τραγουδούν το υπέροχο τραγούδι της φιλίας, της συναδελφικής πίστης και της αδελφικής βοήθειας. Διδάσκουν ακόμα, όταν τα παιδιά διαβάζουν, συγκριτικά, τα παραμύθια των άλλων λαών, τη βαθιά και ανεξάλειπτη φιλία μ’ αυτούς».

 

Από την άλλη, οι δυσκολίες της καθημερινότητας ενισχύουν την ανάγκη του ανθρώπου για κάτι πιο ευχάριστο, πιο ονειρικό, πιο αισιόδοξο. «Χρειαζόμαστε τις ιστορίες περισσότερο από ποτέ, όχι για να εθελοτυφλούμε και να ξεχνάμε τον περίγυρο που καθορίζει τις ζωές μας στο παρόν και υπονομεύει απροκάλυπτα το μέλλον των παιδιών μας, αλλά για να αντλούμε θάρρος και να διδασκόμαστε από την απόλυτα ενεργητική στάση των παραμυθιακών ηρώων σε μια αποφασιστική πορεία που αλλάζει στο τέλος τη ζωή τους θετικά. Ο λαϊκός άνθρωπος με την εκ φύσεως θετική του στάση για τη ζωή και τις δυσκολίες της, μπόλιασε την ασχήμια της καθημερινότητας του πραγματικού με την ποιητικότητα και τη σχεδόν ονειρική διάσταση του μεταφυσικού, καταλύοντας τους αναπόδραστους νόμους του φυσικού κόσμου. Ζύμωσε το αδύνατο και το απίθανο μέσα σε όρους ρεαλιστικούς. […] Ο λαϊκός άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος φίλος του χτες, κλείνει το μάτι και μας λέει “Αδέρφια, ο κόσμος που βλέπετε δεν είναι μόνο αυτός που είναι. Τα πάντα είναι δυνατά, τα πάντα μπορεί να συμβούν! Αρκεί να το θελήσεις, αρκεί κι εσύ να τα δεις έτσι, και να τοποθετηθείς ανάλογα…”. Αυτό που φαίνεται ανυπέρβλητο μπορεί να νικηθεί και η αδικία θα αποκατασταθεί, η αλήθεια θα λάμψει, κι αυτό είναι μια κοινή θετική αξία και αντίληψη που διασώζεται και την προβάλλει ο παραμυθιακός λόγος σ’ όλες τις προφορικές παραδόσεις του χτες, μήνυμα για τις κοινωνίες του σήμερα. Τα παραμύθια μας επιτρέπουν να αντικρίζουμε τον κόσμο με άλλα μάτια και τον κάνουν σίγουρα καλύτερο».

 

«Η Σοφία των Λαών» δεν είναι απλά ένα ακόμα βιβλίο με παραμύθια. Είναι ένα βιβλίο μαγικό, που περιλαμβάνει εκατόν έντεκα θαυμάσιες ιστορίες από όλο τον κόσμο. Η επιλογή τους έχει γίνει με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια. Οι αποδόσεις είναι άψογες, δοσμένες με μια ματιά διαφορετική: πιο ευαίσθητη, πιο ανθρώπινη, πιο προσιτή. Το λεξιλόγιο είναι προσεγμένο, ευσύνοπτο, κατανοητό. Και, φυσικά, το επιμύθιο από τον Χρήστο Μαγγούτα μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη για τον αναγνώστη: χρήσιμο και κατατοπιστικό. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη έκδοση αγαπήθηκε τόσο πολύ και έχει εξαντληθεί.
Επιθυμία του συγγραφέα ήταν η δεύτερη έκδοση να είναι ηλεκτρονική και αναγνώστες από κάθε γωνιά της γης να έχουν σ’ αυτήν ελεύθερη πρόσβαση. Έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις και ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τη δεύτερη έκδοση της Σοφίας των Λαών. Μυθικοί πρωταγωνιστές, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, πρόσωπα υπαρκτά, ιστορικά, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, πλούσιοι και φτωχοί, νεράιδες, ξωτικά, πλάσματα μαγικά, ζώα που αποκτούν ανθρώπινη λαλιά, μάγοι και μάγισσες, βασιλιάδες και πριγκίπισσες, καλοί και κακοί πρωταγωνιστούν και παρασύρουν τον αναγνώστη στον δικό τους κόσμο. Έναν κόσμο που μας υπενθυμίζει πως η γη μας είναι μία μεγάλη αγκαλιά. Αρκεί να ανοίξουμε την καρδιά μας για χωρέσει μέσα. Έναν κόσμο που μας υπενθυμίζει ότι αυτά που μας ενώνουν μπορούν να είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Αρκεί να το θέλουμε. Έναν κόσμο που μας υπενθυμίζει ότι η Αγάπη είναι πιο δυνατή από το Μίσος, το Καλό είναι πάντα πιο δυνατό από το Κακό. Αρκεί να το πιστέψουμε.

 

Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να εικονογραφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ιστορίες. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δημιουργούς που συμμετείχαν και διέθεσαν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους και τις δουλειές τους, ώστε να έχουμε σήμερα μπροστά μας αυτό το όμορφο, πολύχρωμο αποτέλεσμα, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η πολυμορφία και η συνεργατικότητα. Όπως επίσης, και στους μαθητές και τις αρμόδιες εκπαιδευτικούς δύο δημοτικών σχολείων (δεύτερο δημοτικό σχολείο Κερατέας, πρώτο δημοτικό σχολείο Τούμπας) που πρόσθεσαν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά: πινελιά παιδικής αθωότητας και αλήθειας.

 

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις εκδόσεις Σαΐτα και τον Ηρακλή Λαμπαδαρίου, που πρόσφεραν στη συλλογική αυτή δουλειά μία φιλόξενη γωνιά.

 

Τέλος, εύχομαι σε όλους εσάς, τους αναγνώστες, να απολαύσετε το βιβλίο, όπως το απολαύσαμε και εμείς που, καιρό τώρα, εργαζόμαστε ακούραστα και με αγάπη για να φτάσει στις οθόνες σας εντελώς δωρεάν.

 

Εκατόν έντεκα θαυμάσιες ιστορίες από όλο τον κόσμο σας περιμένουν να ταξιδέψετε μαζί τους…

Καλή ανάγνωση! Καλά ταξιδέματα!

Γιώτα Κοτσαύτη, Λεβαία Φλώρινας, Ιανουάριος 2016

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
“Persona non grata”, του Γιώργου Σαράφογλου
“Η τσάμπα πολιτική μαγκιά του κ Χατζημάρκου αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη θεσμικότητα και την σημασία του ρόλου του.”Απάντηση “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου” στην ΠΝΑι
Έκτακτη εξόρμηση Μητσοτάκη στο Περιστέρι και το νέο του σποτ, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.