Πόρτα στην Πολιτική

Η προσγείωση του Αλέξη, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

Ετσι ήταν πάντα: “Η εξουσία είναι σαν το βιολί. Την αρπάζεις με το αριστερό και την παίζεις με το δεξί”.

 

Δέκα και κάτι μέρες προ των εκλογών, μεγάλες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο twitter. Είναι και το ίδιο το μέσον, άμεσο και αντισυμβατικό υποτίθεται, υποσχόταν την αδιαμεσολάβητη σχέση του ερωτώντος με τον πολιτικό αρχηγό.

 

Φυσικά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο δεδομένου και του όγκου των ερωτήσεων και της φιλοπαίγμονος διάθεσης των τρολ, που κατέκλυσαν με χιουμοριστικές ερωτήσεις το σχετικό «χάσταγκ», οι ερωτήσεις φιλτράρονταν και ομογενοποιούνται σε ομάδες- κάτι δηλαδή λιγότερο άμεσο και από τις εκπομπές καναλιών με το επιλεγμένο ακροατήριο.

 

Ωστόσο δεν ήταν αυτό το κυρίαρχο στοιχείο της «συνέντευξης», αλλά μια αδιόρατη απογοήτευση που αναδυόταν από τα σχόλια των χρηστών.

 

Ο λόγος είναι ότι ο κ. Τσίπρας απεκδύθηκε τη λεοντή του ριζοσπάστη, προβάλλοντας την εικόνα του ώριμου ηγέτη, «γειωμένου» με την τρέχουσα πραγματικότητα.

 

Ενδεικτικά κάποια σημεία αιχμής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε ως σημαία:

 

– Ας ξεκινήσουμε με την συμβολική προσγείωση στο θέμα της επανασύστασης της Ολυμπιακής. Μόλις τον Δεκέμβριο, μιλώντας σε εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, είχε ορίσει …σχέδιο πτήσης για την επανασύσταση της Ολυμπιακής. Τώρα «η επανασύσταση του κρατικού αερομεταφορέα είναι σημαντική αλλά χρειάζεται εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουμε διαθέσιμα». Μόνο που όσοι είχαν εκφράσει την ίδια άποψη με το άκουσμα της εξαγγελίας, στους αψίκορους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζαν ως ..υπάλληλοι της Aegean..

 

– Ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης θα μειωθεί αλλά δεν θα καταργηθεί, άλλωστε «είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους», αφού «με το δεν πληρώνω» καθόλου φόρους δεν θα μπορεί το κράτος να σταθεί στα πόδια του, να χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές». Πολύ σωστά, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πει ποτέ ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ. Κάτι δηλώσεις μόνο έκανε όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες συνελάμβαναν ταβερνιάρισσα στην Υδρα επειδή δεν έκοβε αποδείξεις, και ο βουλευτής του κ. Δρίτσας κατήγγειλε «σώου επίδειξης αυταρχισμού» το γεγονός ότι στο νησί κατέφθασαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ –μόνο που κατέφθασαν επειδή δεκάδες κάτοικοι του νησιού άρχισαν να πολιορκούν το αστυνομικό τμήμα. Ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση του γιου της ταβερνιάρισσας και έδειχναν άγριες διαθέσεις απέναντι στο κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας…

 

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που λανσάρισε το σύνθημα «δεν πληρώνω» σε διάφορες ακτιβιστικές δράσεις και μπόλιασε υποδόρια τους οπαδούς του με την ανάλογη νοοτροπία. Θα έχει ενδιαφέρον πλέον πως θα εισπράττει τον μειωμένο ΦΠΑ από τις αντίστοιχες ταβερνιάρισσες της χώρας!

 

-Στο αιχμιακό θέμα του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, που υποτίθεται είναι το σήμα κατατεθέν για μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας έκανε μια δήλωση που πανομοιότυπα θα μπορούσε να την κάνει ο όποιος πολιτικός αρχηγός, μηδέ του Σαμαρά εξαιρουμένου (εξαιρούνται Μιχαλολιάκος, Καμμένος): «Είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός στις σχέσεις κράτους εκκλησίας», ενώ δήλωσε την πίστη του «στον διακριτό τους ρόλο».

 

– Επίσης υποσχέθηκε «αστυνόμευση αλλά όχι αστυνομοκρατία», κάνοντας θεαματική στροφή στο θέμα του αφοπλισμού, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση του κόμματός του είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει τους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές («δουλειά των αστυνομικών είναι να πολεμούν τη βία και την εγκληματικότητα αλλά όχι να δέρνουν τους διαδηλωτές»). Δεδομένου όμως ότι σε επαφή με τους διαδηλωτές – και μάλιστα με επίπονο τρόπο – έρχονται τα ΜΑΤ, δεδομένου ότι το κύριο όπλο τους είναι το γκλομπ, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα τα αφοπλίσει, αναρωτιέται κανείς αν τα ΜΑΤ δεν θα φέρουν γκλομπ στις διαδηλώσεις – εκτός αν υποθέσει κάποιος ότι με μια αριστερή κυβέρνηση ….δεν θα υπάρχει χρεία διαδηλώσεων!

 

– Επαμφοτερίζουσα η απάντησή του και για τα κέντρα κράτησης μεταναστών, αφού το μόνο που άλλαξε είναι η ορολογία. Δήλωσε κατά της ύπαρξης τους και υπέρ της αντικατάστασής τους με …«κέντρα φιλοξενίας» – όχι δηλαδή κατάργησης τους, όπως ανέμεναν όσοι παρομοίαζαν τα κέντρα αυτά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί!

 

– Τέλος η υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, για την οποία ο ΖΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ, τώρα «είναι ευαίσθητο θέμα» και δεν προτίθεται να το βάλει στις προγραμματικές του δηλώσεις.

 

Ενδεικτική η σταχυολόγηση των ανωτέρω, δεν καλύπτει το εύρος της συνέντευξης, την οποία θα διαβάσει ο αναγνώστης σε ειδησεογραφικά sites.

 

Ενδεικτική όμως για την προσγείωση του κ. Τσίπρα καθώς το κυβερνητικό σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τροχοδρομήσει στις 26 Ιανουαρίου, στο διάδρομο της εξουσίας.

 

Οι αναταράξεις θα είναι πλέον επί του εδάφους…

 

Γιάννης Σιδέρης

SHARE
RELATED POSTS
Στρατηγικό λάθος του «συστήματος Μαξίμου» η επίθεση στον Γιάννη Πανούση, του Γιώργου Λακόπουλου
Μακεδονικό – Η συζήτηση που δεν έγινε – 21 Ιαν 2019
Μεταξύ, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.