Ανοιχτή πόρτα

Η “Πόρτα” άνοιξε, σε ποιο δρόμο θα μας πάει;, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

Τζίνα Δαβιλά

 

 

 

Pane Di Capo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κοντά σας ξανά από τον Μάϊο.
 
Pane di capo – Πηγές Καλλιθέας

 

 

 

 Αρχείο: 25 Μαΐου 2017 πρώτη δημοσίευση

 

pegasus_LARGE_t_242261_54487052.JPG

 

Πάντα αγαπούσα τις λέξεις που είχαν ρο.


Το γάργαρο γράμμα.

Σαν νεράκι που τρέχει σε αυλάκι.

Πάντα αγαπούσα τις πόρτες. Όλων των ειδών. Παλιές, καινούργιες, ξύλινες, σιδερένιες. Αρκεί να μην ήταν κλειδωμένες.

Να μην μου στερούσαν τη γνώση, την προοπτική, την ανοιχτωσιά, τον καθαρό αέρα.

Να μην με περιόριζαν. Να μην με απομόνωναν.

Να μην με κλείδωναν απ’έξω.

Να μην με κλείδωναν ούτε και μέσα.

Έτσι αγάπησα τη λέξη «πόρτα» γιατί έχει Πι και Ρο.

Μια σύντομη, τόσο δα λεξούλα μπορεί να κρύβει όλους τους θησαυρούς της γης.

Και η Πόρτα εγένετο περιοδικό. Ηλεκτρονικό, παρ’όλο που αγαπάω το χαρτί, την μυρωδιά του, την αφή του, το σετάρισμά του στην τσάντα ή στον καναπέ μου δίπλα από την λάμπα μου τη σαλονικιώτικη που κουβαλούσα αγκαλιά πριν από δώδεκα χρόνια στο αεροπλάνο για να μην μου την πειράξει κανείς.

Τρία χρόνια στους υπολογιστές σας το iΡοrta.gr βρήκε την δική του θέση στη ζωή σας. Στη ζωή μας.

Το απωθημένο έγινε πραγματικότητα. Και η επιμονή της Καρχιλάκη να κάνω τ’αδύνατα δυνατά για να ειπωθεί το site Πόρτα, έπιασε τόπο. Ένα «i» ιντερνετικό συμβόλισε το ανθρωπάκι μπρος στην είσοδο μιας Πόρτας που και εμείς οι ίδιοι δεν ξέραμε πού θα βγει. Σιγά –σιγά μπήκε πρόθυμα κόσμος στον κόσμο μας για να μας διαβάσει και πρόθυμος να μας γράφει.

 

Γενήκαμε 40 νοματαίοι. Σπουδαία ονόματα της Ελλάδας απ’όλους τους χώρους, μας εμπιστεύτηκαν και μας παραχώρησαν υπογραφές και κείμενα. Πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, γιατροί, προσωπικότητες με σημαντική κοινωνική αναφορά. Τους ευχαριστώ εγκάρδια.

 

Σιγά-σιγά φτάσαμε στο ζητούμενο: να λένε οι αναγνώστες «είναι στην Πόρτα, άρα θα είναι καλό».

 

Και ήρθε και το επόμενο βήμα: η Πόρτα λειτουργεί πια ως opinion leader . Διαμορφώνει άποψη. Γιατί ό,τι υπογράφεται έχει επιχειρηματολογία, βαθιά σκέψη, συνέπεια, αξιοπιστία, υπευθυνότητα.

 

Ταρακουνηθήκαμε, ζοριστήκαμε, προβληματιστήκαμε, κάποτε κουραστήκαμε, αλλά μάλλον οι μεντεσέδες μας είναι από ανθεκτικό υλικό. Και οι αναγνώστες μας έχουν δίψα για επικοινωνία, χιούμορ, απλότητα, ανθρωπιά, θέλουν και το λιμάνι και το ταξίδι. Και το ανατρεπτικό και το αναμενόμενο. Και το λαμπερό και το αθόρυβα λαμπρό.

 

Στην πρώτη συνάντηση φίλων του iPorta.gr στην Αθήνα δεν ήμασταν οι 150 άνθρωποι, αλλά πενήντα συν… που παραβλέψαμε εμπόδια, απεργίες, κακοκαιρία, βαριά ατμόσφαιρα, πολυνομοσχέδιο της Βουλής και εθιμοτυπικές γιορτές, και τα είπαμε απλά, τρυφερά, ζεστά και θέλω να πιστεύω, αληθινά.

 

Ο Αλέκος Συσσοβίτης απών λόγω θεάτρου, αλλά παρών σε κάθε σπιθαμή του Faust-Bar-Theatre (από τα χεράκια του δημιουργημένη κάθε γωνιά) μας παραχώρησε τον χώρο για την συνάντησή μας μπαίνοντας ακόμα βαθύτερα στην καρδιά μου με την δοτικότητα και την ανεκτίμητη φιλία του. Τον Συσσοβίτη τον παρακολουθώ πολλά χρόνια και τον καμαρώνω για αυτό που είναι: υψηλού επιπέδου ηθοποιός, έντιμος επιχειρηματίας και αξιόπιστος άνθρωπος. Τον ευχαριστώ τόσο πολύ, τον ίδιο και τους συνεργάτες του, τη Δώρα, τον Βασίλη, τον Ανδρέα… όλους για την άψογη παρουσία τους στην γιορτή μας. Α… επειδή μας άρεσε και τιμώ τους φίλους μου, όπως με τιμούν, μια φορά τον μήνα οι Πορταΐτες θα τα λέμε στο Faust… χωρίς γιορτή της Πόρτας, έτσι για να ζούμε ξανά και ξανά αυτό το θαύμα στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί μας ταιριάζει η αισθητική του χώρου. Και αγαπάμε τον Αλέκο.

 

Μας γλύκανε η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου κερνώντας μας μελεκούνια, το γλυκό της καλοτυχίας και τη αφθονίας. Γεμάτο αρώματα πορτοκαλιού, κανέλλας και αγνό μέλι μοιάζει με το παστέλι, αλλά είναι τόσο μαλακό που πλημμυρίζει το στόμα ακόμα και στα πιο μικρά κομμάτια του. Ευχαριστώ πολύ τους πατριάρχες του Μελεκουνιού Δωδεκανήσου τους κυρίους Νίκο Μελισσουργό και Νίκο Ρέτσα για την προσφορά των μελεκουνιών που γέμισαν γλύκα το Faust.

 

Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω όλους, όσοι βρεθήκατε μαζί μας, αναγνώστες και συνεργάτες. Για κείνα τα απευθείας βλέμματα που σε κάνουν να νοιώθεις πως ο άλλος είναι χρόνια γνώριμός σου.

 

Και τώρα στις αποφάσεις: αφού η Πόρτα μας ανοίχτηκε και όποιος θέλει μπαινοβγαίνει ελεύθερα χωρίς φόβους, φοβίες και καχυποψίες, είναι καιρός, νομίζω, πια να περάσουμε στο επόμενο βήμα: ορισμό θεματικών ενοτήτων. Οι συνεργάτες της Πόρτας θα τοποθετούνται κάθε μήνα πάνω σε κάποιο ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος. Ας ξεκινήσουμε με δύο:

 

α) Ελάφι της Ρόδου: κέρδος με σεβασμό, αγάπη, ευθύνη.

β) Σχέση: Γάμος ή Σύμφωνο Συμβίωσης;

 

Αφού άνοιξε που άνοιξε η Πόρτα μας, ας δείξει και τον δρόμο. Αναζητώντας πάντα τον πιο σωστό. Αφού πολλοί μας θέλουν ως διαμορφωτές άποψης.

 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The articleexpresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Με κατεβασμένα ρολά και κλειστά μάτια, του Δημήτρη Κατσούλα
Η στάση του σώματος, του Νίκου Σταθόπουλου
341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Ακατάλληλον δι’ανηλίκους, του Πάνου Βενέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.