Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Η Μάχη του Σολφερίνο, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

HENRY-DUNANT.jpg

 

 

Μια μέρα σαν και σήμερα, 24 Ιουνίου 1859, κοντά στην κωμόπολη Solferino της Λομβαρδίας γινόταν μια μεγάλη μάχη στα πλαίσια του Δεύτερου πολέμου της Ιταλικής ανεξαρτησίας. Αντίπαλοι η Αυστρία και οι συνασπισμένες Γαλλία και Πεδεμόντιο με συνολικές δυνάμεις που πλησίαζαν τις 300,000. Η μάχη έληξε με ήττα της Αυστρίας.


Παρ’ όλη την ιστορική σπουδαιότητά της δεν θα είχα ίσως ιδιαίτερο λόγο να αναφερθώ σ’ αυτήν, εάν η μάχη του Σολφερίνο δεν γινόταν η αφορμή για τη ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού.

Στην διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξειδιού ο Ελβετός Henry Dunant βρέθηκε στο πεδίο της μάχης αμέσως μετά το τέλος της, το απόγευμα της 24 Ιουνίου. Το έδαφος ήταν σπαρμένο με 23.000 τραυματίες και νεκρούς, χωρίς καμιά φροντίδα και χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται γι αυτούς. Σοκαρισμένος ο Ντυνάν κατόρθωσε να οργανώσει τον ντόπιο πληθυσμό, ιδιαίτερα γυναίκες, για να φροντίσουν τα θύματα ανεξάρτητα απο την εθνικότητά τους, ενώ με δικά του χρήματα προμηθεύτηκε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και έστησε αυτοσχέδια ιατρεία.

Στην συνέχεια, ο Ντυνάν θα ξεκινήσει τις ενέργειες που θα καταλήξουν στην Σύμβαση της Γενεύης και την ίδρυση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Η χελώνα – The turtle, του Βαγγέλη Παυλίδη
“Τοις κοίνων ρήμασι πειθόμενη”, του Βαγγέλη Παυλίδη
CONFLICTING-INTERESTS-2.jpg
Συγκρουόμενα συμφέροντα, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.