Ανοιχτή πόρτα

Η Μαρίνα Πλάκα-Λαμπράκη και οι θεσμοί, του Μάνου Στεφανίδη

manosstefanidis2.jpg
Spread the love

manosstefanidis2.jpg

    

* Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης

και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

 

 

 

 

 

plakaaa.jpg

 

 

Συγχαρητήρια Μαρινάκι! Να τα εκατοστήσεις! (Ευχές από την Τήνο ).

 

Για να μην παρεξηγούμαι, εξηγούμαι: Η ένσταση μου, χρόνια τώρα, που- θεωρητικά – είναι και η επίσημη θέση όλης της αριστεράς, έγκειται στο ότι οι διευθυντές μουσείων ΔΕΝ διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό αλλά ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ από επιτροπή μετά από ανοιχτή υποβολή υποψηφιοτήτων. Όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο (και στο Κάσελ)!

 

Αλλιώς οι διευθυντές – διευθύντριες γίνονται αθύρματα των υπουργών και είναι δέσμιοι κομματικών σκοπιμοτήτων. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεσμεύομαι ότι ποτέ δεν θα δεχτώ δημόσια θέση χωρίς την ανωτέρω διαδικασία. Επειδή ακούω πολλά εμετικά από παπαγαλάκια ή λοιπούς αυλοκόλακες. Ο καθείς, η ιστορία του, η στάση του και η αντίσταση του.

 

Η κριτική μου, κατά καιρούς, εναντίον της Καφέτση, της Λαμπράκη, της Κοσκινά έχει να κάνει με τους θεσμούς. Ή καλύτερα με την ανυπαρξία θεσμών. Όχι με τα πρόσωπα. Προσωπικά δεν θα θα δεχόμουν ποτέ να με διορίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς. Πολλώ μάλλον ο Βουλγαράκης, ο Λιάπης, ο Ξυδάκης, ο Μπαλτάς, η Κονιόρδου. Εξ ου και η διαρκής μου μελαγχολία. Και για την τέχνη μας και για όσους την υπηρετούν με τέτοιο τρόπο.

 

Η είδηση:

 

Ανανεώνεται η θητεία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, Μαρίνας Λαμπράκη -Πλάκα, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

 

Η διάρκεια της θητείας είναι πενταετής και ξεκινά από την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017, καθώς τυπικά είχε λήξει στις 6 Ιουνίου.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Όταν δεν βρίσκεις την απόδειξη, του Κωστή Α. Μακρή
Οι υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η «καρπαζιά» των Βρυξελλών, του Δημήτρη Κατσούλα
syropoulos.jpg
Χάραξη πολιτικής και στρατηγικής για τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων, του Σπύρου Συρόπουλου [Αντιπρύτανη Παν/μίου Αιγαίου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.