Πόρτα στην Πολιτική

Η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα πάει δεξιά προς το Κούγκι ή αριστερά προς την Ευρώπη

Spread the love

Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μία συμφωνία με την Ευρώπη. Για εμάς το άλλο σενάριο, το σενάριο της σύγκρουσης που οδηγεί σε μία πτώχευση μέσα στην Ευρώπη, που οδηγεί σε ενδιάμεσες λύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι σενάριο καταστροφικό. Είναι σενάριο αφανισμού του ελληνικού λαού». Αυτό -μεταξύ άλλων-δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον Πρωθυπουργό να σκεφτεί τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας που στενεύουν απειλητικά και την κοινωνία που υποφέρει και να προχωρήσει σε συμφωνία και επανέλαβε ότι οι 17 βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν μια συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους αν αυτή μας κρατάει στην Ευρώπη και ενισχύει την ελληνική οικονομία.

Τόνισε παράλληλα ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή βοήθεια και πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις που έρχονται από την Ευρώπη έχουν πολλά προβλήματα. Το θέμα όμως είναι αν μπορείς να βελτιώσεις αυτές τις προτάσεις, αν μπορείς να κερδίσεις κάτι καλύτερο. Μόνο με συμμαχίες μπορείς να περάσεις καλύτερες συμφωνίες. Είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη και πολλές φορές το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλυψε ακόμη πως ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να κάνει ακόμη δύο-τρεις κινήσεις, έκρουσε όμως για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «η Ελλάδα δε θα πρέπει να παίζει απλώς και μόνο το παιχνίδι της καθυστέρησης γιατί υπάρχουν και τα ατυχήματα. Μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες εξελίξεις που να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικά για την Ελλάδα γεγονότα».

 

Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

 

«Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιλέξει να πάει δεξιά, που οδηγεί στο Κούγκι ή θα πάει αριστερά που οδηγεί στην ευρωπαϊκή πορεία. Και οι δύο δρόμοι είναι αρκετά δύσκολοι. Αυτό συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό. Νομίζω πως ο δρόμος προς τα δεξιά, προς το Κούγκι, είναι ο δρόμος της καταστροφής. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δε μπορεί να κινούνται με τελεσίγραφα. Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή βοήθεια. Κάλεσα τον Πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά. Κάθε μέρα η κατάσταση είναι χειρότερη στα ταμεία των επιχειρήσεων, στους μισθούς των ανθρώπων, αυξάνεται η μαύρη εργασία, αυξάνονται οι άνεργοι. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να σκεφτεί πέρα από τα δικά της παιδιά κυρίως την ελληνική κοινωνία που αυτή τη στιγμή υποφέρει εξαιτίας της συνεχούς αναβολής της συμφωνίας».

 

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επέρριψε ο κ. Σουλτς ευθύνες στο Ποτάμι;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μια υπερβολή σε αυτό. Δε μπορεί το Ποτάμι να έχει ευθύνες για τη διακυβέρνηση διότι το Ποτάμι δεν κυβερνά και δεν έχει κυβερνήσει. Προφανώς αυτό που εννοούσε ο κ. Σουλτς είναι ότι νιώθει ένα αδιέξοδο στην επαφή του με τον κ. Τσίπρα και θεωρεί ότι οι άνθρωποι που επέμεναν -και σ’ αυτόν και σε άλλους αξιωματούχους- ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι τολμηρός και θα κάνει μια συμφωνία προς όφελος των πολλών, δεν έλεγαν όλη την αλήθεια. Φοβούνται δηλαδή οι Ευρωπαίοι, ότι ίσως να φλερτάρει η ελληνική κυβέρνηση και με άλλες επιλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα του κ. Γιούνκερ ποιο ήταν; Μίλησε για ψέματα της κυβέρνησης. Τι εννοούσε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Γιούνκερ μου είπε ξεκάθαρα ότι ποτέ ο ίδιος δεν έθεσε ζήτημα να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση για το ασφαλιστικό, πρόταση να μην υπάρχουν πρόωρες συντάξεις και πρόταση για όριο στις μεγάλες συντάξεις. Είπε πως πρέπει να δεχθεί η Ελλάδα ότι όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ασφαλιστικό. Ο κ. Γιούνκερ είναι φίλος της χώρας. Νομίζω ότι δεν το αρνείται αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Γιούνκερ είναι άνθρωπος ο οποίος στηρίζει τους Έλληνες. Μου ανέφερε χαρακτηριστικά -κάτι το οποίο συζητήσαμε και με τον Αλ. Τσίπρα και το έχει υπ’ όψιν του αλλά μάλλον δεν το βάζει στην ίδια προτεραιότητα που το βάζουμε εμείς- ότι η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 την Ελλάδα, πέρα από τα χρήματα που ήδη πρέπει να λάβουμε. Δηλαδή από τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να έρθουν στην ελληνική οικονομία 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Θεωρεί ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό το οποίο θα βοηθήσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία. Όλα αυτά μου λέει, δεν προβάλλονται στους Έλληνες, κι εμείς οι άνθρωποι που υπερασπιζόμαστε τον ελληνικό λαό στην Ευρώπη, νιώθουμε ότι αυτήν τη στιγμή, αυτή η καθυστέρηση μας προδίδει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτήν τη συμφωνία έτσι όπως ήρθε από τους θεσμούς, εσείς πώς τοποθετείστε;

ΣΤ: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συζητήσαμε διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων είναι ότι έρχεται μία συμφωνία. Εξήγησα στον Πρωθυπουργό ξεκάθαρα ότι εμείς από την πρώτη στιγμή θα ακολουθήσουμε την επιλογή που θα κάνει. Με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή έχει πάρει την ευθύνη από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί. Άρα, αν φέρει ο Αλέξης Τσίπρας μία συμφωνία στη Βουλή την οποία έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και η οποία μας κρατάει στην Ευρώπη ενώ παράλληλα ενισχύει την ελληνική οικονομία, εμείς αυτήν τη συμφωνία θα την υπερψηφίσουμε. Οι 17 βουλευτές του Ποταμιού το έχουμε αποφασίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς πώς σας φάνηκε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι προτάσεις που έρχονται από την Ευρώπη έχουν πολλά προβλήματα. Όπως και οι προτάσεις που η Ευρώπη είχε στο παρελθόν για την Ελλάδα, μιλώ για την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδα. Δεν είναι η στιγμή των ιδανικών λύσεων. Το θέμα είναι αν μπορείς να βελτιώσεις αυτές τις προτάσεις, αν μπορείς να κερδίσεις κάτι καλύτερο… Εδώ πρέπει να έχεις μία συνεχή σκέψη: να έχεις τις συμμαχίες για να μπορείς να πετύχεις καλύτερες συμφωνίες. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα με την κυβέρνηση καθώς είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη και πολλές φορές το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει αντιπρόταση;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς, όταν η κουβέντα έφτασε στο «και τώρα τι κάνουμε» ο Πρωθυπουργός μου είπε ότι υπάρχουν 2-3 κινήσεις ακόμη να κάνει. Ελπίζει ότι αντίστοιχες κινήσεις θα κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Εμείς ήμασταν σαφείς ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παίζει απλώς και μόνο το παιχνίδι της καθυστέρησης γιατί υπάρχουν και τα ατυχήματα. Μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις που να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικά γεγονότα για την Ελλάδα. Άρα πιέζουμε τον Πρωθυπουργό και βοηθάμε τον Πρωθυπουργό να κάνει εκείνες τις μικρές κινήσεις που θεωρεί απαραίτητες για να διορθωθούν λίγο τα πράγματα. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Για το ασφαλιστικό υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δείχνοντας ότι κατανοεί την ανάγκη μίας συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα καταθέσει πρόταση στο Eurogroup της Πέμπτης.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ μιλούσα με τον κ. Τσίπρα, όχι με τον κ. Βαρουφάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είπε ο Πρωθυπουργός τις επόμενες κινήσεις;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θέλω να πω τίποτα πάνω σε αυτό. Ο Πρωθυπουργός μου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να γίνουν και ελπίζει ότι αυτές οι κινήσεις θα γίνουν αποδεκτές από την πλευρά των Ευρωπαίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι συζητήσατε πολλά σενάρια.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συζητήσαμε όλα τα σενάρια αλλά επιμένουμε και ελπίζω ότι και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμένει μέχρι τέλους, ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μία συμφωνία με την Ευρώπη. Για εμάς το άλλο σενάριο – αυτό της σύγκρουσης- που οδηγεί σε μία πτώχευση μέσα στην Ευρώπη ή σε ενδιάμεσες λύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη, δεν είναι επιλογή. Είναι σενάριο καταστροφικό και σενάριο αφανισμού του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να σηκώσει το βάρος της όποιας συμφωνίας, το συζητήσατε αυτό με τον Πρωθυπουργό; Θέσατε θέματα δηλαδή λειτουργίας της κυβέρνησης αν θα μπορούν οι υπουργοί να ανταποκριθούν σε μία νέα συμφωνία και αν θα πρέπει να αλλάξει το σημερινό σχήμα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το βάρος της συμφωνίας θα πρέπει να το σηκώσει ο Αλεξης Τσίπρας και το Κοινοβούλιο. Αυτό λέει το πολίτευμα μας, υπάρχει Πρωθυπουργός και υπάρχει κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Νομίζω ότι στο κοινοβούλιο υπάρχουν οι δυνάμεις που θα στηρίξουν μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους και δεν εννοώ μόνο το Ποτάμι. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που πιστεύω ότι πάνω από όλα θα βάλει την ευρωπαϊκή πορεία. Θα παραμερίσει τη στεναχώρια που έχει νιώσει στο παρελθόν, τις κομματικές ταυτότητες και θα υποστηρίξει μία Ευρωπαϊκή συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείται ότι με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν έως τώρα στην διαπραγμάτευση θα έπρεπε ήδη να έχει υπογράψει η κυβέρνηση;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η δική μου άποψη είναι ότι όταν κάνεις ένα μπρά ντε φερ, και εδώ πρόκειται για ένα μπρά ντε φερ, ο αδύνατος πρέπει να κοιτάει πολύ και το ρολόι. Όσο περνάει ο χρόνος γίνεται ολοένα και πιο αδύναμος. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να τελειώνει πιο γρήγορα με την διαπραγμάτευση. Μπορούσε τον Μάρτιο να φέρει μία καλύτερη συμφωνία αλλά προφανώς δεν ήταν έτοιμη, δεν ήταν έτοιμοι οι διαπραγματευτές της και δεν ήταν έτοιμο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν πολλές μικρές απορίες για ποιον λόγο δεν προχωρήσαμε όσο γρήγορα έπρεπε τον Μάρτιο, μετά δηλαδή τις 20 Φεβρουαρίου. Αυτόν τον απολογισμό είναι καλύτερα όμως να μην τον κάνουμε τώρα γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει, έστω και αυτή τη στιγμή, είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία και για το καλό κυρίως των Ελλήνων αλλά και για να μην κλονιστεί η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φεύγοντας από εδώ έχετε την αίσθηση ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δε μπορεί να φύγει ο Ιούνιος χωρίς συμφωνία. Δεν αντέχει η χώρα, δεν αντέχουν τα ταμεία και νομίζω ότι είναι κάτι που δέχεται και ο Πρωθυπουργός. Πρέπει μέχρι τέλους του μήνα όλα να έχουν τελειώσει.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ηλίας Καραβόλιας
Δράμα και τραγωδία στην Ελλάδα της λήθης και της νεύρωσης, του Ηλία Καραβόλια
Ηλίας Καραβόλιας
Δαίμονες και Φαντάσματα, του Ηλία Καραβόλια
Δεν μου αρέσουν τα γιλέκα…, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.