Πόρτα στην Πολιτική

Η κυβέρνηση λόγω τρακτέρ, ανακάλυψε τη γοητεία του… ΚΟΚ!, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

tsipras_607_404_577_324.jpg

 

Σε ζωντανή σύνδεση η ομιλία του πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Επισήμως αντικείμενο θα είναι το νομοθετικό έργο αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αγροτικό που βρίσκεται σε ζέουσα κατάσταση, και δευτερευόντως στο ασφαλιστικό.

 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει εκ νέου έκκληση για διάλογο στους αγρότες, η οποία, σε επίδειξη καλής θελήσεως, δεν αποκλείεται να διαφοροποιείται όσον αφορά στο ύψος των εισφορών. Το μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πάντως στην διαφαινόμενη διάσπαση του αγροτικού μετώπου, καθώς υπάρχουν μπλόκα πιο ήρεμα, που προτίθενται να κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία, απορρίπτοντας την κάθοδο των τρακτέρ.

 

Σε αυτά τα μπλόκα, επιχειρήθηκε και το σχετικό «μασάζ» κατά τις συναντήσεις που είχαν οι κκ Κουρουμπλής και Τόσκας με εκπροσώπους τους.

 

Η κυβέρνηση που ήθελε να καταργήσει τα ΜΑΤ γιατί έτσι επίτασσε το αντιαυταρχικό αριστερό της DNA, θα απαγορεύσει στα τρακτέρ να κατακλύσουν το Σύνταγμα. Η ελευθερία της διαδήλωσης -που μπορεί και να άγγιζε τα όρια της ελευθεριότητας- ήταν «λαϊκή αγανάκτηση» όσο εξυπηρετούσε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ξέφρενη πορεία του από το 4% στην εξουσία. Ξάφνου χρίζεται αντικοινωνική και αναβιώνει απαγορεύσεις, στηριζόμενες σε κοινότυπους κανονισμούς – όπως στο ότι οι κανονισμοί της Τροχαίας, ο ΚΟΚ, προβλέπουν ποια οχήματα εισέρχονται στα αστικά κέντρα, οι οποίοι κανονισμού ωστόσο δεν επιλύουν το πολιτικό πρόβλημα!

 

Φυσικά αυτοί οι κανονισμοί της τροχαίας ισχύουν και για τους μπλοκαρισμένους δρόμους, σαν αυτούς που επισκέφτηκε κάποτε ο κ. Τσίπρας και ανέβηκε σε τρακτέρ, συμπαραστεκόμενος στους τότε αγωνιστές αγρότες. Αλλά τώρα οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών είναι ανεκτοί και γιατί τροφοδοτούν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», αφού οι κοινωνικές τάξεις που πλήττονται τάσσονται κατά των αγροτών.

 

Βέβαια τρακτέρ εισήλθαν και στην Θεσσαλονίκη, αλλά ο συμβολισμός της Αθήνας, και δη του Συντάγματος, είναι αρκετά ισχυρός. Πέραν αυτού, αν κατασκηνώσουν εκεί, αφενός δύσκολα φεύγουν, αφετέρου μπορεί να ευνοήσουν κινδύνους ισχυρών συγκρούσεων, και σε αυτές πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιου «πολιτικού ατυχήματος».

 

Ασφαλιστικό

 

Το θέμα της επόμενης εβδομάδας θα είναι το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση νιώθει επί ξύλου κρεμάμενη καθώς θεωρεί ότι αν δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις και δεν ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης θα χαθεί το μομέντουμ της ευνοϊκής στιγμής.

Θεωρούν ότι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση θα δοθούν λάθος μηνύματα σε αποσταθεροποιητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις που απεργάζονται αντιθετικές λύσεις προς την ευρωπαϊκά ενότητα. Ετσι καλούν και τους θεσμούς να ενδιαφερθούν για την σύντομη λήξη της αξιολόγησης, αφού ούτως ή άλλως συμφωνούν με αυτό – την συντομία.

 

Με την συντομία συμφώνησε και αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ο εν λόγω ανέφερε μεν ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», όμως παραμένουν διαφορές στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά (του ‘16 και των επόμενων ετών), στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο μεγάλο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Την δυσκολία της διαπραγμάτευσης περιέγραψε με την – δηλωτική προθέσεων – φράση, «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

 

Παράλληλα άφησε αιχμές ότι κάποια βασικά υπουργεία στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου (καθόλου πρωτότυπο).

 

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σημείωνε ότι αποκλείεται η πολιτική διευθέτηση, ενώ οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες, άρα η αξιολόγηση να γίνει Μάιο ή Ιούνιο, – κάτι που ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε με την φράση «καήκαμε».

 

Το νομοθετικό έργο

 

Τέλος, η κυβέρνηση προγραμματίζει μέσα στον Φεβρουάριο να συζητηθεί το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, ενώ ο Διευθυντής της Κ.Ο Κώστας Ζαχαριάδης, προανήγγειλε και τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από τον λογαριασμό αυτό ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

Παράλληλα θα έρθει το νομοσχέδιο πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση και την αποπολιτικοποίησης του κράτους.

 

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το «παράλληλο πρόγραμμα», που κατά την κυβέρνηση θα φέρει ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

 

Θετικό βέβαια, αρκεί «λεφτά να υπάρχουν» και γι’ αυτό!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Η προχειρότητα του “Κλεισθένη”, του Χαράλαμπου Κόκκινου [Χωρ. Αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου]
«Υπόθεση Παναρίτη» και το θέατρο του παραλόγου, του Γιάννη Σιδέρη
Το Ποτάμι έχει 0% υποκρισία, 0% ψέμα και 0% διαφθορά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.