Πόρτα στη Φωτογραφία

Η γυναίκα της Ολύμπου Καρπάθου βαδίζει προς τον … Όλυμπο, του Πάνου Βενέρη

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Spread the love

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg

  

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,

Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

 

 

 

 

 

18278100_1729673600381712_736200052104146197_o.jpg

 

 

 


Από το ίδρυμα Anna Lindh, σήμερα μας έγινε γνωστό ότι στο διαγωνισμό φωτογραφίας που είχε προκηρύξει με θέμα “50 sides of Greece” και κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά την οποία ψήφισαν χιλιάδες πολιτών, η φωτογραφία μου με θέμα τη γυναίκα της Ολύμπου Καρπάθου που είχε ήδη επιλεγεί στις 10 πρώτες, ψηφίστηκε και μπήκε στην τελική φάση δηλαδή στην πρώτη τριάδα! Η ανακοίνωση της πρώτης, θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη Ρόδο (τόπος που είχε ήδη επιλεγεί από το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού),σε δέκα περίπου ημέρες.

 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου διότι στην πρώτη τριάδα ψηφίστηκε επίσης η φωτογραφία της φίλης, συναδέλφισσας (Πολιτικός Μηχανικός) και Ροδίτισσας Δήμητρας Κλαδογένη Dimitra Kladogeni την οποία και συγχαίρω θερμά. Η τρίτη φωτό, είναι διαγωνιζόμενου από τη Θεσσαλονίκη τον οποίο επίσης συγχαίρω. Η Ρόδος έχει την τιμητική της. Δυο στους τρεις!

 

Όπως έγραψε και το IPORTA, το Ίδρυμα Anna Lindh είναι ο πρώτος φορέας από τη σύσταση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που δημιουργήθηκε και από τα 37 κράτη μέλη της. Πρόκειται ουσιαστικά για φορέα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και την υιοθέτηση μίας συμπεριφοράς φιλοξενίας και σεβασμού. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους και οργανώσεις των δύο πλευρών της Μεσογείου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου, μέσω της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Ωστόσο, σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο διάλογος δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά το μέσον για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε είδους διάκρισης, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Μέσω του διαλόγου, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές που πρεσβεύουν τα μέλη κι οι ομάδες των κοινωνιών αυτών.


H σκληροτράχηλη κοινωνία του μοναδικού παραδοσιακού οικισμού Ολύμπου Καρπάθου, αντικατοπτρίζει το ορεινό τοπίο που τη φιλοξενεί, είναι μητριαρχική σαν κάτι από αντίστοιχες αρχέγονες και διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο τα χαρακτηριστικά αυτά που την κάνουν μοναδική. Η γυναίκα της Ολύμπου, είναι το παν. Από τη δουλειά μέχρι το νοικοκυριό και την οικογένεια. Σύμβολο της δύναμης και της ανθρώπινης θέλησης. Πιστεύω ότι η φωτογραφία μου αυτή συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους τους φίλους που στήριξαν με την ψήφο τους τη φωτογραφία μου με αποτέλεσμα να επιλεγεί στην πρώτη τριάδα και ελπίζω η γυναίκα αυτή από την Όλυμπο Καρπάθου να φτάσει μέχρι ….τον Όλυμπo!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Η σχέση
“Βόλτα” στην Αϊτή και στο Πορτ ο Πρενς με το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, της Μαρίας Σταθοπούλου
Η φωτογραφία της Ημέρας, του Στάθη Παναγιωτόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.