Πόρτα στην Πολιτική

Η Ελλάδα κρεμασμένη στις κεραίες, του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

 

 

Giannis Sideris

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

 

625_CA7B29D6-EF33-74ED-73E4-E36C3C8F3BBF.jpeg

 

Μέγας αχός σηκώθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον Βύρωνα Πολύδωρα να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ.

 

Χλεύη εξακόντισαν όσοι απεχθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ εκ δεξιών, ενώ παράπονο διετύπωσαν οι αριστερόφρονες, που για μια ακόμη φορά (την πολλοστή), ξαφνιάστηκαν και πικράθηκαν, που η «Ριζοσπαστική» Αριστερά, ( ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή) έκανε μία ακόμη δεξιά επιλογή, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες τους, ότι ξεστράτισε από τον ενάρετο δρόμο της αριστερής προσήλωσης.

 

Παράλληλα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που ψηφίζουν όσα νομοθετεί η κυβέρνηση, ξεσπάθωσαν στα social media, ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην τους εξευτελίζει», ή αναρτώντας στίχους του Καβάφη. «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις» Τόση αντίσταση!

 

Όμως η πλήρης επικέντρωση του θέματος, ένθεν κακείθεν, στο πρόσωπο του προτεινόμενου προέδρου, λειτούργησε ως προπέτασμα καπνού που απέκρυψε το πλέον βασικό: Το σκόπιμον της επιλογής.

 

Ο κ. Πολύδωρας, είναι ένας πολιτικός παλιάς κοπής, παραδοσιακός δεξιός, με ρητορικές πινελιές αρχαιολατρίας, και με μοναδικό γνωστό ηθικό στίγμα, την πρόσληψη της κόρης του από τον ίδιο, στην θνησιγενή – μόνο μίας ημέρας – θητεία του ως προέδρου της βουλής. Ακόμη και οι ακκισμοί του με τη Χ.Α. εντάσσονται στην παλαιοδεξιά ιδεολογικοπολιτική του συγκρότηση.

 

Δε ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για πρόεδρος του ΕΣΡ στην Ελλάδα του 2016, αλλά δεν εκλαμβάνουμε αυτό ως το μέγα πρόβλημα, και δεν συμμετέχουμε στην μαζική καταδίκη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αιτία που ώθησε την κυβέρνηση να τον προτείνει, έχει εντοπισθεί μεν, αλλά έτυχε δυσανάλογου σχολιασμού.

 

Η κυβέρνηση υποπτευόταν ότι η ΝΔ δεν θα δεχόταν την πρόταση, καθώς βασικό της αίτημά είναι η ολοκληρωτική απόσυρση του νόμου Παππά, μετά και την απόφαση το ΣτΕ. Σε αυτή τη άρνηση πόνταρε προκειμένου να ξεκινήσει μετωπική επίθεση εναντίον της, να πολώσει βιαίως το πολιτικό σκηνικό και να ξεκινήσει έναν σκληρό, ανειρήνευτο πόλεμο με διττό στόχο:

 

Αφενός να συσπειρώσει το στενό πυρήνα των ψηφοφόρων της ο οποίος απομαζικοποιείται με ταχύτητα, αφετέρου να αποκρύψει τις υποχωρήσεις στις οποίες θα προβεί, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. (Είχαμε γράψει προς τα τέλος της εβδομάδας που πέρασε, ότι σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου, αν η ΝΔ δεν δεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης , θα ξεκινήσει μεγάλη πολιτική σύγκρουση).

Παραδόξως σε αυτές τις επιδιώξεις, βρήκε συμπαραστάτη την… αντιπολίτευση! Η Ν.Δ. αντί να διαμηνύσει μόνο ότι δεν θέτει άλλο όρο παρά την ολοκληρωτική απόσυρση του νόμου Παππά, και να εκληφθεί αυτός ως μην γενόμενος, εισχώρησε στην ατζέντα της κυβέρνησης και άρχισε να αποδομεί το προφίλ του κου Πολύδωρα.

 

Παρότι σωστά γράφει η ανακοίνωσή της , ότι: «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε τα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στην πραγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά», υποπίπτει στον πειρασμό και ασχολείται με τον κ. Πολύδωρα, τονίζοντας ότι «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

 

Στην ίδια λογική κινήθηκε και το Ποτάμι « Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας…» αλλά και το ΠΑΣΟΚ «Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει».

 

Ως εκ τούτου, η συζήτηση τεχνηέντως μετατίθεται στο πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου, η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική, θα κατηγορήσει τα κόμματα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ο κ. Παππάς δύναται να επικαλεστεί αδυναμία συγκροτήσεως ΕΣΡ, και λόγω αυτής της «ανωτέρας βίας», δεν αποκλείεται να επιχειρήσει εκ νέου να δώσει ο ίδιος τις προσωρινές άδειες, παρότι αυτό είναι υπευθυνότητα του ΕΣΡ.

 

Όποιος υποστηρίξει ότι όλη αυτή η διαμάχη είναι περί όνου σκιάς, τη στιγμή που τα σύννεφα εξακολουθούν να συσσωρεύονται απειλητικά, θα έχει απόλυτο δίκιο, αλλά μάλλον δεν θα βρεθεί κανείς από το πολιτικό προσωπικό να του το αποδώσει.

 

Η κυβέρνηση καθόρισε την ατζέντα και τους παρέσυρε.

 

ΥΓ: Είχαν γραφτεί αυτές οι γραμμές όταν ο κ, Πολύδωρας μίλησε στην ΕΡΤ. Και αυτός ο άνθρωπος θεωρήθηκε ώριμος, ενωτικός και μειλίχιος, ικανός να συσπειρώσει αντιτιθέμενες δυνάμεις!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Στέλιος Κούλογλου: για την 1η εβδομάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Γιατί ήδη πέτυχε στην αποστολή του ο Στυλιανίδης, του Αντώνη Η.Διαματάρη
“Το κράτος είμαι εγώ”, του Κώστα Αρβανίτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.