Κινηματογράφος - Θέατρο

Η αμαρτωλή κρυμμένη ιστορία τριών εφηβικών κρανίων, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά

 

 

PANE_DI_CAPO_Plaino.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Pane di capo σε

 Πηγές Καλλιθέας, Ανάληψη, στάδιο Διαγόρας, Ασγούρου 

και Pane di capo delivery: 224100-3600. 

 

 

1394880069.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Amor-Amor: ο κόσμος τους, εσύ! 

 

 

 

 

 

zdxgfSG-e1402603407988.jpg

 

 

Ξέρεις αγαπώ τους αμαρτωλούς. Δεν τα πηγαίνω καλά με την τελειότητα, ούτε την παρθενία. Οι πιο ωραίοι και γοητευτικοί για μένα είναι όσοι έχουν βουτήξει στη βρωμιά, κολύμπησαν εκεί μέσα και αποφάσισαν να βγουν στο φως, στον αέρα, ανάσαναν σαν να γεννιόνταν πρώτη φορά. Αυτό που άλλοι ονομάζουν αμαρτία, εγώ το λέω ζωή κανονική. Γιατί διαμορφώνει ήθος. Από αυτό που σε ψηλώνει δυο πόντους, που σε κάνει ανθεκτικό, γενναίο και φιλάνθρωπο, επιεική και καλοσυνάτο. Οι χαρακιές στην ψυχούλα και στην πλάτη μού γεννούν σεβασμό και συμπάθεια.

Τούτα τα «αμαρτωλά» όμως δεν είναι το ίδιο. Είναι τρία μικρά κεφαλάκια διαπερασμένα από μια σφαίρα το καθένα στο κρανίο. Βρέθηκαν θαμμένα στην Κάρπαθο – στον λάκκο που τα ίδια εικοσάχρονα παιδιά εξαναγκάστηκαν να σκάψουν για να πεταχτούν στη συνέχεια – 70 χρόνια μετά από την εκτέλεση που υπέστησαν από τους γερμανούς, με την ψευδή κατηγορία ότι σκύλευσαν στο πτώμα ενός αεροπόρου.

Σκοτεινές οι εποχές τότε. Παντού πατριώτες και προδότες. Ο κόσμος , ακόμα και σήμερα, δεν ανοίγει εύκολα το στόμα του, από φόβο. Ούτε καν τον τάφο των συγγενών του, των τριών νεαρών. Φοβάται τον εχθρό όπως τότε. Που μπορεί να μην ζει, όπως τότε, αλλά …πώς να ξεχάσεις την προδοσία του συντοπίτη σου στον κατακτητή; Και ποια ερμηνεία να δώσεις στα ερμητικά σφραγισμένα στόματα;

Την ταινία των 40 λεπτών του κάμεραμαν του mega και ανήσυχου ντοκιμαντερίστα Μανώλη Δημελλά, την είδα τον περασμένο Ιούλιο. Prive. Θέλω να πω πως μου την έστειλε, καθώς γνωρίζει ότι θαυμάζω την δουλειά του, την λοξή ματιά του στα γεγονότα, αλλά τόσο εμβριθή και ουσιαστική. Την ευαισθησία του Μανώλη την διαβάζεις στις μικρές συγκινητικές ιστορίες που γράφει και στην Πόρτα, αλλά και στον τρόπο που αποτυπώνει τις αλήθειες της Καρπάθου που είναι ο τόπος καταγωγής του.

Τα «Αμαρτωλά Κρανία» θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν και να διατηρηθούν στην μνήμη οι άδικα εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς κατακτητές Σποΐτες Πάχος Πιπέρης, Μανώλης Πιπέρης της Ζαχάρης και Μανώλης Σισαμής. Η συνολική οργάνωση των γυρισμάτων έγινε στη Κάρπαθο, βασισμένη κυρίως στον θείο του Πιπέρη, τον κύριο Νίκο, που προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την αλήθεια από το ψέμα, αλλά και σε όλους τους Καρπάθιους που ξεδίπλωσαν μνήμες, που εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, ροκάνιζαν τα ξεχασμένα οστά των εκτελεσμένων Σποϊτών.

Η εκταφή των οστών γίνεται on camera. Άλλωστε η ευαισθησία του Δημελλά, η σκηνοθετική του ματιά, η ανάγκη του να φωτίσει ένα από τα άπειρα, κρυμμένα μυστικά του Αιγαίου, τροφοδότησαν θετικά για ακόμα μια φορά την δημιουργικότητά του.

Αξίζει να βρείτε τρόπο να γνωρίζετε τούτην την ταινία. Για την λησμονημένη εκτέλεση των παιδιών, για την σκληρότητα που υπέστησαν όσοι την έζησαν, πόνεσαν από την αδικία, θύμωσαν με το κουκούλωμα. Η δουλειά του Δημελλά είναι η πιο δίκαιη αποκατάσταση της κρυμμένης αλήθειας που ξυπνά συναισθήματα ευθύνης, αυτοκριτικής, σκέψης και που ενισχύουν την άποψη ότι η ισορροπία και η δικαιοσύνη πάντα βρίσκουν το δρόμο τους, έστω κι αν τα χώματα κρύβουν πικρές ιστορίες εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.

 

 

 

 

{youtube}pD9GrIt5MHU{/youtube}

 

 

Αύριο Τρίτη 25 Αυγούστου θα προβληθεί στην Κάρπαθο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου, η ταινία του Μανώλη Δημελλά “Αμαρτωλά Κρανία”, στις 9:30μμ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό. Προηγήθηκε η πρεμιέρα της προβολής της ταινίας στις 20 Αυγούστου στα Σπόα Καρπάθου, στο Αμφιθεάτρο Πηγαδιών.  

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
“Τα παιδιά της πιάτσας” παίρνουν Όσκαρ, του Νίκου Σταθόπουλου
Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στη Ρόδο- Επαφές Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου για τη θέσπισή του
17204233_10210832408580023_1930162634_n.jpg
Βουβός Κινηματογράφος: η τέχνη του 1917

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.