Πρόσωπα - Αφιερώματα

Hrach-Altunyan: o blues-er που αξίζει να γνωρίζεις, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ο Hrach-Altunyan είναι ασυνήθιστος. Ικανός, σεμνός, προσγειωμένος, ευγενικός και ταλαντούχος. Από τον ίδιο και από τους συνεργάτες του γκρούπ που έχει δώσει τ’όνομά του aπέχει η αλαζονεία της νιότης. Άκουσα τυχαία το blues μουσικό θέμα και την ερμηνεία του, που θα βρείτε στο τέλος της συζήτησής μας. Μου άρεσε πολύ για κάποιο λόγο που αδυνατώ να ερμηνεύσω. Είναι αυτό το συναίσθημα που δημιουργεί το ένστικτο, η διαίσθηση ότι κάτι καλό υπάρχει. Επιπλέον, το γεγονός ότι παίζουν στο Faust-Bar-Theatre, στην οδό Καλαμιώτου και Αθηναΐδος στο Μοναστηράκι, ενισχύει την πεποίθησή μου ότι αξίζει ο ίδιος, αξίζουν και οι μουσικοί της μπάντας. Στο συγκεκριμένο χώρο τα live είναι επιλεκτικά και αποφασίζονται από ανθρώπους που γνωρίζουν από ποιοτική ψυχαγωγία (Αλέκος Συσσοβίτης- Αντώνης Περιστεράκος). Οι Hrach-Altunyan στην διετή τους πορεία ήδη έχουν εμφανιστεί στις καλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας.  O Hrach Altunyan είναι Αρμένης και φέρει το όνομα του παππού του!

Ας γνωρίζουμε, λοιπόν, τον 26χρονο Χρατς Αλτουνιάν που κατάγεται από την Αρμενία και αξίζει να ακούσεις.

*20 Οκτωβρίου: οι Χρατς Αλτουνιάν Μπάντ εμφανίζονται στο Faust-Bar-Theatre στην Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, (Μοναστηράκι- Αγία Ειρήνη) στις 10 μμ. Τιμη εισόδου: 5 ευρώ.   

Πού και πότε γεννήθηκες;

Γεννήθηκα το 1989 στο Έρεβαν της Αρμενίας.

Πώς βρέθηκες στην Ελλάδα; Υπάρχουν μνήμες από την Αρμενία;

Το 1995 μετακομίσαμε στην Ελλάδα με τους γονείς μου και την μεγαλύτερη αδελφή μου. Οι αναμνήσεις μου από την Αρμενία αλλά και από το ταξίδι από εκεί εδώ, είναι πολύ ευχάριστες, γιατί ως παιδί είχα την πολυτέλεια να τα βλέπω όλα σαν παιχνίδι. Είχα την τύχη οι γονείς μου να προσπαθούν πάντα να προστατεύσουν την παιδικότητα μου. Δυστυχώς από ανθρώπους δεν μπορώ να θυμηθώ πολλά. Έχω δημιουργήσει, όμως, χαρακτήρες από τις διάφορες ιστορίες που έχω ακούσει που με βοηθάνε να δουλεύω και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος σε ότι κάνω.

Το γκρουπ είναι προσωποκεντρικό ή είναι σταθεροί οι μουσικοί που συνεργάζεσαι; 

Οι μουσικοί με τους οποίους παίζω είναι σταθεροί από την δημιουργία της μπάντας. Τις αποφάσεις τις παίρνουμε όλοι μαζί και ο καθένας έχει τον ρόλο του ενεργά. Βέβαια η δημιουργία των κομματιών γίνεται από εμένα. Επίσης το βάρος της προώθησης, των ηχογραφήσεων και των video clip αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται μια μπάντα τα αναλαμβάνω εγώ προσωπικά.

Hrach Altunyan : Κιθάρα , Φωνή

Γιώργος Ζαρκαδούλας: Τύμπανα

Γιάννης Παναγόπουλος: Μπάσο

Νίκος Καπετάνογλου: Κιθάρα

Υπάρχει στόχος ως προς την πορεία σας ως μπάντα;

Στόχοι για την μπάντα υπάρχουν αλλά κυρίως προσωπικοί στόχοι. Να συνεχίσω να έχω ενέργεια για δουλειά και την έμπνευση για να γράφω . Όσον αφορά στην μπάντα ελπίζω να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία μας και την εξέλιξη που έχουμε τα τελευταία 3 χρόνια και να ανοίξουν οι πόρτες για νέα σημαντικά και πράγματα.

Οι Hrach-Altunyan είναι η βασική σας/σου απασχόληση;

Όχι αν και είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι των ασχολιών μου. Οι σπουδές μου είναι πάνω στην επικοινωνία ασχολούμαι και με αυτό.

Ποιους καλλιτέχνες περιλαμβάνει ένα συνηθισμένο πρόγραμμά σας/σου;

Αν και προσπαθούμε να αλλάζουμε το πρόγραμμα κάθε φορά ώστε να έχει ενδιαφέρον για τους ακροατές αλλά και για εμάς , υπάρχουν κάποιοι που πάντα τους τιμούμε, όπως είναι για παράδειγμα, ο James Brown, ο B.B King ,ο Muddy Waters, ο Buddy Guy, ο Albert King και πολλοί άλλοι.

Εκτός από μουσική, γράφεις στίχους. Από πού αντλείς την θεματολογία σου;

Στον πρώτο μου δίσκο “Long Way Home” οι στίχοι είναι επηρεασμένοι κυρίως από το ταξίδι από την Αρμενία στην Ελλάδα και γενικότερα από τα προσωπικά μου βιώματα. Επίσης υπάρχουν πολλές αναφορές στην οικογένεια και την αξία αυτής. Ο δεύτερος δίσκος είναι λίγο πιο άμεσος στιχουργικά. Στις ημέρες που ζούμε αλλά και στην χώρα που έχουμε την τύχη να ζούμε ακόμα και μια απλή καθημερινή βόλτα μπορεί να σου δώσει έμπνευση για να γράψεις. Μπορεί να είναι στενάχωρα ή νοσταλγικά αλλά παραμένει έμπνευση.

Τι σας κάνει ξεχωριστούς συγκριτικά με άλλα γκρουπ;

Νομίζω το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό που κάνουμε το αγαπάμε τόσο πολύ που κάθε φορά που παίζουμε η ενέργεια αυτή βγαίνει προς το κοινό. Δεν προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε και είμαστε αληθινοί πρώτα προς τους εαυτούς μας και μετά απέναντι στους άλλους.

Σε ποιο βιβλίο, ταινία, τραγούδι/ερμηνευτή/γκρουπ σε βρίσκουμε;

Βιβλίο: James Joyce’s Ulysses

Ταινία: Futurama (Μετράει;)

Ερμηνευτή: Ryan Bingham

Τέχνη είναι…

Ένας δρόμος για την αναζήτηση της αλήθειας.

Συγχωρείς…

Όποιον ζητάει την συγχώρεση μου.

Θυμώνεις…

Με την χυδαιότητα του κόσμου και τον αφανισμό των αξιών.

Θαυμάζεις…

Την όρεξη για δουλειά και την τόλμη στο να προσπαθείς κάτι καινούργιο.

Αποστρέφεσαι…

Το ψέμα και τους ανθρώπους που δεν είναι αληθινοί απέναντι στον εαυτό τους.

Έχεις μουσικά πρότυπα;

Έχω άρα πολλά πρότυπα. Το μεγαλύτερο πρότυπο μου στην τέχνη είναι ο πατέρας μου Gagik Altunyan ο οποίος είναι ζωγράφος και γλύπτης και το να μιλάει για την ζωγραφική ή για την τέχνη γενικότερα αποτελεί μάθημα για την τέχνη σε κάθε μορφή της. Συγκεκριμένα στην μουσική πρότυπα μου είναι όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι όπως John Lee Hooker , ο B.B King , ο Buddy Guy και πολλοί άλλοι.

Για ποιους λόγους αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των Hrach-Altunyan;

Γιατί θα δει κάτι καινούργιο. Θα ακούσει δικά μας κομμάτια αλλά και διασκευές ερμηνευμένες με πρωτότυπο τρόπο και θα ταξιδέψει μαζί μας στον κόσμο της blues και της soul.

Τι θα ήθελες να μας πεις και δεν μας το είπες;

Ότι ετοιμάζω τον δεύτερο δίσκο μου με τίτλο ”Son of the Blues” και ότι ο προηγούμενος δίσκος μου είναι διαθέσιμος για δωρεάν κατέβασμα μέσω της υπηρεσίας BandCamp και αποτελεί την πρώτη μου ολοκληρωμένη δουλειά.

11390242_1032954713384142_1040080301830385406_n.jpg

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ένα τραγούδι για τον άνθρωπο-σύμβολο, Νέλσον Μαντέλα, της Ελπίδας Νούσα
Μάνος Χατζιδάκις – Ο εξουσιαστής – ηχητικό 6’53”
Απ’ το ‘Βαρδάρι’ στην ‘Εγνατία’ , του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.