Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Henrik Ibsen, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

Vangelis Pavlidis

 

 

 

 

 

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

IBSEN.jpg

 

 

 

 

 

 

Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Μάρτη 1828, γεννιόταν στην Νορβηγία ο Henrik Johan Ibsen. Από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους θεατρικούς συγγραφείς, “πατέρας του ρεαλισμού” και από τους ιδρυτές του Μοντερνισμού στο θέατρο. Είναι ο πιο πολυπαιγμένος συγγραφέας μετά τον Σαίξπηρ και στο τέλος του 20ου αι. το έργο του “Το κουκλόσπιτο” ήταν το πιο πολυπαιγμένο στον κόσμο. Προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ το 1902, 1903, 1904.

 

Πολλά από τα έργα του θεωρήθηκαν σκανδαλώδη στην εποχή τους καθώς καταπιάστηκαν με τα αυστηρά ήθη της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής ξεσκεπάζοντας κρυμμένες αλήθειες, ανησυχητικές και δυσάρεστες για τους σύγχρονούς του.

 

Ο Ιμπσεν ήταν άνθρωπος προσκολλημένος σε αυστηρές συνήθειες και ρουτίνες. ‘Όταν δούλευε ξυπνούσε στις 06.30 ακριβώς και μέχρι τις 13.00 δεν έβλεπε κανέναν. Έκανε ένα πολύ μικρό διάλειμμα και ξαναδούλευε μέχρι τις 19.30. Στις 20.00 ήταν στο κρεβάτι. Ακόμα, χρειαζόταν πολύ χώρο γύρω του για να κινείται. “Καθώς έγραφε τα έργα του στριφογύριζε πάνω κάτω σε τρία τέσσερα δωμάτια”, λέει ο βιογράφος του και συνεχίζει ”…όταν βάλει μπροστά κάποιο σχέδιό τρώει μόνο ο,τι είναι απόλυτα απαραίτητο. Ένα κομματάκι ψωμί, μισό φλυτζάνι σκέτον καφέ, πριν κάτσει στο γραφείο του το πρωί. Πιστεύει πως περισσότερη τροφή θα του ήταν εμπόδιο”.

Ακόμα και στα τελευταία του χρόνια, όταν πια εργαζόταν πιο χαλαρά, ο Ιμπσεν ακολουθούσε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Από τις 13.20 μέχρι 14.00 κι ύστερα πάλι απο 18.00 μέχρι τις 19.30 διάβαζε την εφημερίδα του στο Grand Cafe του Όσλο, εκεί που τον ζωγράφησε και ο Μούνκ. Το γεύμα του ήταν πάντα το ίδιο: ένα σάντουιτς, μια μπύρα κι ένα κέηκ με μέλι, για το οποίο σας δίνω την συνταγή.

HONNINGKAKE

ΥΛΙΚΑ

 

1 λίτρο βουτυρόγαλα* – 4 αυγά – 450 gr. ζάχαρη – 170 ml. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) – 250 gr. μέλι – 1/2 κουταλάκι πιπέρι – 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη – 1/2 κουταλάκι τζίντζερ – 1/2 κουταλάκι κανέλλα – 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα – 1 kg. αλεύρι γενικής χρήσεως – ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Αναμιγνύουμε καλά με το σύρμα τα “υγρά” συστατικά -βουτυρόγαλα, αυγά, σιρόπι, μέλι, ζάχαρη. Χωριστά, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα και τα προσθέτουμε στα “υγρά” καθώς και το λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε την ζύμη σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

 

Ψήνουμε περίπου 45′. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια που μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για πολύ καιρό σε αεροστεγές κουτί.

* Βουτυρόγαλα. Αν δεν το βρείτε στο σούπερμάρκετ φτιάξτε το μόνοι σας. Χρειάζονται γάλα και χυμός λεμονιού ή ξύδι λευκό. Σε κάθε φλυτζάνι γάλα προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας λεμόνι ή ξύδι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Σε 10 περίπου λεπτά θα έχει πήξει. Αν όχι, προσθέτουμε ακόμα λίγο λεμόνι ή ξύδι.

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Μια κυρία από την Παλλήνη – A romantic miss, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ξενοδοχείο των Ρόδων, Καλλιθέα και Χούντα, του Βαγγέλη Παυλίδη
Στο αεροδρόμιό μας, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.