Πόρτα στην Πολιτική

H Merkel, η Deutsche Bank και η προνοητικότητα του Βερολίνου, του Ηλία Καραβόλια

Ηλίας Καραβόλιας

Ηλίας Καραβόλιας

Ηλίας Καραβόλιας

[email protected]

 

 

Merkel_daxtilo.jpg

 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus η Merkel απέκλεισε χθές το ενδεχόμενο οποιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης στην Deutsche Bank( DB) η οποία φορτωμένη με άερα κοπανιστό( παράγωγα συνθετικού τύπου κυρίως ενυπόθηκων ομολόγων) άρχισε να καταρρέει στο γερμανικό χρηματιστήριο (http:// bankingnews.gr/ διεθνή/item/272690-«βουτιά»-7,5-για-τη-μετοχή-της-deutsche-bank-απέκλεισε-κρατική-στήριξη-η-merkel,-φόβοι-για-bail-in.html) ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές στις ΗΠΑ.
Ας μην βιάζονται όμως οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι μας να πανηγυρίσουν με την πιθανή δήλωση της Μέρκελ και να δούν την θεωρία τους ( η ”αγορά” θα εκκαθαρίσει την υπόθεση) να περιορίζει ζημίες και πιθανό παγκόσμιο κραχ ..)

 

Η ανώτατη γερμανική τραπεζική ρυθμιστική αρχής (BaFin) ξέρει πολύ καλά , άρα και η Μέρκελ, αυτό που αγνοούν τόσο οι αγορές όσο και οι κυβερνήσεις: Το εντυπωσιακό οχυρό προστασίας για το τραπεζικό σύστημα και τους φορολογούμενους στη Γερμανία όπου δημιουργήθηκαν αργά και αθόρυβα απο το 2008- 2012 , τα Ειδικά Κεφάλαια Σταθεροποίησης των Χρηματαγορών (SoFFin) στα οποία το γερμανικό κοινοβούλιο χορήγησε μέσω της Bundesbank 400 δις ευρώ, ως εγγυήσεις των γερμανικών τραπεζών, και άλλα 80 δις για απ ευθείας αναχρηματοδοτήσεις τους σε περίπτωση ελλιπούς κεφαλαιακής επάρκειας και ανάγκης αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων. Παράλληλα θεσπίστηκε ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να μεταφέρουν (αν χρειαστεί )στα SoFFin τα ευρωπαικά σκάρτα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

 

Η μεθοδική αυτή προνοητικότητα των Γερμανών, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες διατήρησης υγιούς τραπεζικού συστήματος ( το οποίο είχε ήδη το 2012 ρωγμές από τους ισολογισμούς των στεγαστικών τραπεζών Landesbanken) μας δείχνει και την ετοιμότητα τους σε περίπτωση συστημικής επέκτασης της κρίσης χρέους.

 

Τι έκανε λοιπόν εδώ και 8 χρόνια η Γερμανία ; Ενώ ύψωσε το δικό της τείχος προστασίας με 480 δις για τις εγχώριες τράπεζες της, ήταν σθεναρά αντίθετη για την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη και ουσιαστικά ‘υποχρεώνε’ την ΕΚΤ να αγοράζει τα σκάρτα ομόλογα του Νότου,μετατρέποντας την στην μεγαλύτερη τοξική τράπεζα στην Ευρωπαική Οικονομία. Ως πότε όμως;

 

Να που ήλθε ο καιρός για το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει τον δικό της πυροσβεστήρα ώστε να σώσει την DB. Μα, θα πεί κάποιος, αμφισβητείς την Μέρκελ ; Βεβαίως και την αμφισβητώ διότι η DB δεν είνα Ελλάδα για να παίζουμε το παιχνίδι ”σε σκοτώνω για να σωθείς”.

 

Η γερμανική τράπεζα είναι σχεδόν νεκρή και η Μέρκελ είχε φτιάξει εδώ και 5 χρόνια ειδικό κάδο αποκομιδής των ”σκουπιδιών” της DB. Άλλωστε αλλού είναι το μυαλό της Μέρκελ : Πώς θα μείνει αμέτοχη η κυβέρνηση της στην υπόθεση DB όσο αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή επιβάρυνση 14 δισεκ. δολαρίων στο πλαίσιο διευθέτησης έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Κοινώς, δεν τα βάζεις εύκολα με την SEC( αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς) που ήδη δρομολογεί νέα πρόστιμα και σε άλλους γερμανικούς κολοσσούς στο έδαφος της (Volkswagen, Deutsche Telecom…)

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

  The article expresses the views of the author  

   iPorta.gr

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
“Μέτρα” με….Kleenex!, του Γιώργου Σαράφογλου
Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, του Πάνου Μπιτσαξή
Περί Γιώργου Χατζημάρκου, Περιφερειάρχη ΠΝΑι: οι πολίτες ρωτούν και απαντώ, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.