Πόρτα στην Πολιτική

H καταστροφική εμμονή με την απορρύθμιση, του Ηλία Καραβόλια

Ηλίας Καραβόλιας
Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

 

[email protected]

 

10297582_658532920898711_7394277353455912826_n.jpg

 

Ανατομικά υποδήματα Lumberjack, Stonefly, Ecco,

Ανοιξιάτικες Προσφορές

  

Γρ. Λαμπράκη 46, Ρόδος [Κέντρο, Περιοχή 100 Μαγαζιά, έναντι Everest] 

 

 

 


cup-617422_960_720.jpg

 

 

Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία που οι αποφάσεις των ισχυρών δρουν καταλυτικά για τις τύχες της ανθρωπότητας. ‘Έτσι λοιπόν, αμετανόητος ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει σαν να μην διδάχθηκε τίποτα από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 όταν κατέρρευσαν δεκάδες στεγαστικές τράπεζες στις ΗΠΑ και έσκασε η Lehman Brothers. Όπως διαβάζω , θα χαλαρώσουν και πάλι τα λουριά εποπτείας των αμερικανικών τραπεζών,με οτι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες/καταθέτες/δανειολήπτες/επενδυτές. Μάλιστα,οπως γράφει το ρεπορτάζ, μειωμένη θα είναι και η παρεμβατική δράση του φορέα προστασίας καταναλωτή. Το χρήμα και τα παράγωγα του θα κυκλοφορούν πάλι ελεύθερα,κουβαλώντας πάνω τους την αυτορύθμιση, την εγγενή δηλαδή ισορροπία που φυσικά ποτέ δεν γίνεται ορατή ως τέτοια.

 

Πρόκειται για ολέθριο λάθος,για τυφλή υπακοή στο αποτυχημένο δόγμα της αποτελεσματικότητας των αγορών που δήθεν ισορροπούν μόνες τους. Πρόκειται για μια παράλογη εμμονή στο Συμβολικό του χρήματος, όχι στο Πραγματικό. Τα μοχλευμένα κεφάλαια, οι εικονικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων μέσα στα τερματικά, οι ανοιχτές θέσεις και τα ανασφάλιστα στοιχήματα, μειώνουν τις αντοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εκθέτουν σε κινδύνους τις οικονομίες. Ακόμη και η ελληνική κρίση χρέους συνδέεται, για όσους πεισματικά δεν θέλουν να το πιστέψουν, με εκείνη την πολιτική φθηνού χρήματος και απορρύθμισης των κανόνων λειτουργίας των επενδυτικών οργανισμών επί Greenspan στην FED (την οποία ακολούθησε, σχεδόν, και ο Trichet στην ΕΚΤ), βασική αιτία για την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων ομολόγων στις ΗΠΑ το 2008, αγορά στην οποία είχαν εκτεθεί αρκετά γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Αυτές που στη συνέχεια ”έψαξαν” ρευστότητα από την ΕΚΤ ξεπουλώντας τα σκάρτα ελληνικά ομόλογα, στήνοντας όμως πρώτα το σκηνικό ”διάσωσης” της Ελλάδας, αφού σιγούρεψαν ποιος θα είναι ο σωτήρας-αγοραστής των ομολόγων (ΕΚΤ) Κάποιοι αρνούνται να δουν την βασική πηγή του κακού. Αρνούνται πεισματικά να ονομάσουν την απορρύθμιση ως την πλέον επικίνδυνη παρέμβαση των κυβερνήσεων στις αγορές.

 

Όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η πλήρης απορρύθμιση των αγορών χρήματος εξασφαλίζει τους διαδρόμους διαφυγής και σωτηρίας των παρασιτικών χρηματιστικών κεφαλαίων,τότε ας μην ανησυχούν. Όσοι πάλι κατανοούν ότι η λελογισμένη ρύθμιση και η ορθολογική εποπτεία στην κυκλοφορία του χρήματος μειώνει τις μαζικές απώλειες από την υπέρ-ταχύτητα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, μάλλον θα συμφωνήσουν μαζί μου.

 

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Trump ρευστοποιεί τις επιταγές που του ”έστειλε” προεκλογικά η Wall Street και φυσικά ξαναβάζει την παγκόσμια οικονομία στον γνωστό δρόμο της χρηματοπιστωτικής υπερ-φιλελευθεροποίησης, ένας δρόμος που μόνο ζημιές θα γεννήσει για τους πολλούς και σχεδόν σίγουρα κέρδη για τους λίγους…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author 

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της ΝΔ η κα Ιωάννα Καλαντζάκου Υποψήφια Βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’Αθηνών
Μια Κυριακή…, του Χρήστου Μαγγούτα
Η “μπανάνα” – The “banana”, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.