Ανοιχτή πόρτα

H Ελληνική επανάσταση ήταν δημιούργημα μιας ελληνικής αστικής τάξης, του Νίκου Βασιλειάδη

llll.png
Spread the love

llll.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Βασιλειάδης
(Συντονιστής “Κέντρων Δια Βίου Μάθησης”
Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Δημοσιότητας)

 

 

2012-09-09_154212.png

 

 

Μιας ριζοσπαστικής μεσαίας ελίτ διανοουμένων, εμπνευσμένων από τον γαλλικό διαφωτισμό και την γαλλική επανάσταση. Ο δημοκρατικός και απελευθερωτικός της χαρακτήρας όμως εκτός από τα αστικά κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχε εξαιτίας της συμμετοχής των αστικών, στρατιωτικών και γαιοκτημονικών στρωμάτων, ενείχε και αγροτικά κοινωνικά χαρακτηριστικά εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτή των αγροτικών στρωμάτων.

Στόχος της ήταν η ίδρυση ενός κοσμικού εθνικού και αστικό δημοκρατικού κράτους με ένα πολίτευμα, εμπνευσμένο από δημοκρατικές και αστικές φιλελεύθερες ιδέες που θα κατοχυρώνει τις βασικές ατομικές ελευθερίες. Η ελευθερία του προσώπου, η απαγόρευση της δουλείας, η θρησκευτική ελευθερία παρά την θεσμοθέτηση της ορθοδοξίας ως επίσημου δόγματος, η ελευθερία του τύπου κατοχυρώθηκαν στα πρώτα ελληνικά ριζοσπαστικά Συντάγματα μαζί με τις έννοιες της κυριαρχίας του λαού, του ελληνικού έθνους, του πολίτη και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

 

Σήμερα αυτό που έχουμε ως βεβαιότητα είναι η υποδούλωση στην απολυταρχία της Γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μνημόνια της οικονομικής ολιγαρχίας εξωχώριας και εγχώριας που έχουν καταργήσει όλες εκείνες τις αστικές δημοκρατικές και λαϊκές κατακτήσεις για τις οποίες πάλεψαν και ως ένα μικρό βαθμό πέτυχαν οι πρόγονοί μας σε όλη την ελληνική ιστορία από 1821, από το 1843, από το 1862, από το 1909, τον μεσοπόλεμο, από το ΕΑΜ, τον εμφύλιο μέχρι το 114, το Πολυτεχνείο και τη μεταπολίτευση. Η στάση του ελληνικού λαού θα καθορίσει ή καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή όχι αυτού του βάρβαρου σχεδίου για να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο μια νέα επανάσταση, μια αντικαπιταλιστική αντι – νεοφιλελεύθερη επανάσταση μπορεί και έχει τη δύναμη να αποτελέσει τον κυματοθραύστη της βάρβαρης ολιγαρχίας και να ανανεώσει τους πόθους και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.

 

Γένοιτω.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ο Δημήτρης Κατσούλας απαντά σε 8 ερωτήσεις καλωσορίζοντας με αισιοδοξία το φθινόπωρο
Ελευθερία και Ζωή (ή το αντίθετο του «Ασυδοσία και Θάνατος), του Κωστή Α.Μακρή
Ο Τοσοδούλης!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.