Πόρτα στον Κόσμο

H εκδίκηση του εμπορεύματος, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

Τα ράφια στην Αγγλία είναι άδεια. Τα καύσιμα τελείωσαν και δεν υπάρχουν οδηγοί να φέρουν προμήθειες πάσης φύσεως. Βιάζονται πολλοί και το συνδέουν μόνο με το Brexit. Πρόκειται για τα απόνερα της αναταραχής στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Και πρόκειται για την εκδίκηση του εμπορεύματος και της εργασίας. 

Ο καπιταλισμός μπαίνει σε ύφεσο-ανάπτυξη (όπως γράφει ο ευφυής Κιμπουρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών 2/10). Προσφορά και ζήτηση δεν συγχρονίζονται  -το ίδιο και τα logistics με τις μεταφορές.Τα άδεια ράφια σε καιρό ειρήνης είναι η άλλη πλευρά της κοινωνικής μηχανικής και της βιοπολιτικής πίσω από την απασχόληση και την παραγωγή.

Η ζήτηση για κατανάλωση στη Δύση σταματάει στην ελλειμματική προσφορά κυριως στα εργοστάσια Κίνας και άπω Ανατολής. Το εμπόρευμα δεν μπορεί να παραχθεί σε αφθονία γιατί υπάρχει ο φόβος να φρακάρει.

Ζούμε την ιστορική καμπή του υποδείγματος προσφοράς- ζήτησης. Η πανδημία, η νέα μορφή στασιμοπληθωρισμού και τα μηδενικά επιτόκια αλλάζουν τα μακροοικονομικά δεδομένα της παγκοσμιοποίησης. Το προϊόν και οι αλυσίδες αξίας του δεν έχουν πλέον ξεκάθαρη καταγωγή και προορισμό. Επανασυντίθενται στην ουσία οι παγκόσμιες παραγωγικές και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Θα ζούμε άραγε με περιορισμούς ή απλά με αθέατες στρεβλώσεις του συστήματος ; Μπορεί να μην δυσκολέψει η προσαρμογή μας στην νέα αυτή εποχή όμως ο καπιταλισμός δυσκολεύεται ήδη…

SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
8.206 δολάρια το λεπτό στοιχίζει στις ΗΠΑ ο πόλεμος κατά του ISIS, της Μαρίας Καρχιλάκη
Πόλεμος και ηγεμονία, του Ηλία Καραβόλια 
Τραμπ: “Προσοχή- Κίνδυνος” – Trump: “Attention-Danger”, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.