Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

H βιτρίνα, το ράφι και το εμπόρευμα, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

Το παπούτσι και το ρούχο καλούν ξανά απο την βιτρίνα. Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν αγοραστούν, αν δεν αδειάσουν λίγο και τα ράφια, το επόμενο επίδομα θα είναι κάτω απο 534 ευρώ. Η απ-ενοχοποίηση της κατανάλωσης στο ασυνείδητο είναι αναγκαία. Χωρίς τζίρους, η χώρα θα φάει τα σωθικά της και τα λουκέτα θα είναι αμέτρητα. Kαι κανείς δεν μπορεί να βάλει το πιστόλι στο κεφάλι όσων έχουν λεφτά να αγοράσουν τα κλειστά μαγαζιά και να καινοτομήσουν. Αυτή η εντολή δεν προβλέπεται στο υπερχρεωμένο οικονομικό σύστημα.

Ξέρω το λογικό ερώτημα όλων : που να βρεθούν λεφτά για να ψωνίσουμε ; Αυτά δεν φθάνουν όση αναστολή και αν έχει δοθεί σε οφειλές και ανελαστικές δαπάνες. Στις ΗΠΑ ο τρελο-Τραμπ έστειλε 2,500 δολάρια σε κάθε πολίτη. Και τώρα ξαναστέλνουν πάλι. Ακριβώς γιατί βλέπουν τον πολίτη ως καταναλωτή, ως αιμοδότη της οικονομίας. Δεν ψωνίζεις άρα δεν θα ζήσεις, είναι το θεώρημα του αμερικανικού καπιταλισμού( καταναλώνω άρα υπάρχω) φυσικά συνδυασμένο με τον κοινωνικό δαρβινισμό και την μανία για αστείρευτο κέρδος. Ξέρουν όμως ότι αν χρειαστεί, όπως πριν δεκαετίες προτάθηκε απο τον Keynes, το Κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει. Μόνο έτσι θα πέσουν δυο μισθοί στην αγορά. Και με τον ένα θα αγοραστεί το παπούτσι και με τον άλλο το ρούχο. Και έτσι θα κερδίσει το μαγαζί, θα εισπράξει και το Κράτος.

Επειδή όμως σηκώνονται ρολά την αυτές τις μέρες φρονώ ότι στην Ελλάδα των 534 ευρώ, η αγοραστική δύναμη θα είναι καθηλωμένη και οι τζίροι αναιμικοί. Η αβεβαιότητα θα αναβάλλει εκ νέου δαπάνες έστω και αν υπάρχει απωθημένο για shopping therapy απο τα lockdown. Πρέπει να αρχίσει ταυτόχρονα η τόνωση και της προσφοράς και της ζήτησης. Δύσκολος συντονισμός. Θα τον ρυθμίσει ενδεχομένως μια σταδιακά αυξημένη τουριστική κινητικότητα διεθνώς. Πάντως τα μακροοικονομικά αυτόματα δεν λειτουργούν όταν έχεις πρωτοφανή καθήλωση παραγωγής και ισχνή επιδοματική αποχή απασχόλησης.Ειδικά για εμάς, που κάπου εκεί μέσα στα γονίδια μας κυκλοφορεί αιώνες τώρα μια ασυνείδητη μηχανική εμπλοκή : αυτή της ατέρμονης οφειλής και της νοητικής συσχέτισης της με την προσδοκία της μελλοντικής παραγωγής. Κάπου ενώνουμε στους νευρώνες μας, εργασία- εισόδημα- περιουσία- χρέος-θάνατο ( σημ: στα γονίδια των Γερμανών και των βόρειων λαών, η προτεσταντική ηθική του χρέους και η θυσία, υποτίθεται ξορκίζει το κακό. Αμφισβητήσιμο κατ’ εμέ ως αξίωμα, αλλά είναι άλλη συζήτηση αυτή).

Καταλήγω : δεν χωράνε μακροοικονομικές θεωρίες αυτή την περίοδο. Ούτε ευχολόγια για επενδύσεις που έρχονται( με πηχαίους τίτλους και διθυραμβικά σχόλια περί 5G εποχής, 3D παραγωγής και cloud economy). Η τριτογενοποίηση και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα μπουκώσουν αθόρυβα, ας μην ξεγελιόμαστε απο το απεριόριστο thinking capacity που έχει το διαδίκτυο. Kαι ας σοβαρευτούμε με τα δήθεν πολλά δις που έρχονται απο την ΕΕ και θα μοιραστούν δίκαια και αποδοτικά. Σαφέστατα δεν χρειάζεται πεσιμισμός και κατάθλιψη, ούτε και αποχή απο το κυνήγι της επιβίωσης και του κέρδους. Αν όμως το παπούτσι και το ρούχο παραμείνουν για καιρό στην βιτρίνα, ακολουθεί το λουκέτο. Και πολλά λουκέτα μαζί, σημαίνουν ανεργία και χρεωμένοι εργοδότες. Δηλαδή, η βάση για χαμηλούς μισθούς και εισοδήματα. Πως αυτό, με τις τράπεζες επίσης να μην δανείζουν, θα προσπεραστεί για να γίνει η περίφημη Μεγάλη Επανεκκίνηση, με τον περίφημο ψηφιακό μετασχηματισμό, το ψάχνει η επιστήμη στα ενδότερα του μυστικιστικού καπιταλισμού….

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Χούντα: «Θα σκοτώσουμε τη μανούλα» έτσι μου το είπανε και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, της Έλενας Ακρίτα
Επένδυση με κόστος…, του Γιώργου Αρκουλή
Να ΜΗΝ ΞΕΧΝΩ, αλλά τι πρέπει να θυμάμαι;, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.