Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

H Άσκηση “EU HEX-ML 18 (PACE)” και η απουσία παντελούς ενημέρωσης από το ΓΕΕΘΑ, του Μιχαήλ Κωσταράκου [Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ]

Spread the love

Εχθές (22.11.2018), στη Λάρισα έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της Άσκησης της ΕΕ Multilayer Exercise 18, ML 18. Δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη στην Ελλάδα.

Η Άσκηση ML 18 είναι ετήσια και έχει ως κύριο σκοπό την εξέταση σεναρίων χειρισμού κρίσεων υβριδικών κυρίως απειλών και διεξάγεται για δεύτερη φορά σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ που εκτελεί παράλληλα και συντονισμένα την Άσκηση Crisis Management Exercise CMX 18. Η κοινή αυτή δραστηριότητα γίνεται στο πλαίσιο της κοινής απόφασης εκτέλεσης Ασκήσεων PACE (Parallel and Coordinated Exrecises) των δυο Οργανισμών. Θα πρέπει να τονισθεί ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη προσφορά από τα Κράτη Μέλη η υπόψη άσκηση θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα σχεδίασης και εκτέλεσης με αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Συνεπώς η προσφορά της Ελλάδας, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να αναλάβει και να φέρει σε πέρας με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία, την εκτέλεση της άσκησης ML 18 (για το έτος 2018 δηλαδή) με το EU OHQ της Λάρισας έχει τεράστια σημασία και αξία η οποία αναγνωρίστηκε από όλους, φίλους, εταίρους και συμμάχους. Η Ελλάδα, με αυτήν την εξαιρετική της προσφορά «έσωσε» το παιγνίδι και διαδραμάτισε, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση και συνέχιση της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ό,τι όμως κατόρθωσε να χτίσει με αυτή της την ενέργεια, δυστυχώς άφησε την προσφορά της να περάσει απαρατήρητη και κυρίως ανεκμετάλλευτη. Συνήθως οι χώρες που διεξάγουν αυτές τις ασκήσεις προσκαλούν όλους τους Πρεσβευτές Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών της ΕΕ καθώς και τους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους στην ΕΕ (και γιατί όχι και στο ΝΑΤΟ) να τις παρακολουθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύουν τις δυνατότητες και την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τους. Η Ελλάδα, όντας απομονωμένη και με στοιχειώδη συμμετοχή στις διεθνείς στρατιωτικές δραστηριότητες και αποστολές έχει μεγάλη ανάγκη να επιδεικνύει, σε οποιαδήποτε ευκαιρία της δίνεται, την μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ της. Έτσι παράγει ΑΠΟΤΡΟΠΗ που είναι μια από τις κύριες αποστολές τους. Συνειδητοποιούν, ΟΛΑ τα κράτη μέλη και αναφέρουν άμεσα στις ηγεσίες τους ποια είναι η μαχητική αξία των Ελληνικών ΕΔ ιδίως τώρα με την οικονομική κρίση. Συγχρόνως, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την χώρα μας να ενημερώσει φίλους και συμμάχους, για την τουρκική προκλητικότητα και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για την κατάσταση ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη. Και ναι, αυτό είναι ΑΠΟΤΡΟΠΗ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και τελικά αποτελεσματική ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!

Το ΓΕΕΘΑ δεν έκανε τίποτα απ’ αυτά, αν εξαιρέσουμε την λιτή σχετική ανακοίνωση του για τη χθεσινή ημέρα και την δημοσίευσή της σε μερικούς ιστότοπους αμυντικής θεματολογίας.. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα προσωπικό tweet του Γενικού Δ/ντου του Στρ/κού Επιτελείου της ΕΕ, Φιλανδού Αντγου Εσα Πουλκινεν που κλήθηκε εκεί μόνος (δυστυχώς) και συγχαίρει το Στρατηγείο για την επιτυχή οργάνωση και διεξαγωγή. Ούτε προσκλήσεις και ενημέρωση Πρεσβευτών και Στρατηγών ( κατά συνέπεια των κρατών τους) ούτε προβολή του γεγονότος στα διεθνή ΜΜΕ. Ούτε καν στα ελληνικά ΜΜΕ. Τόση προσπάθεια του προσωπικού χωρίς καμία ουσιαστική διεθνή προβολή. Χωρίς διεθνή συγχαρητήρια και εκτέλεση προβολής και αποτροπής. Ασφαλώς στην Άσκηση μετείχε αριθμός επιτελών αξ/κων από κράτη μέλη καθώς και οι περισσότεροι Στρατιωτικοί Ακόλουθοι που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως αρκετό, ούτε για το επίπεδο της Άσκησης ούτε για το επίπεδο της προβολής και αποτροπής που έπρεπε να επιδιώξει η Ελλαδα.

Η παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ ως ανώτερου παρισταμένου Αξ/κου που εκπροσωπεί το φιλοξενούν κράτος ασφαλώς δεν είναι αρκετή. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα τελευταία τρία χρόνια προσπάθησε να μειώσει σχεδόν στο απόλυτο μηδέν την προβολή των ΕΔ στην ΕΕ καθώς και την ενημέρωση των ξένων πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών για την ελληνική συμμετοχή και τις εξαιρετικές ασκήσεις που συνήθως διεξάγουν οι άνδρες και οι γυναίκες των ΕΔ. Δεν έγινε καμία προβολή και καμία αποτροπή. Οι συμμετοχές μας πηγαίνουν χαμένες στον επικοινωνιακό τομέα. Κάποιοι στο ΓΕΕΘΑ νόμιζαν ότι έτσι απαξιώνουν τον Στρατιωτικό Τομέα της ΕΕ, την Στρατιωτική Επιτροπή και εμένα προσωπικά ως τον επικεφαλής της. Δυστυχώς, αυτό που δεν κατάλαβαν είναι ότι τελικά έβλαπταν την ίδια μας την χώρα, την Ελλάδα. Και δυστυχώς με την ανοχή και ίσως την άγνοια της πολιτικής ηγεσίας την έβλαψαν για μια ακόμα φορά, απαξιώνοντας το προσωπικό μας που είμαι σίγουρος ότι δούλεψε σκληρά για να φέρει σε πέρας με επιτυχία, τη σημαντική αυτή διεθνή Άσκηση αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν για να εξοπλίζουν τις ΕΔ εκτός των άλλων και για να αποτρέπουν τους αντιπάλους. Ελπίζω και εύχομαι, τώρα που παρέδωσα τα καθήκοντα μου να σταματήσει αυτή η πολιτική και επιτέλους η Ελλάδα να δείξει σε όλους στην Ευρώπη και πέρα απ αυτή, τις πραγματικά εξαιρετικές αποτρεπτικές δυνατότητες των ΕΔ της και το άριστο επαγγελματικό επίπεδο του προσωπικού μας. Ας σταματήσουμε να βλάπτουμε τη χώρα.

ΥΓ 1. Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ πρέπει να ζητήσει να ενημερωθεί για την αξία και τη δυναμική αυτών των ασκήσεων της ΕΕ, γιατί η παντελής απουσία της από μια μοναδική δραστηριότητα στην οποία η Ελλάδα έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο, δείχνει ότι μάλλον το ΓΕΕΘΑ απέφυγε ή παρέλειψε να την ενημερώσει.

ΥΓ2. Δεν έχω ξαναδεί τα πολλά χρόνια που ήμουν στο Στρατό συμμετοχή σε οποιεσδήποτε Ασκήσεις και με οποιονδήποτε ρόλο με άλλη στολή εκτός από τη στολή ασκήσεων. Οι στολές τελετών είναι για άλλους λόγους. Άλλαξε κάτι;

Πηγή: Προφίλ κου Κωσταράκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Στράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος είναι Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

SHARE
RELATED POSTS
Xristos Magoutas
Αν σου παραδώσω το Σούλι, θα διορίσεις την κόρη μου στο δημόσιο;, του Χρήστου Μαγγούτα
Για τα παιδιά, του Νότη Μαυρουδή
Ο δεκάλογος του Russell και η κίνηση των 58, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.