Από το μπλογκ του Βαγγέλη

ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΙΚΡΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

  

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRONT-COVER.jpg

 

Στις 16 Μαϊου 2017 είχαν γίνει στην Αθήνα τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας SWEET EUROPE – ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, οργανωμένη απο την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και με την συμμετοχή 29 Ελλήνων και 28 Βρετανών γελοιογράφων. Το θέμα της έκθεσης στόχευε στην ανάδειξη του προβληματισμού γύρω απο το αρχικό όνειρο για μια ενωμένη Ευρώπη και την πορεία που αυτή ακολούθησε στην συνέχεια. Η επιτυχία της έκθεσης ήταν τεράστια, με χιλιάδες επισκέπτες Ελληνες και ξένους στην μια βδομάδα που κράτησε.


Είναι βέβαιο πως η έκθεση έξησε κάποιες πληγές, πως κάποιους ενόχλησε, πως πολλούς έκανε να προβληματιστούν σοβαρά και να αναθεωρήσουν ίσως κάποιες απο τις ιδέες τους. Αυτός όμως είναι και ο ρόλος της γελοιογραφίας, της γεννημένης στην Ελλάδα σάτιρας γενικότερα: να κάνει σκληρές ερωτήσεις, να προβάλει τις αντιφάσεις και τα στραβά κείμενα, να πει αυτά που άλλοι δεν μπορούν ή δεν τολμούν να πουν, να ενοχλήσει τους κρατούντες. Κι εδώ θάλεγα πως όσο περισσότερο ενοχλητική, τόσο πιο πετυχημένη. Είναι χαραχτηρηστικό πως ένας απο του πρώτους στόχους των απολυταρχικών καθεστώτων δεν είναι άλλος από την φίμωση της γελοιογραφίας.

Η επιτυχία της έκθεσης ήταν τόσο μεγάλη που, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου συμφωνήθηκε η παρουσίαση της στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με αφορμή την επέτειο για τα 60 χρόνια της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης. Θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων και θα διαρκούσε μια εβδομάδα.

Σε σημερινό (χθεσινό) δελτίο τύπου και σε συνέντευξη ο Ερωβουλευτής κατήγγειλε μια πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας σε βάρος της έκθεσης γελοιογραφίας που προετοιμαζόταν.
Όπως ορίζεται από τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Όμως εν προκειμένω, η κοσμήτορας, Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ.

 

Πρόκειται για σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Κούλογλου στην συνέντευξη Τύπου «πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ρόδο, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην Καλλιθέα.

Σας περιμένουμε να προβληματιστείτε μαζί μας και για να διαπιστώσετε τις ευαισθησίες της λεπτεπίλεπτης και υπερευαίσθητης Ευρώπης μας, της υπερμάχου της ελευθερίας της έκφρασης, που τον μεν κώνωπα διυλίζει αλλά εύκολα καταπίνει την κάμηλον -αλλά και τον ελέφαντα ακόμα αν χρειαστεί.

 

Δείτε εδώ όλα τα απορριφθέντα σκίτσα

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο φωνομετρητής κύριος Erik Satie, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Πήραν την Πόλιν πήραν την, του Βαγγέλη Παυλίδη
Πίετε εξ’ αυτού πάντες – Take this, all of you, and drink of it, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.