Συνεντεύξεις

Γιώργος Μιχαλάκης: “Η ελληνική αθλητική ιστορία είναι λαμπρή με σκοτεινές στιγμές”, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Ο Γιώργος Μιχαλάκης είναι ο Γενικός Διευθυντής του 2ου Μαραθωνίου Ρόδου που θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Απριλίου στη Ρόδο. Πρόκειται για μια αξιόλογη διοργάνωση εξαιρετικής σημασίας και δυναμικής για το νησί, αλλά και για την ερμηνεία του Αθλητικού ιδεώδους. Η συμμετοχή αφορά σε επαγγελματίες αθλητές και ερασιτέχνες, όλων των ηλικιών, ενώ φορείς και συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος της Ρόδου, ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού , ο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και όλο το νησί της Ρόδου. Επίσημοι χορηγοί: wind, adidas, aegean, Blue Star Ferries. 

 

Το σημαντικότερο με αφορμή τούτη την διοργάνωση είναι η απόδειξη πως η Ρόδος είναι πολυεπίπεδη και μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και σοβαρότητα σε κάθε διοργάνωση που θα της εμπιστευτούν παράγοντες εντός και εκτός νησιού σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Είναι ένα νησί που μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποτελέσει ακριτικό φάρο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Γιατί η Ρόδος είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκή.  

2ος Μαραθώνιος Ρόδου

Rhodes Marathon

Η Ρόδος σε καλεί. Εσύ θα ανταποκριθείς;

Παρουσιάστε μας τον εαυτό σας σ’ένα σύντομο κείμενο (γέννηση, καταγωγή, σπουδές, επαγγελματική σταδιοδρομία, ασχολίες).

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1964, τελείωσα το Βενετόκλειο και σπούδασα στα ΤΕΦΑΑ της Αθήνας, το 1987 αποφοίτησα και άρχισα να εργάζομαι ως προπονητής στον ΑΣ ΡΟΔΟΣ στον οποίο ήμουν και αθλητής στίβου στους δρόμους 800 και 1500μ. Στη συνέχεια εργάστηκα σαν προπονητής στο Διαγόρα και την Νίκη Ρόδου. Από το 1990 εργάστηκα σαν καθηγητής φυσικής αγωγής στα Αθλητικά γυμνάσια και στο 7Ο Γυμνάσιο Ρόδου.

Τα τελευταία έξι χρόνια είμαι τεχνικός σύμβουλος στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.

Σε τι υπερτερεί ο 2ος Μαραθώνιος Ρόδου σε σχέση με άλλους αγώνες;

Ο Μαραθώνιος της Ρόδου διεξάγεται σε ένα περιβάλλον όπου συναντιούνται η ομορφιά του τοπίου, η έντονη ιστορία του τόπου και οι τέλειες κλιματολογικές συνθήκες, συνδυασμός που δεν μπορεί να αφήσει ανικανοποίητο κανένα δρομέα.

Πότε θα θεωρήσετε ότι επετεύχθη ο στόχος του Μαραθωνίου;

Αν καταφέρουμε κάθε χρόνο να διπλασιάζουμε τις συμμετοχές μας και ταυτόχρονα να διεξάγουμε ένα ασφαλή αγώνα τότε νομίζω θα είμαστε κοντά στην επίτευξη του στόχου.

Θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο σε μελλοντικό χρόνο;

Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια. Ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς για τη Ρόδο.

 

Επιλέξατε να διαχωρίσετε τις διαδρομές σε 42.5χλμ, 10χλμ, 5 χλμ και 1000μ. Τελικά, οι διαφορετικοί χρόνοι και το διαφορετικό επίπεδο των αθλητών φέρνει κοντά τους επαγγελματίες αθλητές με τους ερασιτέχνες;

Ο μαραθώνιος είναι ένα πολύ επίπονο αγώνισμα και μόνο πολύ καλά προετοιμασμένοι αθλητές μπορούν να τα καταφέρουν. Με την διεξαγωγή των 10χλμ, 5 χλμ και 1000μ. χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε τη δυσκολία τους, δίνουμε τη δυνατότητα σε πολύ περισσότερους να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού.

Υπάρχει συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πανελλαδικό και σε ροδιακό-δωδεκανησιακό για την 26η Απριλίου και την διαγωγή του 2ου Μαραθώνιου Ρόδου;

Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι οι συμμετοχές προέρχονται κυριολεκτικά από παντού. Ευρώπη, Ρωσία. Τουρκία από πολλές περιοχές της Ελλάδας και φυσικά και από τη Ρόδο.

Πώς κρίνετε την απόφαση του κράτους για μειωμένη επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ;

Μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για την πορεία του κλασικού αθλητισμού.

Έχει κάνει λάθη ο ΣΕΓΑΣ στην διαχείριση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του;

Νομίζω ότι ο ΣΕΓΑΣ θα μπορούσε νωρίτερα να απαλλαγεί από διάφορα βαρίδια και να έχει προετοιμαστεί καλύτερα για τη διαφαινόμενη κρίση.

Κρίνετε ως ικανοποιητική τη συμμετοχή των πολιτών σε αθλητικές διοργανώσεις , ως εκκολαπτόμενοι αθλητές;

Νομίζω ότι οι Έλληνες, για πάρα πολλά χρόνια είχαν διαλέξει το ρόλο του οπαδού στον αθλητισμό. Αυτό αλλάζει, θα χρειαστεί όμως χρόνος.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον ελληνικό αθλητισμό;

Λαμπρή ιστορία με σκοτεινές στιγμές.

Αν ήσασταν σε θέση εξουσίας που αφορά στον Αθλητισμό, ποιες αποφάσεις θα παίρνατε;

Θα προσπαθούσα να εισάγω ένα σύστημα αξιολόγησης με έμφαση στην παραγωγικότητα των ομοσπονδιών στην ανάπτυξη του αθλήματος στη βάση, ώστε οι όποιες επιχορηγήσεις να δίνονται με αντικειμενικά, αξιοκρατικά, μετρήσιμα δεδομένα και όχι με πελατειακά ή άλλα χαρακτηριστικά.

SHARE
RELATED POSTS
Locomondo: Με την μπάντα του (τρελού) κόσμου, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει “για μικρά και μεγάλα παιδιά”, της Ντόρας Αρκουλή
Ιωάννης Ρουμπέτης: σχεδιαστής μόδας ετών 16, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.