Πρόσωπα - Αφιερώματα

Γιώργος Καρχιμάκης: ο πρώτος Έλληνας μαθητής Αναπληρωτής Γραμματέας στη Χάγη

karchimakis.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

karchimakis.jpg

 

 

O νέος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μαθητικού Συνεδρίου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (The Ηague International Model United Nations), είναι ο μαθητής του CGS (Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα), Γιώργος Καρχιμάκης. Ο Γιώργος είναι ο πρώτος Έλληνας μαθητής που γίνεται μέλος στην ανώτατη γραμματεία του MUN της Χάγης, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου MUN παγκοσμίως.

 

To Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN -Thimun), είναι η σημαντικότερη εκπαιδευτική εξομοίωση για τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις και τη λειτουργία του ΟΗΕ παγκοσμίως.

 

Ο Γιώργος Καρχιμάκης έχοντας παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε 21 συνέδρια του “μαθητικού” ΟΗΕ, από την Β’ Γυμνασίου μέχρι και σήμερα, απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία που σε συνδυασμό με τη σωστή προετοιμασία, του εξασφάλισαν την ευρεία αποδοχή του συνόλου των συμμετεχόντων του.

 

Μιλώντας στη Χάγη, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Γιώργος Καρχιμάκης αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ρόλου που θα έπρεπε να έχει ο ΟΗΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα φλέγοντα κοινωνικά ζήτηματα ευρείας κλίμακας, όπως η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών ως συνέπεια της δραματικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία, αλλά και η συμβολή του MUN ως προς την ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων ως προς τα σχετικά διεθνή εργαλεία, τους οργανισμούς και τις διαδικασίες. «Το πρόβλημα με τον ΟΗΕ είναι ότι έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητές του όσον αφορά στις παγκόσμιες κρίσεις. (…)

 

Το MUN δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να συζητήσουν διεθνή προβλήματα, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις γνώσεις μας αλλά και οξύνοντας την κριτική μας σκέψη. (…)

 

Πιστεύουμε σε έναν κόσμο δημοκρατικό. Όλοι μας βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αρχές και τη δικαιοσύνη. Δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αγωνιστούμε με τιμιότητα.

 

Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουμε σε όλα, αλλά είναι σίγουρο πως σε ότι κάνουμε προμετωπίδα θα είναι οι αξίες του καθενός μας.

 

Nα λειτουργείτε ως ηγέτες, μην κοιτάζετε αμήχανα την πραγματικότητα να περνάει και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι μαζί σας ο πρώτος που θα πολεμήσει για να φυσήξει άνεμος αλλαγής. (…)

 

Τολμώ να ονειρεύομαι και είμαι σίγουρος ότι όλα θα είναι καλύτερα μετά από τις συλλογικές μας προσπάθειες.

 

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, στην Ιταλία δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα, και μας δίδαξαν ότι το πρόσωπο της πραγματικότητας είναι ανθρώπινο. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις (και) παρόλα αυτά βουτάνε στα παγωμένα νερά για να σώσουν τους πρόσφυγες.

 

Οι δυσκολίες λυγίζουν μερικούς ανθρώπους, αλλά αναδεικνύουν κάποιους άλλους. (…)

 

Θα πρέπει να ρισκάρετε περισσότερο από όσο οι άλλοι θεωρούν ασφαλές.

 

Θα πρέπει να νοιάζεστε περισσότερο από όσο, οι άλλοι θεωρούν σοφό.

 

Θα πρέπει να ονειρεύεστε περισσότερο από όσο οι άλλοι θεωρούν πρακτικό.

 

Θα πρέπει να καρτερείτε περισσότερα από όσα οι άλλοι θεωρούν δυνατά.»

 

Το φετινό συνέδριο -Hague International Model United Nations, πραγματοποιήθηκε στις 25 – 29 Ιανουρίου.

 

Λίγα λόγια για το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών:

 

Πρόκειται για είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο – προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθητές αναλαμβάνουν τον ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή “ψηφισμάτων”. Η θεμελιώδης ιδέα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών είναι ότι «η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται και όχι μόνο να παρατηρείται».

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Για τη Μυθιστορηματική γραφή, και την αφηγηματική Τέχνη της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, του Κων/νου Μεϊντάνη
Για τον Περικλή, του Γιώργου Αρκουλή
Για τον πατέρα του Μέλιου, εμείς οι “Πέρσες”, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.